Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Romani

Romani 6:4


6:4 Noi deci, prin botezul in moartea Lui, am fost ingropati impreuna cu El, pentru ca, dupa cum Hristos a inviat din morti, prin slava Tatalui, tot asa si noi sa traim o viata noua.

Botez. Gr. baptismos, de la baptizo, insemnand ,,a scufunda”, ,,a afunda in apa” (vezi Mat. 3,6).

Pentru moarte. [,,In moarte” KJV]. Expresia aceasta poate fi legata fie cu ,,ingropati”, sau cu ,,botez” (cf. vers. 3). Diferenta nu este importanta. Subiectul lui Pavel este ca scufundarea reprezinta faptul ca moartea credinciosului fata de pacat este tot atat de reala si completa cum a fost moartea lui Hristos cand zacea in mormant. Si daca este atat de completa ea cu adevarat ar trebuie sa marcheze sfarsitul felului vechi de viata si inceputul unuia nou. E o tagaduire a sensului si a scopului botezului ca viata veche de pacat sa fie continuata dupa aceea. Asa cum ingroparea (sau scufundarea totala) in apa baptismala e urmata de o ridicare totala, tot asa moartea cu Hristos fata de pacat, pe care scufundarea aceea o simbolizeaza, trebuie sa fie urmata de invierea cu Hristos la un nou fel de viata.

Am fost ingropati. [,,Suntem ingropati”, KJV]. Mai de graba, ,,am fost ingropati”. Gr. sunthapto inseamna literal ,,a ingropa impreuna”. Descrierea de catre Pavel a botezului ca reprezentand ingroparea este dovada ca era practica primilor crestini de a boteza prin scufundare (vezi Mat. 3,6).

Daca Pavel s-ar fi referit la una din celelalte forme de botez care au devenit populare mai tarziu, simbolismul lui din acest verset ar fi fost oarecum fortat, daca nu lipsit de subiect.

A inviat din morti. E lucru important de a recunoaste ca botezul simbolizeaza nu numai moartea si ingroparea dar si invierea. Ritualul arata in doua directii, inapoi catre moartea noastra fata de pacat si inainte catre viata noastra cea noua in Hristos. Dupa cum moartea lui Hristos avea in vedere invierea (vezi cap. 4,25), tot asa lucrarea harului nu se sfarseste cu moartea pacatosului fata de pacat. Dimpotriva, moartea aceasta fata de pacat priveste catre o viata mai inalta, mai sfanta si mai stralucita. Indreptatirea anticipeaza deplina sfintire a crestinului.

Slava. Slava lui Dumnezeu reprezinta toata desavarsirea si distinctia divina (vezi cap. 3,23). Ceea ce s-a manifestat in mod deosebit in invierea lui Hristos (vezi Rom. 1,4; 1 Cor. 6,14; 2 Cor. 13,4; Ef. 1,19.20). cu privire la invierea lui Lazar, Isus a spus: ,,Nu ti-am spus ca daca vei crede, vei vedea slava lui Dumnezeu?” (Ioan 11,40).

Sa traim [,,Sa umblam”, KJV; Nitz]. Literal ,,sa umblam”, lasand a se intelege comportament obisnuit; de unde ,,sa traim” (vezi Rom. 8,4; 2 Cor. 5,7; 10,3; Ef. 2,10; 4,1).

Viata. Gr. zoe. Notati ca Pavel nu foloseste cuvantul bios, care inseamna felul de viata, si e tradus ,,viata” sau ,,vietuire” in Marcu 12,44; Luca 8,14; 1 Tim. 2,2; 2 Tim. 2,4; 1 Ioan 2,16 etc. Zoe denota principiul de viata si e cuvantul folosit in Mat. 19,16; Luca 1,75; 12,15; Ioan 1,9; 3,16; 5,26; Rom. 11,15; Apoc. 22,1 etc. Purtarea de toate zilele a fost deja amintita ca ,,umblare”. Cand credinciosul a fost nascut din nou din Duhul Sfant, de aici inainte este animat de un nou element vital (vezi Rom. 8,7-11). Astfel, a ,,umbla in innoire de viata” este a umbla ,,dupa Duhul” (vers. 4). De unde, purtarea de toate zilele a crestinului va da la iveala prezenta si efectul Duhului vietii (vezi Col. 3,1-3; 6 T 98,99).