Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Romani

Romani 7:12


7:12 Asa ca Legea, negresit, este sfanta, si porunca este sfanta, dreapta si buna.

Asa ca. Aceasta introduce o concluzie bazata pe o discutare a versetelor 7-11 si un raspuns la intrebarea din vers. 7: ,,este legea ceva pacatos?”

Legea. Articolul apare si in versiunea greaca (vezi cap. 2,12). Ca in cap. 7,9. S-ar putea ca Pavel sa foloseasca termenul ,,legea” pentru a se referi la intregul cod, si termenul ,,porunca” pentru a se referi la un precept anume din lege.

Este sfanta. Departe ca legea sa fie pacat (vers. 7) ea este sfanta si curata. Este o descoperire a caracterului Autorului ei si o exprimare a gandului si vointei Sale. Legea lui Dumnezeu nu putea sa fie altfel decat adevarata, dreapta si sfanta.

Porunca este sfanta. Pavel mai intai a afirmat sfintenia intregii Legi. Acum subliniaza mai specific sfintenia, neprihanirea si bunatatea poruncii. ,,Sa nu poftesti”. Accentul acesta e probabil bazat pe faptul ca aceasta porunca aparte fusese descrisa in vers. 7-11 ca fiind prilejul special pentru sporita cunoastere si activitate a pacatului.

Porunca a zecea este sfanta deoarece este o exprimare a vointei sfinte a lui Dumnezeu, interzicand orice pofta sau dorinta murdara si nesfanta. Sfintenia ei in nici un caz nu e slabita de faptul ca a dat la iveala pacatul (vers. 7) si ca a fost folosita ca sa provoace pe pacatosi la si mai multa calcare a Legii (vers. 8, 9) si astfel sa aduca asupra lor osandire si moarte. Raul sta nu in porunca sfanta, ci in oamenii nesfinti, care in slabiciunea si pacatosenia lor, sunt neinstare de a trai potrivit normei inalte de curatenie si sfintenie pe care legea o cere pe buna dreptate.

Dreapta. Porunca este dreapta si justa in cerintele ei. Ea scoate in evidenta norma unui caracter neprihanit. Si, in ciuda acuzatiilor contrare ale lui Satana, ea nu cere alta ascultare decat aceea care poate fi data de fiinte omenesti (vezi Mat. 5,48; vezi AA 531; DA 24, 309). Insasi viata lui Isus de ascultare a sustinut neprihanirea cerintelor Legii lui Dumnezeu. Ea a dovedit ca Legea putea sa fie tinuta si a demonstrat distinctia caracterului la care dadea nastere ascultarea. Toti cei care asculta asa cum a facut Isus declara la fel ca legea este ,,sfanta, dreapta si buna”. Pe de alta parte, toti cei care calca poruncile sustin pretentia lui Satana ca legea e nedreapta si ca nu poate fi ascultata (vezi Rom. 3,26; DA 29).

Buna. Gr. agathos, bun in sensul moral (cf, la vers, 16). Porunca nu e intentionata sa aduca omului altceva decat viata si binecuvantare, atat acum cat si in toata vesnicia (vezi vers. 10). Daca e ascultata, va aduce neprihanire si fericire pretutindeni (vezi Ps. 19,7-11).