Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Romani

Romani 8:38


8:38 Caci sunt bine incredintat ca nici moartea, nici viata, nici ingerii, nici stapanirile, nici puterile, nici lucrurile de acum, nici cele viitoare,

Sunt bine incredintat. [,,Sunt convins”, KJV]. Pavel exprima acum propria sa convingere ca nici o putere in cer sau pe pamant, in timp sau in vesnicie nu poate sa ne separe de iubirea divina. Pavel nu vrea sa spuna prin aceasta ca deci e cu neputinta ca un credincios sa cada si sa fie pierdut (vezi Col. 1,23; cf. 1 Cor. 9,27). Pavel vrea sa spuna ca nimic nu ne poate smulge din bratele lui Hristos contra vointei noastre (vezi Ioan 10,28).

Nici moartea, nici viata. Comparati ,,fie ca traim. Fie ca murim, noi suntem ai Domnului” (cap. 14,8).

Ingeri. Ingerii mentionati in NT sunt de obicei buni si nu rai. Totusi cuvantul insusi nu arata aici si calitatea. Distinctia trebuie sau sa fie exprimata sau implicata de context (vezi Mat. 1,20.25.41; 1 Cor. 6,3; 2 Petru 2,4; Iuda 6). E de neconceput ca ingerii lui Dumnezeu, care sun trimisi sa slujeasca sfintilor (Evrei 1,14) sa caute sa instraineze mintea crestinilor de la Mantuitorul lor, sau ca influenta lor sa fi putut avea o astfel de tendinta. Totusi, Pavel poate sa sublinieze punctul lui vorbind ipotetic, asa cum face in Gal. 1,8. Chiar daca ingerii buni ar incerca, lucru pe care cu siguranta nu-l vor face sa abata iubirea lui Hristos de la poporul Lui, ei n-ar putea-o face.

Stapanirile. Gr. Archai. Cuvantul acesta se refera la carmuitori civili ca si la puteri supranaturale care incearca sa exercite o stapanire rea asupra oamenilor (vezi Ef. 6,12). Unii comentatori sugereaza ca referirea lui Pavel la ,,ingeri”, ,,stapaniri” si ,,puteri” ar putea reflecta denumirile iudaice pentru ierarhia ingerilor (vezi lucrarea apocrifa Enoh 61,10; cf. 1 Cor. 15,24; cf. 1 Cor. 15,24; Ef. 1,21; 3,10; Col. 1,16; 2,10.15).

Puterile. Gr. dunameis. Dovezi textuale atesta (cf. p. 10) plasarea acestui cuvant dupa ,,cele viitoare”, desi mai natural s-ar putea astepta ca sa fie asociat cu ,,stapanirile” ca in Ef. 1,21. In 1 Petru 3,22 ,,puterile” sunt mentionate impreuna cu ,,ingerii” si ,,autoritatile” ca fiind supuse lui Hristos la inaltarea Sa la cer.

Cele de acum. Comparati 1 Cor. 3,22. Experientele timpului prezent deja puneau de ajuns la incercare pe Pavel si pe primii crestini (rom. 8,18.23; 2 Cor. 1,4-10; 6,4-10; 1 Petru 4,12). Dar viitorul inca mai detinea noi incercari de amagiri si de suferinte, deoarece venirea lui Hristos urma sa fie precedata de apostazia si de aratarea lui antihrist (2 Tes. 2). Si aceasta aratare urmeaza sa fi insotita de ,,puterea Satanei, cu tot felul de minuni, de renume de semene si puteri mincinoase” (2 Tes. 2,9). Totusi, increderea lui Pavel a ramas nezdruncinata.