Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Zaharia

Zaharia, 13


13:1 In ziua aceea, se va deschide casei lui David si locuitorilor Ierusalimului un izvor, pentru pacat si necuratie.

In ziua aceea. O referire speciala la ziua lui Mesia deja mentionata in cap. 12,10. Venirea Rascumparatorului urma sa atraga in mod special atentia oamenilor la planul lui Dumnezeu cu privire la pacat. Intotdeauna a fost un izvor deschis. Prin credinta in Mantuitorul care avea sa vina, oamenii au avut intotdeauna posibilitatea sa obtina iertare de pacate. Dar in mare masura ei ignorasera acest plan de mantuire. Acum se va face o noua invitatie.



13:2 In ziua aceea zice Domnul ostirilor voi starpi din tara numele idolilor, ca nimeni sa nu-si mai aduca aminte de ei; voi scoate de asemenea din tara pe prorocii mincinosi si duhul necurat.

Voi starpi. Versetele 2-5 prezic curatirea tarii de idoli si de profeti mincinosi. Neplacerea cu care profetii mincinosi urmau sa fie priviti este ilustrata viu prin invocarea unei legi similare cu vechiul cod privitor la copiii apostati (Deuteronom 13,6-10; comp. Deuteronom 18,20). Israel fusese indeosebi bantuit de profeti mincinosi (Ieremia 23,9-40; Ezechiel 13,1-23). In noua stare de lucruri pe care Dumnezeu avea de gand sa o inaugureze dupa prima venire a lui Mesia, era de o deosebita importanta ca toti invatatorii religiosi mincinosi sa fie indepartati, iar declaratiile lor ratacitoare sa fie aduse la tacere.

Profetii mincinosi si falsii invatatori religiosi au constituit inca din vremuri indepartate o problema a bisericii lui Dumnezeu si vor continua sa fie pana la sfarsitul timpului (Matei 24,24; 2Tesaloniceni 2,9.10; Apocalipsa 13,13.14). Unica aparare contra invataturilor lor inselatoare este de a avea mintea bine intarita cu adevarurile Bibliei (vezi comentariul la Ezechiel 22,25).



13:3 Si daca va mai proroci cineva, atunci, tatal sau si mama sa, insisi parintii lui, ii vor zice: Tu nu vei trai, caci ai spus minciuni in Numele Domnului; si tatal sau si mama sa, cei care l-au nascut, il vor strapunge, cand va proroci.

Verset ce nu a fost comentat.

13:4 In ziua aceea, prorocii se vor rusina fiecare de vedeniile lor, cand vor proroci, si nu se vor mai imbraca intr-o manta de par ca sa minta pe oameni.

Verset ce nu a fost comentat.

13:5 Ci fiecare din ei va zice: Eu nu sunt proroc, ci sunt plugar, caci am fost cumparat din tineretea mea!

Verset ce nu a fost comentat.

13:6 Si daca-l va intreba cineva: De unde vin aceste rani pe care le ai la maini? el va raspunde: In casa celor ce ma iubeau le-am primit.

La maini. Literal, ,,intre maini”. Unii interpreteaza expresia aceasta ca insemnand ,,spate” (RSV), comparand-o cu expresia ,,intre umeri” (2Regi 9,24), care inseamna, se pare, ,,spate”. Sageata care l-a lovit pe Ioram intre umeri a iesit prin inima. Totusi, cuvantul aici este ,,brate” (ebr. zer?oim) si nu maini (ebr. yadim), si nu putem fi siguri ca cele doua expresii sunt identice ca sens. In contextul ei, intrebarea privitoare la aceste rani pare sa fie adresata profetului mincinos convertit (Zaharia 13,5.6). Unii comentatori au aplicat textul acesta la Hristos ca prezicand biciuirea Lui si ranile primite de la aceia care ar fi trebuit sa-I fie prieteni (vezi Matei 27,26; Marcu 14,65; 15,15; Luca 22,63; Ioan 19,1.17.18). Lucrul acesta trebuie facut printr-o aplicatie secundara sau prin introducerea unei intreruperi dupa Zaharia 13,5 si prin legarea v. 6 de v. 7, care este in mod clar o profetie despre Hristos (Matei 26,31).



13:7 Scoala-te, sabie, asupra pastorului Meu, si asupra omului care imi este tovaras! zice Domnul ostirilor. Loveste pe pastor, si se vor risipi oile! Si Imi voi intoarce mana spre cei mici.

Loveste pe pastor. Isus a aplicat cuvintele acestea la Sine (Matei 26,31). Oile au fost imprastiate cand ucenicii Lui au fugit inainte ca El sa fie luat si dus la judecata si moarte (vezi Matei 26,56; Ioan 16,32).

Imi voi intoarce mana. Expresia aceasta poate fi inteleasa fie intr-un sens bun, ca in Isaia 1,25, fie intr-un sens rau, ca in Amos 1,8. In primul sens este o asigurare de mangaiere si ocrotire pentru ,,cei mici” ai Lui, in al doilea o prezicere ca dificultatile si necazurile se vor intinde chiar si asupra celor umili si smeriti ai turmei.



13:8 In toata tara, zice Domnul, doua treimi vor fi nimicite, vor pieri, iar cealalta treime va ramane.

Vor fi nimicite. Zaharia face aici o prezicere a modului in care ar fi decurs evenimentele daca Israel ar fi conlucrat cu planurile si scopurile Cerului (vezi p. 30). O mare multime, desi nu toti, L-ar fi primit pe Mesia. Moartea Lui ar fi fost urmata de timpuri de mare necaz, un timp de nimicire pentru aceia care nu ar fi fost dispusi sa-L primeasca si un timp de curatire (v. 9) pentru aceia care I-ar fi fost urmasi. Propozitia de aici (doua treimi nimicite si o treime ramasa) nu trebuie neaparat luata in sensul absolut, desi fara indoiala ca si atunci ca si mai tarziu majoritatea ar fi refuzat mantuirea oferita de Dumnezeu (Matei 22,14).



13:9 Dar treimea aceasta din urma o voi pune in foc, si o voi curati cum se curata argintul, o voi lamuri cum se lamureste aurul. Ei vor chema Numele Meu, si ii voi asculta; Eu voi zice: Acesta este poporul Meu! Si ei vor zice: Domnul este Dumnezeul meu!

Acesta este poporul Meu. Dumnezeu Isi va reinnoi legamantul cu ramasita curatita. Compara Ezechiel 37,23; Osea 2,23.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1 PK 695; PP 413; TM 450; 4T 59, 625; 6T 227

6 AA 226; EW 179; SR 430

7 DA 483, 686; PK 691

9 7T 52, 274