Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Romani

Romani 8:33


8:33 Cine va ridica para impotriva alesilor lui Dumnezeu? Dumnezeu este Acela, care-i socoteste neprihaniti!

Cine va ridica para? Gr. egkaleo, un termen juridic insemnand literal ,,a chema inauntru”, de unde ,,a chema la socoteala”, ,,a aduce acuzatie impotriva”, ,,a acuza” (vezi fapte 19,38.40; 23,28.29; 26,2.7). Satana este marele parator al fratilor (Apoc. 12,10).

Punctuatia si aranjamentul din Rom. 8,33-35 cuprind oarecare dificultate si comentariile si versiunile au oferit un numar de solutii. Unii recomanda ca ultima propozitie a vers. 33 si cea dintai propozitie a vers. 34 sa fie in asa fel prevazute cu punctuatie, incat sa arate o legatura mai stransa intre ele. In felul acesta, RV si unele editii ale KJV redau: ,,E Dumnezeu care indreptateste; cine e acela care sa osandeasca?”

Ati comentatori au argumentat ca toate propozitiile din vers. 33 si 34 ar trebuie sa fie privite ca o serie de intrebari (vezi Weymouth). RSV reprezinta inca un alt punct de vedere, legand versetele 33 si 35 ca in RV, dar punand restului vers. 34 semnul intrebarii.

Indiferent care argument este urmat, intelesul incurajator al argumentatiei lui Pavel apare cu claritate. Dumnezeu declara pe poporul Sau ca e neprihanit. Hristos, care a murit pentru ei, e la dreapta lui Dumnezeu mijlocind pentru ei. Atunci, cine poate sa acuze pe poporul ales al lui Dumnezeu? Cine poate sa-i condamne? Cine poate sa-i desparta vreodata de iubirea lui Hristos? Pare evident ca Pavel are in minte Isaia 50,8.9: ,,Aproape este cel ce ma va indreptati, cine se va judeca cu mine?... dar, Iehova, Domnul, ma ajuta! Cine ma va condamna?”

Alesilor. Gr. eklektoi, ,,alesi”, ,,spicuiti” de la verbul eklegomai, folosit pentru a descriere culegerea de catre Hristos a ucenicilor Sai (Luca 6,13; Ioan 6,70; 13,18). Si alegerea de catre Dumnezeu a unor persoane (Marcu 13,20; Fapte 1,24; 13,17) sau lucruri (1 Cor. 1,27.28). In Matei 22,14 Isus face o deosebire intre cei chemati si cei alesi. Dar Pavel pare sa identifice cele doua grupe citind in termenul ,,chemati” implicatia ca chemarea e primita (vezi Rom. 8,30). Pentru Pavel, alesii lui Dumnezeu sunt aceia care nu numai au auzit dar s-au si supus chemarii divine pentru a afla mantuirea in Hristos.

Dumnezeu este Acela care-i socoteste neprihaniti. [,,Dumnezeu ii indreptateste”, KJV]. Alesii lui Dumnezeu nu au nevoie sa se teama de nici un acuzator. Dumnezeu Insusi, Judecatorul tuturor este Cel care ii declara drepti potrivit planului Sau de indreptatire (cap. 3,20-24). ,,Indreptatit” este opusul lui ,,cine va ridica para”.