English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Tit

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Tit, 3


3:1 Adu-le aminte sa fie supusi stapanirilor si dregatorilor, sa-i asculte, sa fie gata sa faca orice lucru bun,

Adu-le aminte. Fiecare noua generatie si fiecare membru nou al bisericii au deseori nevoie sa auda care sunt raspunderile civice ale crestinului. Intrucat meritul Evangheliei este masurat dupa valoare adeptilor ei, biserica crestina trebuie sa stea inaintea lumii ca o grupare de barbati superiori si de femei superioare, nepierzand nici o ocazie de implini nevoile societatii si conlucrand in orice mod pentru a sprijini legea si ordinea. Pana aici apostolul a dat sfaturi cu privire la legaturile si datoriile din interiorul bisericii. Acum trece la lumea pagana din afara bisericii.

Supusi. Probabil ca sfatul acesta era foarte necesar in Creta. Aceasta insula fusese mai bine de un secol sub conducerea romana, si, la fel ca iudeii, populatia ei se agita sub dominatia straina. Sfatul lui Pavel cu privire la loialitatea fata de carmuire era cat se poate de potrivit. In ce priveste legaturile care ar trebui sa existe intre crestini si guvernarea seculara vezi Romani 13:1–7.

Stapanirilor si dregatorilor. [,,Domniilor si puterilor”, KJV]. Sau ,,conducatorilor si autoritatilor”. Acestea ar include toate gradele administratiei civile, de la slujbasii locali pana la imparatul de la Roma.

Asculte. Crestinii ar trebui sa fie cunoscuti pentru loialitatea lor fata de autoritatile civile in chestiuni ca platirea impozitelor si proiectele comunitare. Neglijarea raspunderilor civile aduce repros inutil asupra bisericii. Pacea si ordinea sunt o parte integranta din solia crestina. Lipsa de loialitate si razvratirea nu ar fi o buna recomandare inaintea lumii pagane.

Sfatul lui Pavel da marturie cu privire la propria sa noblete de caracter. Experienta lui cu guvernarea romana nu fusese placuta. Pavel fusese intemnitat, incatusat, batut si amenintat din cauza ca slujbasii romani ascultasera povestirile rautacioase inventate de vrajmasii sai iudei.

Lucru bun. Un adevarat crestin ar trebui sa fie cunoscut ca cetatean cinstit si patriot, care sustine cu ravna orice program guvernamental menit sa inlature greutatile si sa statorniceasca dreptate. In acelasi timp, crestinul este obligat de constiinta sa se abtina de la orice activitate guvernamentala care tagaduieste drepturile fundamentale oricarui om sau care incurajeaza practici rele.



3:2 sa nu vorbeasca de rau pe nimeni, sa nu fie gata de cearta, ci cumpatati, plini de blandete fata de toti oamenii.

Sa nu vorbeasca de rau. Sau ,,sa nu huleasca”. Oricat de rai ar fi unii din concetatenii sai sau oricat de diabolici ar putea sa para unii slujbasii publici, crestinul nu trebuie niciodata sa dea pe fata manie sau sa foloseasca o vorbire jignitoare sau necivilizata.

Sa nu fie gata de cearta. Literal, ,,neluptator”. Adevaratii crestini nu provoaca certuri (vezi

Evrei 12:14).

Cumpatati. [,,Delicati”, KJV]. Gr. epieikes, (vezi Iacov 3:17).

Blandete. Gr. praotes, ,,umilinta”, ,,amabilitate” (vezi Matei 5:5). Acesta este spiritul launtric

care ii determina pe crestini sa fie ,,curtenitori”. Deoarece Creta era locul unde se intalneau drumurile si era targul Mediteranei, aceasta insula era adesea scena unor neintelegeri intre negustorii si vizitatorii din diferite tari. Pavel ii indeamna pe crestinii cretani sa dea dovada de purtarea cea mai inalta cu putinta, desi acesta era unul din cele mai dificile medii ale lumii. Din cauza fundalului mai intunecat, adevarata marturie crestina va straluci si mai puternic.

Toti oamenii. Iubirea si respectul crestin se manifesta atat fata de cei neciopliti cat si fata de cei cultivati, atat fata de cei robiti de patimi cat si fata de cei stapani pe sine. Numai o astfel de iubire Il reprezinta pe deplin pe Hristos.



3:3 Caci si noi eram alta data fara minte, neascultatori, rataciti, robiti de tot felul de pofte si de placeri, traind in rautate si in pizma, vrednici sa fim urati si urandu-ne unii pe altii.

Altadata. [,,Candva”, KJV]. Sau ,,mai inainte”, ,,odata”. Deoarece acesti membri fusesera si ei pagani inainte de convertire, trebuia sa fie acum toleranti fata de greselile celorlalti paganilor. In plus, fiind crestini, intariti prin ,,harul lui Dumnezeu” (cap. 2:11), nu aveau voie sa se intoarca la vechea lor morala, asa cum era data pe fata de semenii lor necredinciosi, deoarece astfel ar fi tagaduit puterea lui Dumnezeu.

Fara minte. [,,Neintelepti”, KJV]. Sau ,,neinteligenti”, sugerand o lipsa de intelegere cu

privire la ceea ce este corect moral si spiritual (vezi Romani 1:12; Efeseni 4:18).

Neascultatori. Vezi Romani 11:30–32.

Rataciti. [,,Inselati”, KJV]. Sau ,,rataciti”, deoarece mintile nedisciplinate sunt lesne captivate de orice idee sau fantezie care apeleaza la satisfacerea simturilor. Din cauza ca singurul criteriu este voia sa, si nu a lui Dumnezeu, necrestinul este sclavul obiceiurilor degeneratoare, o victima a placerilor lumesti. Adesea sub masca culturii, a frumusetii si a rafinamentului, barbatii neconvertiti si femeile neconvertite slujesc imparatiei raului, dand frau liber fortelor egoismului, mandriei si decaderii morale. Numai o redirectionare a mintii, convertita prin harul lui Dumnezeu, este suficienta pentru a demasca nebunia satisfacerii senzuale si a mandriei lumesti. Cand mintea este iluminata de Duhul Sfant, ascultarea de voia lui Dumnezeu va fi dorinta suprema, iar vechile inselaciuni mascate sub ,,pofte si … placeri” lumesti vor fi considerate o nebunie. Pavel le reaminteste aici credinciosilor cretani despre ceea ce harul lui Dumnezeu a savarsit in viata lor.

Tot felul de. [,,Dive”, KJV]. Sau ,,diferite”, ,,variate”.

Pofte. Gr. epithumiai (vezi Romani 7:7).

Placeri. Fara Dumnezeu ei ar fi fost inca niste oameni neluminati, iubitori de placeri.

In rautate si in pizma. Vezi 1 Corinteni 5:8. Reaua vointa si gelozia sunt obisnuite printre cei care traiesc pentru placerile lumesti.

Urandu-ne. Ura este opusul iubirii (vezi Matei 5:43, 44).



3:4 Dar, cand s-a aratat bunatatea lui Dumnezeu, Mantuitorul nostru, si dragostea Lui de oameni,

Dar cand. [,,Dar dupa ce”, KJV]. Cand omul Ii zice bun venit lui Dumnezeu in viata sa o putere noua incepe sa lucreze, contrar vechii forte a dorintelor rele.

Bunatatea. Gr. chrestotes (vezi Romani 2:4).

Dumnezeu, Mantuitorul nostru. Sau ,,Mantuitorul nostru, Dumnezeu” (vezi Tit 1:3; 2:10; 1 Timotei 1:1). In epistola aceasta Pavel Ii atribuie titlul de ,,Mantuitor” atat lui Dumnezeu Tatal (cap. 1:3; 2:10; 3:4) cat si lui Isus (cap. 1:4; 2:13; 3:6). Cand Isus ,,a fost aratat” (vezi cap. 2:11) oamenilor, El a manifestat grija intregii Dumnezeiri pentru mantuirea omului (vezi 2 Corinteni 5:18, 19).



3:5 El ne-a mantuit, nu pentru faptele, facute de noi in neprihanire, ci pentru indurarea Lui, prin spalarea nasterii din nou si prin innoirea facuta de Duhul Sfant,

Faptele. Omul este indreptatit inaintea lui Dumnezeu pe temeiul indurarii divine, nu datorita vreunei fapte bune savarsita de el (vezi Romani 4:2, 6; 9:32; Galateni 2:16; 3:5, 10; Efeseni 2:9). Nota dominanta a oricarei vieti neconvertite este egoismul; astfel nimeni nu traieste conform cu ,,dreptatea lui Dumnezeu” (vezi Romani 3:23). Unicul temei al indreptatirii omului este credinciosia iubirii si indurarii lui Dumnezeu, nu ,,faptele” sale.

Indurarea. Ca un alt aspect al iubirii divine (v. 4), in locul harului este amintita aici indurarea, probabil pentru a accentua starea nenorocita a omului, care cere indurare. Mila lui Dumnezeu fata de starea mizerabila a omului constituie asigurarea mantuirii omului.

Spalarea. Gr. loutron (vezi Efeseni 5:26), adica ,,spalarea” spirituala, care il curateste pe om de tendintele rele descrise in Tit 3:3.

Nasterii din nou. [,,Regenerarii”, KJV]. Sau ,,renasterii”. Pentru ca omul este nenorocit si pierdut daca este lasat in voia sa, si pentru ca ritualurile si spalarile ceremoniale iudaice nu puteau schimba natura pacatoasa a omului, unica sa alternativa este sa accepte solutia lui Dumnezeu pentru problema pacatului, care cere o completa reforma a vietii (vezi cap. 2:14). Dumnezeu intentioneaza nu numai sa-i ierte pe oameni, ci sa-i si restatorniceasca intr-o viata fara de pacat. Lucrarea aceasta, de transformare a oamenilor pacatosi in reprezentanti ai felului de viata dumnezeiesc, este cunoscuta in alta parte in Scriptura ca sfintire (vezi Romani 6:19). Sfintirea este

o parte integranta a planului divin pentru desfiintarea pacatului. Aici ,,spalarea nasterii din nou” este treapta initiala cu care incepe procesul glorios al sfintirii

Unii cred ca Pavel se refera aici la botez. Totusi botezul nu este un mijloc de renastere, si nu este nici baza a mantuirii omului. Desi botezul este cerut tuturor convertitilor (vezi Matei 28:19), el doar simbolizeaza spalarea launtrica sau procesul ,,nasterii din nou”, savarsit deja de Dumnezeu (vezi Matei 3:6; Romani 6:4); el nu ii purifica pe pacatosi. Implinit cu sinceritate, el este o marturie publica cu privire la ceea ce Dumnezeu a facut deja, curatindu-l pe pacatos de inclinatiile lui rele (vezi Tit 3:3).

Innoirea. Compara cu Romani 12:2.

De Duhul Sfant. [,,De la Duhul Sfant”, KJV]. Sau ,,de Duhul Sfant”, care zilnic il intareste si il sfinteste pe omul convertit. Deoarece Duhul Sfant nu actioneaza fara consimtamantul omului, progresul spiritual depinde de zilnica predare a crestinului in mana lui Dumnezeu. In felul acesta lucrarea de sfintire cere o partasie intre Dumnezeu si om. Dupa ce omul alege voia lui Dumnezeu, Duhul Sfant da putere vointei sale slabite. ,,Nimeni nu ar putea rezista pacatului si nu l-ar putea birui decat prin puterea Celei de-a Treia Persoane a Dumnezeirii, care nu va veni cu o energie redusa, ci in plinatatea puterii divine” (DA 671).



3:6 pe care L-a varsat din belsug peste noi, prin Isus Hristos, Mantuitorul nostru;

Pe care. Adica Duhul Sfant (v 5).

[El, KJV]. Adica ,,Dumnezeu, Mantuitorul nostru” (v. 4).

Varsat. Poate se face aluzie la Ziua Cincizecimii (vezi Faptele Apostolilor 2:18), dar este fara

indoiala o referire la experienta personala a fiecarui crestin cu adevarat convertit. Fagaduinta lui Hristos cu privire la Duhul Sfant care urma sa vina (vezi Ioan 14:16, 17, 26; 15:26; 16:7–14) a fost pe deplin implinita in viata acestor primi crestini. Prin viata lor ei dadeau pe fata puterea transformatoare a Duhului Sfant fagaduit.

Hristos, Mantuitorul nostru. Vezi cap. 2:13.



3:7 pentru ca, odata socotiti neprihaniti prin harul Lui, sa ne facem, in nadejde, mostenitori ai vietii vesnice.

Pentru ca. Sau ,,asa ca”, drept urmare a spalarii ,,nasterii din nou” (v. 5).

Socotiti neprihaniti. [,,Fiind indreptatiti”, KJV]. Literal, ,,fusesem indreptatiti”, pe temeiul predarii vointei omului in mana lui Dumnezeu. Dumnezeu ii regenereaza numai pe aceia pe care i-a indreptatit; El nu constrange vointa nimanui (vezi Romani 3:24).

Harul. Vezi Romani 3:24.

Lui. Gr. ekeinos, ,,al aceluia”, adica ,,Dumnezeu, Mantuitorul nostru” (v. 4).

Mostenitori. Atata vreme cat isi pastreaza calitatea de fiu al lui Dumnezeu, crestinul se bucura de rasplata data de Hristos celor rascumparati (vezi Romani 8:17). Daca ar renunta la calitatea de fiu al lui Dumnezeu si daca ar refuza sa reprezinte principiile Tatalui, el n-ar mai fi mostenitor al vietii vesnice.

Vietii vesnice. Vezi cap. 1:2.



3:8 Adevarat este cuvantul acesta, si vreau sa spui apasat aceste lucruri, pentru ca cei ce au crezut in Dumnezeu, sa caute sa fie cei dintai in fapte bune. Iata ce este bine si de folos pentru oameni!

Adevarat. [,,Credincios”, KJV]. Sau ,,vrednic de incredere” (vezi 1 Timotei 1:15; 3:1; 4:9; 2 Timotei 2:11). Pavel se refera aici la declaratiile din Tit 3:4–7 cu privire la mantuirea prin har.

Aceste lucruri. Simpla, dar satisfacatoarea poveste a iubirii fara de seaman a lui Dumnezeu uimeste si da un nou curaj de fiecare data cand e relatata. Desi crestinii sinceri lucreaza toata viata la dezvoltarea caracterului, reamintirea iubirii divine, care indreptateste si sfinteste, aduce zilnic pace si incurajare. In viata aceasta planul de mantuire, asa cum e descris de Pavel (v. 4–7), nu poate fi niciodata apreciat la adevarata sa valoare. In consecinta, reauzirea adevarului cu privire la natura lui Dumnezeu va da la iveala atat comori vechi cat si comori noi. Aceste perspective noi il motiveaza iarasi pe crestin pentru refacerea chipului lui Dumnezeu.

Cei ce au crezut. Versiunea greaca lasa sa se inteleaga mai departe: ,,si inca mai cred”. Hranirea zi de zi cu painea vietii va pastra zelul crestinului adevarat. Scripturile declara ca aceia care sunt satisfacuti doar cu lucrurile elementare ale Evangheliei vor inceta in curand sa fie folositori pentru biserica crestina. Viata lor este stagnata, deoarece mintile lor au adormit. Din cauza amortelii lor, pe masura ce timpul trece, astfel de oameni sunt tot mai nepregatiti pentru lucrarea Duhului lui Dumnezeu (vezi Evrei 5:11 – 6:1).

Cei dintai. [,,Sa mentina”, KJV]. Literal, ,,sa ia conducerea in”.

Fapte bune. Vezi Galateni 5:22, 23.

De folos pentru oameni. Adica pentru instruirea pe care Pavel a schitat-o in epistola aceasta. Cei ,,flecari si amagitori” (cap. 1:10), care se straduisera sa duca in ratacire biserica cretana, intentionau ca invataturile lor sa favorizeze impulsurile naturale ale membrilor bisericii, urmand astfel avantajul banesc (v. 11). Pavel insa era interesat numai de transformarea caracterului lor (vezi cap. 2:1–10). Mesajul lui Pavel ii deranja pe cretani, ca si pe altii din alte locuri, dar tocmai tulburarea aceasta ii indemna pe oameni sa se cerceteze pe sine si sa-si insuseasca indurarea si harul sfintitor al lui Dumnezeu (vezi cap. 2:14; 3:5).



3:9 Dar de intrebarile nebune, de insirarile de neamuri, de certuri si ciorovaieli privitoare la Lege, fereste-te, caci sunt nefolositoare si zadarnice.

Intrebarile nebune. Adica discutiile inutile despre randuielile mozaice si fariseice (vezi 1 Timotei 1:4; 6:4; 2 Timotei 2:23).

Insirarile de neamuri. [,,Genealogiile”, KJV]. Vezi 1 Timotei 1:4.

Ciorovaieli. Acestea erau iscate mai ales de invatatorii care vesteau o doctrina falsa (vezi 1

Timotei 1:7; Tit 1:10, 14), care cautau sa denatureze studiul Bibliei, transformandu-l intr-o discutie despre subiecte ciudate si neobisnuite. Astfel de speculatii teoretice nu duceau la imbunatatirea caracterului si nici la partasie crestina.

Nefolositoare. Deoarece fusese educat in spiritul rationarii fanteziste a folclorului iudeu, Pavel a rezistat la orice tendinta asemanatoare in cadrul bisericii crestine. Apostolul vazuse efectul iudaismului in raspandirea nefasta a invataturilor false si fara sens. El urmarea ca biserica crestina sa nu fie chinuita in felul acesta.

Zadarnice. Gr. mataios, ,,nefolositor”, ,,fara rost” (vezi 1 Corinteni 15:17).



3:10 Dupa intaia si a doua mustrare, departeaza-te de cel ce aduce dezbinari,

Cel ce aduce dezbinari. Gr. hairetikos, ,,dezbinator”, (pentru o discutie cu privire la cuvantul inrudit, hairesis, vezi Faptele Apostolilor 5:17). Prin urmare, primele cuvinte ale acestui verset pot suna astfel: ,,o persoana dezbinatoare”. Pavel arata aici cum trebuie tratati membrii dezbinatori, care provoaca cearta si confuzia descrise in v. 9. Un astfel de om sustine pareri contrare mesajului Evangheliei, asa cum era el predicat de Pavel si cum era exprimat in Vechiul Testament. Daca parerile acestea gresite sunt promovate, se dezvolta schisma, iar credinta membrilor bisericii, atat a celor vechi cat si a celor noi, este zdruncinata.

Datoria prezbiterului bisericii este o discutie chibzuita cu cei care aduc dezbinari. Daca raspunsul nu este favorabil, atunci al doilea pas pe care trebuie sa il faca este o a doua solicitare la cooperare, exprimata mai staruitor. Scopul celor doua intrevederi este sa-l recastige pe membrul care provoaca dezbinare. Dizidentului trebuie sa i se prezinte dovezi suficiente, asa incat parerile lui gresite sa fie date pe fata in mod cinstit si concludent (vezi cap. 1:9, 13; 2:15). Fiecare conducator ar trebui sa-si aduca aminte ca standardul doctrinei sanatoase nu este parerea sa personala, ci Cuvantul lui Dumnezeu. Orice decizie cu privire la invataturile eretice trebuie sa se bazeze pe dovezi biblice clare.

Departeaza-te. [,,Leapada”, KJV]. Gr. paraiteomai, ,,a evita”, ,,a se feri de” (vezi 1 Timotei 4:7; 5:11). Pavel nu recomanda aici in mod necesar excluderea persoanei dizidente, pentru parerile sale personale. Ea trebuie exclusa numai daca isi impune aceste idei, in opozitie cu autoritatea bisericeasca legal exercitata, sau daca aceste pareri sunt insotite de o incalcare a normelor morale (vezi Romani 16:17; 2 Tesaloniceni 3:14).



3:11 caci stim ca un astfel de om este un stricat si pacatuieste, de la sine fiind osandit.

Un stricat. [,,S-a abatut”, KJV]. Adica s-a abatut de la scopul, ca si de la forma invataturii adevarate.

Pacatuieste. Disidentul nu doar ca a cunoscut adevarul si, cel putin pentru un timp, l-a lepadat in favoarea invataturilor lui false, dar a si respins indemnurile fratesti ale conducatorilor bisericii.

De la sine fiind osandit. Adica propria lui constiinta il osandeste.



3:12 Cand voi trimite la tine pe Artema sau pe Tihic, grabeste-te sa vii la mine in Nicopoli, caci acolo m-am hotarat sa iernez.

Artema. Un alt tovaras credincios despre care nu se mai stie nimic altceva.

Tihic. Vezi 2 Timotei 4:12. Fie el, fie Artema urma sa-l inlocuiasca pe Tit in Creta atunci cand acesta avea sa plece la Nicopoli. Lucrul acesta ii oferea lui Tit posibilitatea sa-si aranjeze treburile, pregatindu-se pentru conlucrarea cu Pavel.

Nicopoli. Literal, ,,orasul victoriei”. Probabil ca este vorba de orasul din provincia Epir care a

fost fondat de Augustus dupa victoria de la Actium.

Hotarat. Sau ,,decis”.

Sa iernez. Vezi Vol. VI, p. 107.



3:13 Ai grija de legiuitorul Zena si Apolo sa nu duca lipsa de nimic din ce le trebuie pentru calatoria lor.

Ai grija de. [,,Adu-l pe”, KJV]. Gr. propempo, ,,a trimite mai departe”, si anume dupa ce s-au procurat cele necesare pentru calatorie.

Legiuitorul Zena. Nu exista in Biblie alte informatii cu privire la acest conlucrator al lui Pavel. Nu este clar daca el era un expert in dreptul mozaic sau in dreptul roman. Potrivit traditiei el a devenit mai tarziu episcop de Diospolis.

Apolo. Vezi 1 Corinteni 1:12.

Sa nu duca lipsa de nimic. Zena si Apolo trebuia sa fie bine aprovizionati pentru calatorie.

3:14 Trebuie ca si ai nostri sa se deprinda sa fie cei dintai in fapte bune, pentru nevoile grabnice, si sa nu stea neroditori.

Ai nostri. Adica membrii bisericii din Creta. Sa se deprinda. Vezi v. 8. Nevoile grabnice. Vizita lui Zena si a lui Apolo avea sa fie pentru biserica din Creta o ocazie

excelenta de a manifesta ospitalitate crestina, chiar daca vizitatorii se poate sa fi fost total necunoscuti.



3:15 Toti cei ce sunt cu mine iti trimit sanatate. Spune sanatate celor ce ne iubesc in credinta. Harul sa fie cu voi cu toti! Amin.

Cei ce sunt cu mine. Fara indoiala ca Pavel se refera la tovarasii lui de calatorie. Celor ce ne iubesc. Adica fratilor crestini. Cu voi cu toti. Se pare ca Pavel vroia ca Tit sa citeasca aceasta scrisoare inaintea intregii biserici. Amin. Vezi Matei 5:18. Pot fi citate dovezi textuale importante pentru omiterea acestui cuvant. Fragmentul de dupa v. 15 [in KJV] nu apare in nici un manuscris mai timpuriu. Este evident ca nu face parte din textul original inspirat.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE 1, 2SL 87 2 ML 191; 2T 389 3–5MB 75 5 COL 397; DA 317; MH 65 8 SL 87


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: