Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Zaharia

Zaharia, 6


6:1 Am ridicat din nou ochii si m-am uitat, si iata ca patru care ieseau dintre doi munti; si muntii erau de arama.

Patru care. Aceasta este poate cea mai obscura dintre cele opt viziuni. Informatiile oferite de ingerul interpret sunt putine. Unii au observat o asemanarea cu viziunea din cap. 1,8-11, dar in ce masura trebuie fortata asemanarea este o chestiune deschisa. Pana acum nu a fost prezentata o explicatie cu totul satisfacatoare a diferitelor simboluri. Vezi comentariul la cap. 1,8.

Doi munti. Acestia au aparut in viziune si nu trebuie neaparat sa reprezinte anumiti munti geografici. Mai tarziu se spune despre care ca vin din prezenta lui Dumnezeu (v. 5).

Arama. Mai bine, ,,bronz” sau cupru (vezi comentariul la 2Samuel 8,8). Semnificatia metalului nu este explicata. Profetul poate ca a cautat sa prezinte mai degraba infatisarea decat materialul. Nu toate amanuntele dintr-o viziune au neaparat o valoare simbolica (vezi comentariul la 1,8).



6:2 La carul dintai erau niste cai rosii, la al doilea car cai negri,

Cai rosi. Diferitele culori ale cailor (vezi v. 2 si 3) distingeau carele trimise in diferite directii (vezi v. 6 si 7).



6:3 la al treilea car cai albi, si la al patrulea car cai baltati si rosii.

Verset ce nu a fost comentat.

6:4 Am luat cuvantul, si am zis ingerului, care vorbea cu mine: Ce inseamna acestia, domnul meu?

Verset ce nu a fost comentat.

6:5 Ingerul mi-a raspuns: Acestia sunt cele patru vanturi ale cerurilor, care ies din locul in care stateau inaintea Domnului intregului pamant.

Vanturi. Ebr. ruchoth, singular, ruach, un cuvant care apare de 377 de ori in Vechiul Testament. Este tradus ,,duh” de 232 de ori, ,,vant” de 90 de ori (KJV) si restul in diferite feluri. Multi traducatori prefera exprimarea ,,vanturi” in acest verset (LXX; RSV; etc.). Exact aceeasi expresie apare in Daniel 8,8.

Ies. Pasajul acesta poate fi tradus ca in RSV: ,,Acestea pornesc in cele patru vanturi ale cerului.”



6:6 Caii cei negri, inhamati la unul din care, s-au indreptat spre tara de la miaza-noapte, si cei albi au mers dupa ei; cei baltati s-au indreptat spre tara de miaza-zi.

Tara de la miaza-noapte. Din cauza ca drumurile de invazie de la Babilon patrundeau in Palestina de la miaza-noapte, Babilonul fusese numit anterior ca o putere de la miazanoapte (vezi comentariul la Ieremia 1,14.15). Termenul putea sa fie tot atat de bine aplicat persilor, care luasera in stapanire teritoriile Babilonului. Carele ,,care ies din locul in care stateau inaintea Domnului intregului pamant” (Zaharia 6,5) reprezinta fara indoiala uneltele lui Dumnezeu care lucreaza pe intregul pamant, ,,tacut, cu rabdare indeplinind planurile voii Lui” (vezi Ed 173). Delegatia trimisa in tara de la miazanoapte probabil simboliza influenta exercitata asupra carmuitorilor imparatiei persane pentru a sprijini lucrarea lui Dumnezeu. La vremea aceea se parea ,,ca si cum permisiunea acordata iudeilor de a rezidi era pe punctul de a fi retrasa” (PK 580). Viziunea trebuie sa fi adus o mare imbarbatare constructorilor descurajati, deoarece le dadea asigurarea ca misiunea catre tara de la miazanoapte va avea succes. ,,Acestia care se indreapta catre tara de la miazanoapte mi-au linistit duhul in tara de la miazanoapte.” (KJV) (vezi comentariul la v. 8). Dariu a dat un nou decret la scurt timp dupa aceea ingaduind ca lucrarea sa mearga mai departe, incurajand lucrarea prin fonduri publice, si amenintandu-l cu pedeapsa pe oricine s-ar fi opus ei (Ezra 6,7-12).

Dupa ei. Unii prefera exprimarea ,,apus” (RSV), intrucat ar parea ca cele patru care urmau sa fie trimise in cele patru directii. Totusi, este nevoie de o modificare a textului pentru a obtine aceasta exprimare. Este posibil ca desi in mod normal caii albi sa nu fi fost trimisi catre miazanoapte, poate ca acum au fost trimisi in directia aceea din cauza crizei de acolo (vezi mai sus la ,,Tara de la miazanoapte”). In vremuri de cumpana, agentii Cerului se unesc pentru a aduce usurare (vezi comentariul la Daniel 10,13).



6:7 Cei rosii au iesit si ei si au cerut sa mearga sa cutreiere pamantul. Ingerul le-a zis: Duceti-va de cutreierati pamantul! Si au cutreierat pamantul.

Cei rosi. Ebr. ’amussim, literal ,,cei tari”, sau ,,cei curajosi”. Poate prin expresia aceasta profetul grupeaza caii de toate culorile, desi o astfel de grupare lasa in ceata destinatia ,,cailor baltati si rosi” (v. 3). Totusi, nerabdarea si ravna tuturor cailor poate sa fi fost ceea ce se voia accentuat in reprezentare, aratand astfel repeziciunea cu care se va interpune Cerul pentru a risipi incertitudinea si nelinistea care predominau (vezi comentariul la v. 6).



6:8 El m-a chemat, si mi-a zis: Iata ca cei ce se indreapta spre tara de miaza-noapte fac sa se mai potoleasca mania Mea in tara de la miaza-noapte.

Mai potoleasca mania. Literal, ,,a facut duhul meu sa se odihneasca”. ,,Duhul” (ebr. ruach) poate ca este folosit aici in sensul de ,,voie” sau ,,vointa” (vezi comentariul la Eclesiastul 12,7). Expresia poate ca se refera la implinirea vointei lui Dumnezeu in Persia; adica, printr-un decret care va fi favorabil pentru iudei (vezi comentariul la Zaharia 6,6). Compara 1,11.15.



6:9 Cuvantul Domnului mi-a vorbit astfel:

Cuvantul Domnului. In v. 9-15, este descris un simbolism izbitor al lucrarii lui Mesia. Lucrarea de refacere va inainta catre o culminare grandioasa la venirea lui Mesia si asezarea imparatiei Sale vesnice (vezi in special v. 13; vezi comentariul la cap. 1,8).



6:10 Sa primesti daruri de la prinsii de razboi din Babilon: Heldai, Tobia, si Iedaia, si anume sa te duci tu insuti in ziua aceea in casa lui Iosia, fiul lui Tefania, unde s-au dus ei cand au venit din Babilon.

Sa primesti. In cele opt viziuni de la 1,7-6,8, Zaharia fusese un simplu observator. Este posibil ca profetul sa fi fost chemat sa execute instructiunile date aici ca o parte a ceremoniei de inaugurare a lui Iosua ca mare preot, la data reasezarii slujbelor de la Templu.

Prinsii de razboi. Unii au sugerat ca cei trei barbati erau reprezentanti ai iudeilor care erau inca in Babilon si care venisera cu daruri pentru Templu. In loc de numele lor, LXX ofera sensul simbolic al celor trei nume: ,,barbatii de seama”, ,,barbatii folositori” si ,,cei care au inteles”.

Iosia. Unii au sugerat ca el era fiul lui Tefania din 2Regi 25,18 care a fost ,,al doilea preot” in cursul anilor de sfarsit ai regatului lui Iuda (Ieremia 21,1; 37,3). Totusi, faptul ca luarea Ierusalimului (vezi 2Regi 25,18-21) avusese loc cu vreo 70 ani mia inainte, face destul de improbabil faptul ca Tefania ar fi fost tatal lui Iosia din naratiunea de fata, afara de cazul in care Iosia ar fi fost extrem de batran.



6:11 Sa iei de la ei argint si aur, si sa faci din el o cununa, si s-o pui pe capul lui Iosua, fiul lui Iotadac, marele preot.

Iosua. Vezi comentariul la cap. 3,1. Aici, marele preot Il reprezinta pe Mesia, asa cum in 3,1-4 el reprezinta poporul.



6:12 Si sa-i spui: Asa vorbeste Domnul ostirilor: Iata ca un om, al carui nume este Odrasla, va odrasli din locul lui, si va zidi Templul Domnului.

Sa-i spui. Adica, lui Iosua.

Odrasla. Ebr. semach (vezi comentariul la cap. 3,8). O clara profetie mesianica si recunoscuta ca atare de iudei.

Va odrasli. Ebr. samach, ,,a creste”, ,,a odrasli”. De la samach este derivat semach, cuvantul tradus ,,Odrasla”.

Va zidi Templul. Aici este prezis ceva mai mult decat Templul material terminat de Zorobabel (Ezra 6,14.15). Profetul vede casa spirituala (vezi comentariul la Zaharia 6,15; comp. 1Corinteni 3,16.17; Efeseni 2,19-22; 1Petru 2,3-5; GC 416).



6:13 Da, El va zidi Templul Domnului, va purta podoaba imparateasca, va sedea si va stapani pe scaunul Lui de domnie, va fi preot pe scaunul Lui de domnie, si o desavarsita unire va domni intre ei amandoi.

Va zidi. Repetarea este fara indoiala pentru accentuare.

Podoaba imparateasca. Sau ,,slava”. ,,Lui Hristos Ii apartine slava rascumpararii neamului omenesc cazut”. (GC 416).

Preot. Ca si Melhisedec, care a avut indoita slujba de preot si imparat (Luca 1,32.33; Evrei 5,5.6.10; 7,1.2.15-17; 8,1.2), Hristos va fi preot si se va sui in cele din urma ,,pe tronul tatalui sau David” (vezi Psalmi 110,1-4). La data primei Sale veniri, Hristos S-a calificat pentru a sluji ca Mare preot in Sanctuarul ceresc (Evrei 2,17), pentru a indeparta pacatele oamenilor si pentru a le transforma caracterele. La a doua Lui venire El va veni pentru a domni peste ei ca Imparat (vezi comentariul la Matei 25,31).

Desavarsita unire. Sau ,,Sfatul pacii”. Expresia aceasta descrie armonia dintre Tatal si Fiul in ce priveste mantuirea omului (vezi 8T 269; GC 416, 417).



6:14 Cununa va fi pentru Helem, Tobia si Iedaia, si pentru Hen, fiul lui Tefania, ca o aducere aminte in Templul Domnului.

Helem. Probabil acelasi cu ,,Heldai” (v. 10)

Tobia. Vezi comentariul la v. 10.

Iedaia. Vezi comentariul la v. 10.

Pentru Hen. Literal, ,,la [sau pentru] indurarea [sau favoarea] fiului lui Tefania.” LXX zice ,,pentru favoarea fiului lui Sofonie [Tefania].”



6:15 Cei ce sunt departe vor veni si vor lucra la Templul Domnului; si veti sti astfel ca Domnul ostirilor m-a trimis la voi. Lucrul acesta se va intampla, daca veti asculta glasul Domnului, Dumnezeului vostru.

Cei ce sunt departe. Acestia sunt neamurile care se vor alipi la Imparatia Mesianica (vezi Isaia 11,9; 57,13). O data cu deplina nereusita a Israel literal, Dumnezeu isi implineste acum planurile prin Biserica crestina (vezi Efeseni 2,19-22; 1Petru 2,3-5; AA 595; vezi Vol. IV, p. 28-36).

Daca veti asculta. Iudeii ar fi putut alcatui nucleul casei spirituale ale lui Dumnezeu. Totusi, promisiunile facute lor au fost conditionate, asa cum este clar aratat aici. Cu toate acestea, in ciuda nereusitei omului, planurile lui Dumnezeu vor merge mereu inainte si vor fi realizate prin aceia din orice natiune care constituie casa Lui spirituala astazi (vezi p. 35, 36).

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

12 AA 595; GC 415

12, 13 DA 166; PK 695; 8T 269

13 GC 416, 417; PP 63

15 AA 595