Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Romani

Romani 6:3


6:3 Nu stiti ca toti cati am fost botezati in Isus Hristos, am fost botezati in moartea Lui?

Nu stiti? Literal ,,Sunteti necunoscatori?” in alte cuvinte: ,,Admiteti adevarul a ceea ce spun eu, sau e cu putinta ca voi sa nu va dati seama de tot ce cuprinde in sine botezul vostru?”

Botezati pentru. [,,Botezati in”, KJV; Nitz]. Expresia tradusa in felul acesta apare si in 1 Cor.

10,2 (tradusa acolo ,,botezati in”) cu referire la experienta israelitilor cu Moise. Ca rezultat al faptul ca au fost sub nor si ca au trecut prin apele Marii Rosii, israelitii au fost adusi in stransa unire cu conducatorul lor. Ei ,,au crezut in Domnul si in servul Sau Moise” (Ex. 14,31). De atunci inainte au avut o mai mare incredere in Moise. Ei s-au increzut in el ca eliberator al lor si l-au urmat ca pe comandantul lor. Unirea credinciosului crestin cu Mantuitorul sau divin este, natural, de o treapta superioara fata de aceasta. Ea implica o legatura de asa iubire si incredere implicita, incat credinciosul e de fapt transformat in acelasi chip de bunatate si indurare ca Rascumparatorul sau (vezi 2 Cor. 3,18; cf. CT 249).

Expresia ,,in Isus Hristos” [,,pentru Isus Hristos”] inseamna in unire cu Isus Hristos. Aceasta nu inseamna ca ceremonia scufundarii singura produce de fapt aceasta unire; botezul este o proclamare publica a unei legaturi spirituale cu Hristos in care s-a intrat inainte ca sa aiba loc ceremonia exterioara. Botezul reprezinta unirea vietii credinciosului in asa unire cu viata lui Hristos, incat cei doi devin, ca sa zicem asa, o singura unitate spirituala (vezi 1 Cor. 12,12.13.27; Gal. 3,27).

Conceptia lui Pavel cu privire la unirea cu Hristos descopera ca experiemta convertirii lui era ceva mai mult decat o schimbare intelectuala. Acceptarea personala din partea sa a lui Hristos ca Rascumparator si Domn al sau a dus la o asa stransa si absorbanta comuniune spirituala incat a ajuns sa insemne nu mai putin decat o faptica identificare a vointei (Gal. 2,20). Nu e ceva neobisnuit in cazul unei prietenii ca doua persoane sa se impartaseasca de o asa unitate de scop incat ei par sa gandeasca si sa actioneze ca si cum ar fi aproape una singura. Prietenia cu Hristos e de un nivel mult mai inalt si legata prin forte nu numai omenesti, ci si divine.

Pentru moartea Lui [,,In moartea Lui”, KJV; Nitz]. Intelesul acestor cuvinte este dat in versetele care urmeaza, mai ales in vers. 10 si 11 unde Pavel explica faptul ca dupa cum Hristos a murit fata de pacat, tot asa crestinul sa se priveasca pe sine ca mort fata de pacat. Si daca prin botez credinciosul a aratat participarea sa la moartea lui Hristos fata de pacat (vers. 10) in favoarea lui, atunci cu siguranta el nu poate sa continue de a trai in pacatul care a facut moartea aceasta necesara (vers. 2).

Pentru ca sacrificiul lui Hristos sa indeplineasca mantuirea pentru pacatos, credinciosul individual trebuie sa participe in cunostinta de cauza la intelesul si experienta reprezentata de moartea, ingroparea si invierea lui Hristos in favoarea lui. Ca o marturisire publica a acestei experiente credinciosul se supune la ceremonia botezului prin scufundare in armonie cu porunca lui Isus (Mat. 28,19).