Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Tit

Tit 3:5


3:5 El ne-a mantuit, nu pentru faptele, facute de noi in neprihanire, ci pentru indurarea Lui, prin spalarea nasterii din nou si prin innoirea facuta de Duhul Sfant,

Faptele. Omul este indreptatit inaintea lui Dumnezeu pe temeiul indurarii divine, nu datorita vreunei fapte bune savarsita de el (vezi Romani 4:2, 6; 9:32; Galateni 2:16; 3:5, 10; Efeseni 2:9). Nota dominanta a oricarei vieti neconvertite este egoismul; astfel nimeni nu traieste conform cu ,,dreptatea lui Dumnezeu” (vezi Romani 3:23). Unicul temei al indreptatirii omului este credinciosia iubirii si indurarii lui Dumnezeu, nu ,,faptele” sale.

Indurarea. Ca un alt aspect al iubirii divine (v. 4), in locul harului este amintita aici indurarea, probabil pentru a accentua starea nenorocita a omului, care cere indurare. Mila lui Dumnezeu fata de starea mizerabila a omului constituie asigurarea mantuirii omului.

Spalarea. Gr. loutron (vezi Efeseni 5:26), adica ,,spalarea” spirituala, care il curateste pe om de tendintele rele descrise in Tit 3:3.

Nasterii din nou. [,,Regenerarii”, KJV]. Sau ,,renasterii”. Pentru ca omul este nenorocit si pierdut daca este lasat in voia sa, si pentru ca ritualurile si spalarile ceremoniale iudaice nu puteau schimba natura pacatoasa a omului, unica sa alternativa este sa accepte solutia lui Dumnezeu pentru problema pacatului, care cere o completa reforma a vietii (vezi cap. 2:14). Dumnezeu intentioneaza nu numai sa-i ierte pe oameni, ci sa-i si restatorniceasca intr-o viata fara de pacat. Lucrarea aceasta, de transformare a oamenilor pacatosi in reprezentanti ai felului de viata dumnezeiesc, este cunoscuta in alta parte in Scriptura ca sfintire (vezi Romani 6:19). Sfintirea este

o parte integranta a planului divin pentru desfiintarea pacatului. Aici ,,spalarea nasterii din nou” este treapta initiala cu care incepe procesul glorios al sfintirii

Unii cred ca Pavel se refera aici la botez. Totusi botezul nu este un mijloc de renastere, si nu este nici baza a mantuirii omului. Desi botezul este cerut tuturor convertitilor (vezi Matei 28:19), el doar simbolizeaza spalarea launtrica sau procesul ,,nasterii din nou”, savarsit deja de Dumnezeu (vezi Matei 3:6; Romani 6:4); el nu ii purifica pe pacatosi. Implinit cu sinceritate, el este o marturie publica cu privire la ceea ce Dumnezeu a facut deja, curatindu-l pe pacatos de inclinatiile lui rele (vezi Tit 3:3).

Innoirea. Compara cu Romani 12:2.

De Duhul Sfant. [,,De la Duhul Sfant”, KJV]. Sau ,,de Duhul Sfant”, care zilnic il intareste si il sfinteste pe omul convertit. Deoarece Duhul Sfant nu actioneaza fara consimtamantul omului, progresul spiritual depinde de zilnica predare a crestinului in mana lui Dumnezeu. In felul acesta lucrarea de sfintire cere o partasie intre Dumnezeu si om. Dupa ce omul alege voia lui Dumnezeu, Duhul Sfant da putere vointei sale slabite. ,,Nimeni nu ar putea rezista pacatului si nu l-ar putea birui decat prin puterea Celei de-a Treia Persoane a Dumnezeirii, care nu va veni cu o energie redusa, ci in plinatatea puterii divine” (DA 671).