Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Romani

Romani 5:8


5:8 Dar Dumnezeu Isi arata dragostea fata de noi prin faptul ca, pe cand eram noi inca pacatosi, Hristos a murit pentru noi.

Isi arata. [,,recomanda”, KJV; ,,invedereaza”, Nitz]. Gr. Sunistemi, care poate fi redata si ,,statorniceste”, ,,dovedeste” (vezi cap. 3,5). De unde pasajul poate fi redat: ,,Dumnezeu ne da probe de iubirea Sa pentru noi”. Cuvantul grecesc poarta de asemenea intelesul de ,,a recomanda” (vezi Rom. 10,1; 2 Cor. 4,2). De unde ,,recomanda” din KJV ar putea sa fie corespunzator aici ca referindu-se la ambele sensuri posibile si amandoua pot fi implicate in contextul acesta. Moartea lui Hristos pentru pacatosi nu numai ca dovedeste ca iubirea lui Dumnezeu este un fapt real dar, de asemenea, ne infatiseaza aceasta iubire in toata marimea si desavarsirea ei.

Forma cuvantului in greceste arata ca Dumnezeu continua sa dovedeasca si sa recomande iubirea Sa pentru noi. Jertfa lui Hristos ramane ca cea mai mare demonstratie a iubirii Sale. Isus a murit o data pentru toti, dar in rezultatele dainuitoare ale mortii sale avem dovezi pururi prezente de iubirea lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi.

Dragostea Sa. Literal, ,,propria Sa iubire”. Iubirea lui Dumnezeu Tatal a fost desfasurata in moartea lui Hristos. Faptul acesta vital trebuie recunoscut pentru o intelegere corecta a ispasirii (vezi cap. 3,25). Hristos nu a murit pentru a domoli pe Tatal Sau sau pentru a-L determina sa ne iubeasca. Tocmai iubirea dumnezeiasca a conceput planul ispasirii si mantuirii la inceput si Tatal, Fiul si Duhul Sfant au conlucrat in perfecta armonie pentru a-l pune in practica (vezi Ioan 31,6; 10,30; 14,16.26; 15,26; 17,11.22.23; Rom. 3,24; 8,32; Efes. 2,4-7; 2 Tes. 2,11; 1 Ioan 4,10).

Unii gasesc ca e dificil de a impaca aceasta conceptie a iubirii vesnice a lui Dumnezeu cu deseori mentionata manie a lui Dumnezeu. Dar mania lui Dumnezeu este adversitatea lui Dumnezeu fata de pacat, avand ca rezultat ultim completa eradicare a pacatului din univers. Atata vreme cat oamenii aleg sa ramana sub dominatia pacatului, ei sunt inevitabil cuprinsi in mania lui Dumnezeu (vezi Rom. 1,18). Propria Sa iubire pentru pacatosi a determinat pe Dumnezeu sa dea pe Fiul Sau sa moara, si El S-a dat pe Sine in jertfa aceea ispasitoare (2 Cor. 5,19).

Inca pacatosi. Nu era nimic in om care sa merite iubirea lui Dumnezeu. ,,Omul bun” ipotetic din vers. 7 era binevoitor si amabil si inspira afectiune. Dar iubirea pe care Dumnezeu a exercitat-o fata de noi nu a fost un raspuns la vreo iubire pe care noi am fi avut-o pentru El, caci eram vrajmasii Lui. ,,Si iubirea sta nu in faptul ca noi am iubit pe Dumnezeu, ci in faptul ca El ne-a iubit pe noi” (1 Ioan 4,10).

Pentru. Gr. huper. Care poate fi luat ca insemnand ,,in folosul”, sau ,,in locul”. Pavel nu spune numai ca Hristos a murit ,,in locul nostru” ca ,,jertfa de ispasire” (cap. 3,25), ,,ca un prinos si ca o jertfa” pentru noi (Ef. 5,2) si ,,ca pret de rascumparare pentru toti” (1 Tim. 2,6). Daca moartea lui Hristos ar fi fost fara bunavointa Sa, ar fi fost de ajuns sa se spuna ca El a murit ,,in locul nostru”. Dar Pavel spune si ca Hristos a murit ,,pentru noi”, ,,in favoarea noastra”. In calitate de Aparator, Prieten si Frate al nostru, El in mod deliberat si voit Si-a dat propria Sa viata in favoarea noastra, pentru ca ne-a iubit (Ef. 5,2). Prin jertfa aceasta, El a devenit Reprezentantul nostru, deoarece ,,daca Unul a murit pentru toti, toti deci au murit” (2 Cor. 5,14). Astfel este corect de a zice ca Hristos a murit ,,in locul nostru” si ,,in favoarea noastra” si simplul cuvant ,,pentru” pare sa fie o alegere corespunzatoare pentru a cuprinde amandoua ideile.