Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Romani

Romani 8:4


8:4 pentru ca porunca Legii sa fie implinita in noi, care traim nu dupa indemnurile firii pamantesti, ci dupa indemnurile Duhului.

Cerinta. [,,Neprihanirea”, KJV; ,,hotararea”, Nitz.]. gr. Dekaioma. Acesta nu este cuvantul obisnuit pentru ,,neprihanire”, care e dikaiosune, folosit adesea de Pavel in epistola sa (cap. 1,17; 3,5; 4,3; etc.), dikaioma exprima ideea de ,,ceea ce e tratat ca neprihanit” (vezi Rom. 1,32; 2,26; 5,16.18; cf. Luca 1,6; Evrei 9,1, unde dikaioma e tradus ,,porunci” [randuieli; hotarari]. Din care cauza Pavel se refera aici la neprihanitele cerinte ale legii, ascultare de neprihanitele ei cereri.

Legii. Articolul e prezent si in versiunea greaca (vezi cap. 2,12. In contextul acesta, Pavel inca vorbeste despre Lege, pe care o aproba (vers. 22) de care avea o mare placere (vers. 22) dar pe care se descoperea ca nu e in stare sa o asculte, fiind despartit de Hristos (vers. 15-25).

Sa fie implinita. Sau ,,sa poata fi realizata”, sau ,,sa poata fi satisfacuta”. Dumnezeu a trimis pe Fiul Sau in asemanarea carnii pacatoase, pentru ca oamenii sa poata fi facuti in stare sa implineasca pe deplin neprihanitele cerinte ale sfintei Sale Legii. Planul mantuirii este de a aduce viata omului in armonie cu voia divina. Dumnezeu nu a dat pe Fiul Sau pentru a schimba sau a desfiinta legea Sa, sau pentru a elibera pe om de necesitatea desavarsitei ascultarii. Legea a stat totdeauna ca o expresie a voiei neschimbatoare si a caracterului neschimbator ale lui Dumnezeu. Omul cazut fusese neinstare de a asculta de cerintele ei, si legea nu posedase putere de a-l intari sa asculte. Dar acum, Hristos venise pentru a face cu putinta ca omul sa dea o perfecta ascultare. Versetele acestea arata clar locul si autoritatea in continuare a Legii lui Dumnezeu in Evanghelie si in planul de mantuire (vezi cap. 3,31). Pavel nu spune ,,ca sa fie partial implinita”. Biblia vorbeste consistent de o transformare intreaga, de o ascultare desavarsita (vezi Mat. 5,48; 2 Cor. 7,1; Ef. 4,12.13; Col. 1,28; 4,12; 2 Tim. 3,17; Evrei 6,1; 13,21). Dumnezeu cere desavarsirea copiilor Sai si viata desavarsita a lui Hristos in natura Lui omeneasca este asigurarea din partea lui Dumnezeu pentru noi ca prin puterea Lui si noi putem ajunge la desavarsire de caracter (vezi COL 315; AA 531).

Traim. [,,Umblarea”, KJV]. Literal, ,,umblam incoace si incolo”, lasand a se intelege conduita obisnuita de fiecare zi. De unde poate fi tradusa ,,traim” (vezi Rom. 6,4; 2 Cor. 5,7; 10,3; Ef. 2,10; 4,1).

Nu dupa indemnurile firii pamantesti. Adica, nu dupa carne. Aceia in care e implicata dreapta cerinta a legii, nu mai traiesc dupa dictatele si impulsurile firii pamantesti [carnii]. Satisfacerea dorintelor carnale numai e principiul calauzitor in viata lor.

Dupa indemnurile Duhului. Adica, ei isi reghideaza purtarea dupa dictatele si calauzirea Duhului, Duhul salasluitor al lui Hristos (vers. 9). Dreapta cerinta a legii e implinita in ei. Ceea ce cere legea e concretizat in iubirea crestina, deoarece ,,iubirea este implinirea legii” (cap. 13,10). La fel, rezultatele lucrarii Duhului Sfant in viata este iubire, deoarece ,,roada Duhului este iubire” (Gal.

5,22). In consecinta, viata in acord cu Duhul inseamna o viata in care neprihanitele cerinte ale legii sunt implinite – o viata de iubire si o iubitoare ascultare. Ca o astfel de viata sa poata fi facuta cu putinta pentru credinciosi a fost marele scop pentru care Dumnezeu a trimis pe Fiul Sau in lume.

Unii comentatori prefera sa interpreteze expresia aceasta ca referindu-se in deosebi la duhul innoit al omului, prin care lucreaza Duhul Sfant. Ei inteleg ca Pavel subliniaza faptul ca viata noastra nu mai e carmuita de firea noastra inferioara, ci de cea superioara, spirituala. Interpretarea aceasta este reflectata de un numar de versiuni prin scrierea lui ,,spirit” fara de litera mare la inceput (vezi RV).