Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Tit

Tit 1:4


1:4 catre Tit, adevaratul meu copil in credinta noastra a amandurora: Har si pace de la Dumnezeu Tatal, si de la Isus Hristos, Mantuitorul nostru!

Tit. Tit nu e mentionat in cartea Faptele Apostolilor. Cateva date cu privire la el pot fi spicuite din referiri intamplatoare in epistolele pauline. Era un crestin dintre neamuri (Galateni 2:3), poate un convertit al lui Pavel (Tit 1:4). El este pomenit prima data ca insotindu-l pe Pavel de la Antiohia la Ierusalim, cu prilejul conciliului care a avut loc in acest oras (Galateni 2:1–3; Faptele Apostolilor 14:26–28; 15:1–4); de aceea se presupune ca era originar din Antiohia. Mai apoi este asociat cu Pavel in cursul celei de-a treia calatorii misionare a acestuia (2 Corinteni 2:13; 7:6, 13). Epistola lui Pavel catre Tit ne informeaza ca acesta fusese lasat in Creta pentru a pune in randuiala anumite lucruri si pentru a organiza biserica de acolo (cap. 1:5). Activitatea in Creta a fost temporara, deoarece lui Tit i s-a cerut sa vina la Pavel la Nicopoli (cap. 3:12). Tit este amintit ultima oara in 2 Timotei 4:10, unde se spune ca plecase in Dalmatia.

Adevaratul meu copil. In ce priveste niste cuvinte asemanatoare, adresate lui Timotei, vezi 1 Timotei 1:2. Legitimitatea pozitiei lui Tit ca si conducator bisericesc este bazata pe indrumarea si cresterea spirituala pe care Tit le primise de la Pavel insusi. Tit este pe deplin autorizat sa-si indeplineasca responsabilitatile de conducator al bisericii din Creta.

Credinta noastra a amandurora. Adica atat a neamurilor, din care facea parte si Tit, cat si a evreilor, ca Pavel. Crestinismul ii unifica pe oameni, indiferent de rasa, culoare, pozitie sociala sau sex. Toti sunt facuti una in Isus Hristos (vezi Galateni 3:28). Compara cu 1 Timotei 1:2.

Har. Vezi Romani 1:7.

[Indurare, KJV]. Dovezile textuale favorizeaza omiterea acestui cuvant (ca in traducerea Cornilescu).

Pace. Vezi Romani 1:7; 1 Corinteni 1:3.

Dumnezeu Tatal. Vezi Romani 1:7.

Mantuitorul. Vezi cap. 1:3; 2:10–14; 3:4–7. Accentul pus de Pavel asupra rolului lui Isus Hristos ca Mantuitor al omului anticipeaza tema epistolei: crestinii trebuie sa dea pe fata puterea mantuitoare a lui Dumnezeu.