Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Romani

Romani 5:19


5:19 Caci, dupa cum prin neascultarea unui singur om, cei multi au fost facuti pacatosi, tot asa, prin ascultarea unui singur om, cei multi vor fi facuti neprihaniti.

Neascultarea. Gr. parakoe, literal ,,o ascultare gresita”. Cuvantul acesta apare numai de doua ori in alta parte in NT (2 Cor. 10,6; Evrei 2,2). Verbul ,,a nu asculta” (parakouo, apare in Mat. 18,17 si e tradus ,,nu vrea sa asculte”. Sugestia nepasarii implicata in acest cuvant poate sa scoata in evidenta primul pas in caderea lui Adam.

Cei multi. [multi, KJV]. Literal ,,ci multi” (vezi vers. 15).

Au fost facuti. Gr. kathistemi. In Tit 1,5 kathistemi e folosit in sensul de ,,a numi”, si anume intr-o slujba sau un post (KJV, ,,randuiti”). Sensul de baza este cel mai obisnuit in NT (vezi Mat. 24,45; Fapte 6,3; 7,10; Evrei 5,1). Sensul de baza este ,,a depune”, si cuvantul e folosit in greaca clasica cu intelesul de a aduce o corabie la mal, sau o persoana la alta persoana sau la un loc oarecare. Acesta este intelesul in Fapte 17,15. De aici vine intelesul de ,,a depune ca”, ,,a face sa fie”, ,,a construi”.

In ce sens au fost facuti oamenii pacatosi prin neascultarea lui Adam? Paralelismul sugereaza ca ei au fost facuti pacatosi prin greseala lui Adam intr-un fel asemanator cu acela prin care sunt facuti drepti prin ascultarea lui Hristos. Intrucat accentul in contextul acesta este pe indreptatire si nu pe sfintire (Rom. 5,16.18). Cel dintai accent al lui Pavel pare sa fie ca oamenii sunt facuti drepti prin rezultatele actului rascumparator al lui Hristos aparte de propriile lor eforturi personale (vezi cap. 3,28). La fel, ca rezultat al neascultarii lui Adam, ei au devenit pacatosi (vezi cap. 5,12-14).

Totusi, ideea aceasta nu poate fi separata de faptul ca la fel cum neascultarea lui Adam a avut ca rezultat in descendentii sai trairea unei vieti de nelegiuire (vers. 16) tot asa ascultarea lui Hristos are ca rezultat vietuirea de ascultare din partea tuturor acelora care traiesc in unire cu ei prin credinta. Acesta este accentul lui Pavel in cap. 6.

Ascultarea. Gr. hupakoe. Ideea cuvantului este ,,supunere la ceea ce cineva aude”. Contrastati cuvantul pentru ,,neascultare” (parakoe) ,,o neglijare de a auzi” sau ,,un refuz de a asculta” (vezi mai sus la ,,neascultare”). In ce priveste ascultarea lui Hristos, vezi vers. 18).