Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Romani

Romani 8:9


8:9 Voi insa nu mai sunteti pamantesti, ci duhovnicesti, daca Duhul lui Dumnezeu locuieste in adevar in voi. Daca n-are cineva Duhul lui Hristos, nu este al Lui.

Voi insa. In felul sau caracteristic, Pavel isi exprima increderea in cititorii sai. Dar apoi el califica sustinerea sa adaugand conditia de care depinde in mod necesar afirmatia lui cu privire la ei.

Duhovnicesti. [,,In Duhul”, KJV, ,,In spirit”, Nitz.]. Viata cea veche in firea pamanteasca [in carne] inceteaza numai cand incepe viata cea noua in Duhul. Puterea dominatoare din firea pamanteasca poate fi alungata din viata numai cand Duhul Sfant este invitat sa vina si sa exercite deplin control. Cand Duhul cu adevarat salasluieste inauntru, viata dupa firea pamanteasca a incetat.

Versetul acesta este o invitatie la cercetare de sine. Noi suntem duhovnicesti si traim in Duhul, daca e asa ca Duhul lui Dumnezeu locuieste in adevar in noi. Noi putem sti daca Duhul locuieste in noi prin prezenta sau absenta roadei Duhului (Gal. 5,22) in viata noastra. Absenta roadei este dovada ca noi traim in firea pamanteasca.

Locuieste. Aceasta arata prezenta continua si permanenta a Duhului, nu numai rapiri ocazionale de entuziasm si zel. Pavel in alta parte reprezinta Duhul Sfant ca locuind in inimile crestinilor (vezi 1 Cor. 3,16; 6,19). Expresia ,,in voi” denota intimitatea legaturii personale dintre credincios si Duhul. Ea lasa a se intelege deplina supunere a vointei crestinului la voia lui Dumnezeu.

Duhul lui Hristos. Comparatia termenii ,,Duhul lui” , ,,Duhul lui Hristos”. Duhul Sfant este numit in alta parte ,,Duhul lui Hristos” (1 Petru 1,11; cf. 2 Petru 1,21). ,,Duhul Fiului Sau” (Gal. 4,6), si ,,Duhul lui Isus Hristos” (Fil. 1,19). Cu privire la legatura Duhului Sfant cu Hristos vezi Ioan 14,26; 15,26; 16,7.13.14.

Nu este al Lui. Sau ,,nu-i apartine”. Nu e de ajuns de a fi convins intelectual de adevarul crestinismului. Spiritul lui Hristos trebuie sa locuiasca launtric. O marturisire a crestinismului nu face in ea insasi pe un om un adevarat urmas al lui Hristos. Putem cunoaste ca noi suntem cu adevarat ai Lui, daca El ne-a dat din Duhul Sau (1 Ioan 4,13). Cand viata de toate zilele descopera iubire, bucurie, pace si alte daruri ale Duhului (Gal. 5,22) e dovada de adevarat crestinism. Dar daca, dimpotriva, vietile noastre sunt manjite de lipsa de bunatate, de egoism si de vanitate, atunci nu suntem ai Lui.

Versetul acesta este plin de serioasa avertizare. Un crestin cu numele se poate sa para ca subscrie la toate doctrinele si se conforma la toate practicile bisericii. Se poate ca el sa fie activ in lucrarea lui Dumnezeu. Se poate sa fie binevoitor sa dea toata averea sa hraneasca pe saraci sau chiar sa-si dea trupul sa fie ars, dar daca Duhul nu locuieste in el si roada Duhului (Gal. 5,22) nu este evidenta in viata lui, el nu este al Lui (1 Cor. 13,3). Cel care e mandru, infumurat, frivol, lumesc, avar, lipsit de bunatate, cautator de greseli are comuniune, nu cu Duhul lui Hristos, ci cu un alt duh (5T 225).