Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Romani

Romani 8:19


8:19 De asemenea, si firea asteapta cu o dorinta infocata descoperirea fiilor lui Dumnezeu.

Firea. [,,Creatiunea”, KJV, ,,fapturii”, Nitz.]. gr. kitisis, ,,creatiunea”. Cuvantul kitisis poate sa insemne fie actul creator (vezi cap, 1,20), sau lucrul creat (vezi Marcu 16,15; Rom. 1,25; 8,22; Col. 1,23; Evrei 4,13). Aici este folosit in sensul din urma. Intelesul acestui pasaj a fost dezbatut foarte pe larg si comentatorii au cautat sa traga linii fine de distinctie intre ceea ce trebuie sa fie cuprins si ceea ce nu trebuie sa fie cuprins in ,,faptura”, [creatiune]. Unii inteleg ca termenul ,,creatiune” se refera la intreaga lume a naturii, atat insufletita, cat si neinsufletita, exclusiv omul. Altii cuprind si lumea omenirii. Unii gandesc ca e vorba numai de omenire. E poate lucrul cel mai bun de a nu limita aplicatia, deoarece cu certitudine toata natura, figurat si omenirea, literal, geme sub blestem si asteapta o zi mai stralucita. Nu e ceva neobisnuit in Scriptura ca lumea naturii sa fie descrisa ca fiind capabila de constienta omeneasca (vezi Deut. 32,1; Is. 35,1; Osea 2,21.22).

Asteapta. Gr. apekdechomai, un cuvant rar in NT, folosit aproape exclusiv de Pavel (Rom. 8,23.25; 1 Cor. 1,7; Gal. 5,5; Fil. 3,20; Evrei 9,28; vezi 1 Petru 3,20 unde dovezi textuale atesta exprimarea apexedecheto. Ca si cuvantul tradus ,,dorinta infocata” si acesta e foarte expresiv. El denota asteptarea dupa ceva cu dor si asteptare concentrata cu atentia completa abatuta de la orice altceva.

Dorinta infocata. Gr. apokaradokia. Acest cuvant grecesc, foarte expresiv e alcatuit din trei parti: apo – ,,departe”; kara – ,,cap”; dekeo – aici ,,a astepta”. Intelesul literal este ,,asteptand cu capul intins”, apo ,,departe” ca prefix, implicand o abatere de la orice altceva si fixarea ochilor la un singur obiect. El sugereaza asteptarea cu capul ridica si privirea fixata la acel punct al orizontului de unde urmeaza sa vina obiectul asteptat.

Descoperirea. [,,Manifestarea”, KJV]. Gr. Apokalupsis, ,,descoperire”. Acelasi cuvant e folosit in titlul ultimei carti din NT. Apokalupsis e inrudit cu verbul tradus ,,descoperit” (apokalupto) din vers.

18. Descoperirea fiilor lui Dumnezeu va fi manifestarea publica a intregii lucrari a harului rascumparator in toata plinatatea lui. Aceasta va avea loc la a doua venire a lui Hristos (Col. 3,4; 1 Ioan 3,2) cand dreptii cei morti vor fi inviati si noi cei care suntem vii si ramanem vom fi rapiti pentru a intampina pe Dumnezeu in vazduh (1 Cor. 15,51-53; 1 Tes. 4,16.17). Pavel descrie creatiunea ca asteptand cu dor aceasta descoperire.