Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Cantarea

Cantarea, 6


6:1 Unde s-a dus iubitul tau, cea mai frumoasa dintre femei? Incotro a apucat iubitul tau, ca sa-l cautam si noi impreuna cu tine?

Unde. Fiicele Ierusalimului se adreseaza acum miresei pentru a vedea ce mai are ea de zis.

6:2 Iubitul meu s-a pogorat la gradina lui, la stratul de miresme, ca sa-si pasca turma in gradini, si sa culeaga crini.

La gradina lui. Nelinistea cu privire la pierderea preaiubitului ei a trecut. Ea stie ca el e ocupat in alta parte. Nu s-a intamplat nimic care sa strice fericirea lor.

6:3 Eu sunt a iubitului meu si iubitul meu este al meu; el isi paste turma intre crini.

Verset ce nu a fost comentat.

6:4 Frumoasa esti, iubito, ca Tirta, placuta ca Ierusalimul, dar cumplita ca niste osti sub steagurile lor.

Ca Tirta. In v. 4-10 Solomon lauda cu imbelsugare pe mireasa lui. Probabil ca Tirta trebuie identificata cu Tell el-Far'ah, la aproximativ 11 km nord-est de Sihem, in tinutul lui Efraim. Fara indoiala ca cetatea era vestita pentru frumusetea ei.

Placuta ca Ierusalimul. Solomon se foloseste de propria sa cetate de scaun din partea de nord a Palestinei pentru a ilustra frumusetea nemaiintalnita a miresei sale. Ierusalimul era vestit pentru frumusetea lui (vezi Psalm 48,2; 50,2; Plangeri 2,15).

6:5 Intoarce-ti ochii de la mine, caci ma tulbura. Perii tai sunt ca o turma de capre, care poposesc pe coama Galaadului.

Verset ce nu a fost comentat.

6:6 Dintii tai sunt ca o turma de oi, care ies din scaldatoare, toate cu gemeni, si nici una din ele nu este stearpa.

Verset ce nu a fost comentat.

6:7 Obrazul tau este ca o jumatate de rodie, sub marama ta

Verset ce nu a fost comentat.

6:8 Am saizeci de imparatese, optzeci de tiitoare, si fete fara numar,

Sasezeci de imparatese. Aceasta e probabil o referire la haremul lui Solomon. Numarul sotiilor e mult mai mic decat cel dat in 1 Regi 11,3. Evident cantarea aceasta este scrisa undeva la inceputul domniei lui Solomon.

6:9 dar numai una singura este porumbita mea, neprihanita mea; ea este singura la mama sa, cea mai aleasa a celei ce a nascut-o. Fetele o vad, si o numesc fericita; imparatesele si tiitoarele de asemenea o lauda.

Verset ce nu a fost comentat.

6:10 Cine este aceea care se iveste ca zorile, frumoasa ca luna, curata ca soarele, dar cumplita ca niste osti sub steagurile lor?

Cumplita ca niste osti. Frumusetea si taria sunt contopite aici intr-o descriere care a fost aplicata in mod corect si corespunzator bisericii (vezi PK 725; AA 91). Unii considera ca intrebarea din acest verset e formulata de doamnele de la curte, atunci cand au vazut prima data pe sulamita.

6:11 M-am pogorat in gradina cu nuci, sa vad verdeata din vale, sa vad daca a inmugurit via, si daca au inflorit rodiile.

M-am pogorat. Afirmatia aceasta apartine in mod evident miresei.

6:12 Dar fara sa bag de seama, dorinta mea m-a dus la carele poporului unui om ales.

Om ales. [Amminadib, KJV]. Semnificatia acestei expresii este neclar. Tradus literal inseamna : "Poporul meu, nobilul". Mireasa isi imagineaza ca e ridicata si asezata intr-o trasura, desigur, alaturi de Solomon.

6:13 Intoarce-te, intoarce-te, Sulamito! Intoarce-te, intoarce-te, ca sa te privim. Ce aveti voi sa va uitati la Sulamita ca la niste fete ce joaca in cor?

Intoarce-te, Sulamito! Poate cuvintele acestea sunt spuse de membrii suitei, care exprima dorinta de a o privi mai mult pe imparateasa acum cunoscuta.

Ce aveti voi sa va uitati? [Ce veti vedea? KJV]. O fermecatoare manifestare de modestie.

Ce joaca. [Compania, KJV]. [Ca la niste fete ce joaca in cor, trad. Cornilescu; ca si cum ar fi

compania a doua ostiri, KJV]. Literal, "dansul". Unii au sugerat ca aceasta expresie se refera la corul fetelor miresei si la corul celor mai distinsi barbati ai mirelui. Altii gandesc ca referirea este la vreun obicei local pe care nu-l intelegem acum. Iar altii prefera sa translitereze cuvintele ca "doua ostiri" (Mahanaim) si vad o aluzie la "dansul" ostirii ingeresti la Mahanaim la intoarcerea lui Iacob in Canaan (vezi Genesa 32,1-3). Daca lucrurile stau asa, in acest puncrt, sulamita da o reprezentatie cu "dansul Mahanaim".

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE 10AA 91 ; CH 464 ; ChS 147, CM 7 ; GC 425 ; PK 725 ; 5T 82