Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Romani

Romani 8:32


8:32 El, care n-a crutat nici chiar pe Fiul Sau, ci L-a dat pentru noi toti, cum nu ne va da fara plata, impreuna cu El, toate lucrurile?

El, care. Expresia este emfatica in greceste si ar putea fi tradusa: ,,chiar El”, insemnand ca acelasi Dumnezeu care nu a crutat pe Insusi Fiul Sau, cu siguranta ne va da pe langa aceasta, totul.

Crutat. Gr. pheidomai. Pavel foloseste verbul acesta de cateva ori in epistolele sale (Rom. 11,21; 1 Cor. 7,28; 2 Cor. 1,23 etc.). In afara de scrisorile lui Pavel il foloseste numai in Fapte 20,29 si 2 Petru 2,4.5. Acelasi cuvant e folosit in LXX-a cu privire la dispozitia lui Avraam de a sacrifica pe Isaac (Gen. 22,12.16) si nu e improbabil ca Pavel sa faca aluzie la relatarea acelei experiente. Miscatoare recomandare din partea Domnului a purtarii lui Avraam in jertfirea fiului sau Isaac ne da

o scurta privire asupra spiritului actului lui Dumnezeu de a da pe propriul Sau Fiu Isus. Acest cel mai mare dintre toate darurile e cea mai puternica dintre toate dovezile ca Dumnezeu este ,,pentru noi” (Rom. 8,31). Argumentatia din acest pasaj este asemanatoare cu aceea din cap. 5,6-10.

Fiul Sau. Expresia aceasta este emfatica in limba greaca, si denota ceva care este personal si distinct al sau personal (cf. cap. 14,4). L-a dat. Gr. paradidomi. Acesta este acelasi verb cu acela pe care Pavel l-a folosit in cap. 4,25

pentru a afirma ca Isus ,,a fost dat din pricina faradelegilor noastre.

Fara plata. Gr. charizomai, ,,a da ca o favoare”. Comparati folosirea cuvantului in Luca 7,21; Fapte 3,14; 1 Cor. 2,12. verbul este legat cu substantivul ,,har” (charis; vezi Rom. 3,24) si ,,dar fara lata” (charisma; vezi Rom. 6,23).

Impreuna cu El. Pavel argumenteaza de la ce e mai mare la ce e mai mic. Daca Dumnezeu nu a crutat nici pe propriul Sau Fiu, ce ar mai putea El sa retina?

Toate? Comparati Rom. 8,17; 1 Cor. 3,21-24; Fil. 4,19. Crestinul nu ar putea cere un temei mai puternic pentru rabdarea si staruirea rabdatoare de cum e dat in versetul acesta. Cand Dumnezeu a dat pe Fiul Sau, El S-a dat si pe Sine (2 Cor. 5,19; cf. DA 762), si prin aceasta a descoperit universului cat de departe era El dispus sa mearga pentru a mantui pe pacatosul care se pocaieste. Cu siguranta, atunci indiferent de ce incercari ar veni, noi nu ne vom indoi niciodata ca Dumnezeu lucreaza pururi pentru noi si ca El ne va da tot ce e necesar pentru binele nostru prezent si viitor.