Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Zaharia

Zaharia, 12


12:1 Prorocia, Cuvantul Domnului despre Israel. Asa vorbeste Domnul, care a intins cerurile si a intemeiat pamantul, si a intocmit duhul omului din el:

Proorocia. Capitolele 12-14 constituie a doua ,,proorocie” (vezi comentariul la cap. 1,1). Solia aceasta profetica poate fi intitulata: ,,triumful planului lui Dumnezeu.”



12:2 Iata, voi preface Ierusalimul intr-un potir de ametire pentru toate popoarele de primprejur, si chiar pentru Iuda, la impresurarea Ierusalimului.

Potir de ametire. Sau ,,De tremurare”. Adica, un pahar al carui continut produce tremurare. Compara imagini similare in Isaia 51,17; Ieremia 25,15-18; 51,57; Habacuc 2,16. Impresurarea. Vezi p. 30; vezi comentariul la cap. 14,2.



12:3 In ziua aceea, voi face din Ierusalim o piatra grea pentru toate popoarele. Toti cei ce o vor ridica, vor fi vatamati, si toate neamurile pamantului se vor strange impotriva lui.

Piatra grea. Ierusalimul urma sa fie ca un bolovan prea greu pentru a putea fi ridicat si, pe cat se pare, un bolovan cu margini aspre si crestate.

Vatamati. Sau ,,Taiati in bucati”. Ebr. śarat, un verb care mai apare doar in Levitic 21,5, unde descrie facerea de taieturi voluntare precum acelea care le erau interzise israelitilor. Constructia ebraica are un accent insemnand ,,taiat grav”. Protectia speciala a lui Dumnezeu va fi asupra poporului Lui. Aceia care vor incerca sa-i vatame vor fi ei insisi vatamati.



12:4 In ziua aceea, zice Domnul, voi lovi cu ameteala pe toti caii, si cu turbare pe cei ce vor calari pe ei; dar voi avea ochii deschisi asupra casei lui Iuda, si voi orbi toti caii popoarelor.

Voi lovi. Cuvintele acestea trebuie sa fi constituit o incurajare deosebita pentru Zorobabel si tovarasii lui intr-o vreme cand viitorul aparea intunecos si dusmanul cauta sa tina in loc lucrarea lui Dumnezeu (vezi Hagai 2,22; vezi si p. 30).



12:5 Capeteniile lui Iuda vor zice in inima lor: Locuitorii Ierusalimului sunt taria noastra, prin Domnul ostirilor, Dumnezeul lor.

Verset ce nu a fost comentat.

12:6 In ziua aceea, voi face pe capeteniile lui Iuda ca o vatra de foc sub lemn, ca o faclie aprinsa sub snopi; voi mistui in dreapta si in stanga pe toate popoarele de jur imprejur, iar Ierusalimul va fi locuit iarasi la locul lui cel vechi.

Capeteniile. Ebr. ’alluphim. O mica schimbare a vocalizarii (vezi Vol. I, p. 25) duce la exprimarea ’alaphim, care poate fi tradusa ,,mii” (1Samuel 10,19) sau ,,triburi” (RSV). Vezi comentariul la Mica 5,2. Incurajati de dovezile puterii ocrotitoare a lui Dumnezeu, familiile lui Iuda isi vor largi hotarele si vor ocupa intreg teritoriul randuit lor de Dumnezeu (vezi Vol. IV, p. 29, 30).

Vatra. Ebr. kiyyor, ,,o oala” pentru spalat (Exod 30,18; etc.) sau pentru gatit (1Samuel 2,14); aici in legatura cu ,,foc”, o oala de foc.



12:7 Domnul va mantui mai intai corturile lui Iuda, pentru ca slava casei lui David si fala locuitorilor Ierusalimului sa nu se inalte peste Iuda.

Sa nu se inalte. Ca rezultat al ridicarii zonelor rurale, slava teritoriilor de provincie ale lui Iuda va ajunge la fel ca aceea a capitalei, Ierusalimul insusi.



12:8 In ziua aceea, Domnul va ocroti pe locuitorii Ierusalimului, asa ca cel mai slab dintre ei va fi in ziua aceea ca David; si casa lui David va fi ca Dumnezeu, ca Ingerul Domnului inaintea lor.

Ca David. Aceste fagaduinte de putere cuceritoare urmau sa-si aiba implinirea prin ramasita lui Iuda. Se spera ca dupa intoarcerea lor din captivitate ei vor conlucra pe deplin cu planurile Cerului. O natiune astfel intemeiata pe Dumnezeu este invincibila. Fiecare individ poate cere aceste fagaduinte in luptele sale impotriva ispitelor si in biruintele sale pentru Domnul (vezi DA 250, 251).



12:9 In ziua aceea, voi cauta sa nimicesc toate neamurile care vor veni impotriva Ierusalimului.

Voi cauta sa nimicesc. O asigurare in plus cu privire la biruinta asupra oricarei impotrivire dusmane.



12:10 Atunci voi turna peste casa lui David si peste locuitorii Ierusalimului, un duh de indurare si de rugaciune, si isi vor intoarce privirile spre Mine, pe care L-au strapuns. Il vor plange cum plange cineva pe singurul lui fiu, si-L vor plange amarnic, cum plange cineva pe un intai nascut.

Indurare. Ebr. chen, un cuvant cu doua nuante de sens fundamentale: 1) ,,insusiri pentru a face pe cineva placut”; ,,farmec” (Proverbe 11,16; 22,1); 2) ,,favoare”, ,,trecere”, gasit adesea in expresii ,,a capata trecere” (Geneza 18,3; 19,19; 32,5; etc.). Chen deriva de la radacina chanan, care inseamna ,,a fi indurator”.

Rugaciune. Ebr. tachanumim, de la radacina chanan. Cuvantul tradus ,,indurare” (vezi mai sus la ,,Indurare”) este de asemenea din aceasta radacina.

Prezicerea cu privire la revarsarea unui ,,duh de indurare si de rugaciune”, a fost inteleasa in diverse moduri. Expresia ,,duh de indurare” poate fi interpretata ca insemnand un duh care umbla dupa favoare. Daca sensul este acesta a doua expresie ,,duh de rugaciune” este in primul rand o apozitie a celei dintai, iar traducerea poate fi urmatoarea: ,,un duh care cauta favoare”, adica ,,un duh rugandu-se dupa favoare”. Inteles astfel, profetul prevede aici o redesteptare spirituala la scara larga, venita dintr-o noua intelegere a pacatoseniei pacatului si caracterizata printr-o cautare staruitoare dupa neprihanirea lui Hristos. Privind la Mesia cel ,,strapuns” vazand in El implinirea tuturor tipurilor Vechiului Testament, intelegand ca niciodata mai inainte minunata iubire a lui Dumnezeu manifestata in darul Fiului Sau, oamenii vor deplange amarnic defectele lor de caracter din trecut.

Plansul amarnic asa ,,cum plange cineva pe singurul lui fiu” poate fi si de durere din pricina mortii lui Mesia, o durere precum aceea pe care ar fi simtit-o o natiune pregatita sa-L primeasca pe Mesia. Zaharia prezinta aici viitorul lui Israel asa cum ar fi putut sa fie. Planul lui Dumnezeu era ca intregul pamant sa fie pregatit pentru prima venire a lui Hristos (vezi PK 704). Cat de deosebita ar fi fost istoria poporului iudeu si a Ierusalimului daca oamenii ar fi primit darul Fiului iubit al lui Dumnezeu (vezi DA 576, 577)! Daca ar fi venit la o natiune astfel pregatita pentru a-L primi si daca dintr-odata El ar fi fost ,,strapuns”, cat de mare ar fi fost durerea lor! Durerea lor ar fi fost si mai mare la intelegerea faptului ca propriile lor pacate fusesera acelea care Ii pricinuisera moartea.

Totusi, aceste cuvinte urmeaza sa aiba inca o implinire. Pare sa fie o aluzie la Zaharia 12,10 in Matei 24,30, ,,atunci… toate semintiile pamantului se vor boci, si vor vedea pe Fiul omului venind pe norii cerului cu putere si cu o mare slava”, si in Apocalipsa 1,7: ,,Iata ca El vine pe nori. Si orice ochi Il va vedea; si cei ce L-au strapuns. Si toate semintiile pamantului se vor boci din pricina Lui!” Cuvantul tradus ,,boci” in Apocalipsa 1,7 este acelasi cu cel tradus prin ,,boci” in Matei 24,30, si cu cel din LXX la Zaharia 12,10. Bocirea descrisa aici reprezinta experienta acelora care L-au lepadat pe Hristos la prima Sa venire. Cand Il vor vedea in toata slava Lui la a doua venire, isi vor da seama de deplina insemnatate a faptei lor (vezi DA 580). Fara indoiala ,,cei mai violenti adversari ai adevarului si poporului Sau” (GC 637) din alte vremuri vor fi cuprinsi si ei in prezicerea facuta aici. Vezi si EW 179.

Strapuns. Ebr. daqar. Cuvantul este adesea folosit cu privire la strapungerea cu o arma (Numeri 25,8; Judecatori 9,54; 1Samuel 31,4; 1Cronici 10,4). Ioan consemneaza ca textul acesta sa implinit cand unul dintre romani I-a impuns coasta lui Isus (Ioan 19,37).



12:11 In ziua aceea, va fi jale mare in Ierusalim, ca jalea din Hadadrimon in valea Meghidonului.

Hadadrimon. Un nume compus, alcatuit din numele a doua zeitati siriene, Hadad si Rimon. Semnificatia termenului nu este clara. Unii considera ca Hadadrimon era o localitate in valea din apropierea de Meghido si ca se face referire la moartea lui Iosia, care a primit rani de moarte cand l-a atacat pe Neco, imparatul Egiptului, in valea Meghido. Moartea regelui a determinat un doliu special (2Cronici 35,20-25). S-au facut mai multe incercari de a identifica localitatea, insa lipsite de succes. Altii considera ca ,,jalea din Hadadrimon” se refera la vreun ritual pagan. Faptul ca termenul Hadadrimon este compus din numele a doua zeitati siriene ar putea sa ofere un oarecare sprijin acestei conceptii.



12:12 Tara se va jeli, fiecare familie deosebit: familia casei lui David deosebit, si femeile ei deosebit; familia casei lui Natan deosebit, si femeile ei deosebit;

Fiecare familie deosebit. Enumerarea diferitelor familii in v. 12 si 13, terminandu-se cu expresia ,,toate celelalte familii” (v. 14) ofera tabloul unui bocet universal. ,,Casa lui David” reprezinta familia regala. Natan a fost fiul lui David (1Cronici 3,5). S-ar putea sa fi fost desemnat tocmai el pentru ca Zorobabel era un descendent al lui David prin Natan (Luca 3,27.31). Levitii ii reprezinta pe conducatorii spirituali. Ca si in cazul casei lui David, este mentionata o familie proeminenta – familia lui Natan. Cu privire la familia lui Simei, vezi Numeri 3,17.18.21. COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

8 AA 48; COL 120; MB 63; 5T 81; 6T 42; 8T 20

10 DA 580



12:13 familia casei lui Levi deosebit, si femeile ei deosebit; familia lui Simei deosebit, si femeile ei deosebit;

Verset ce nu a fost comentat.

12:14 toate celelalte familii, fiecare familie deosebit, si femeile ei deosebit.

Verset ce nu a fost comentat.