Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Romani

Romani 2:12


2:12 Toti cei ce au pacatuit fara lege, vor pieri fara lege; si toti cei ce au pacatuit avand lege, vor fi judecati dupa lege.

Toti cei. [,,caci cati”, KJV; ,,cati da”, Nitz.]. Din cauza privilegiilor lor, iudeii pusesera la indoiala posibilitatea ca principiul: ,,caci inaintea lui Dumnezeu nu se are in vedere fata omului” (vers. 11) sa li se aplice lor. Pana aici, abuzasera de pozitia lor favoriza incat ajunsesera ca se simta liberi sa condamne crimele altora, in timp ce ei insisi savarseau aceleasi pacate (vers. 1-3). Acum, Pavel incepe sa explice cum Dumnezeu va exercita nepartinire la judecarea iudeului privilegiat si a celui dintre neamuri, mai putin privilegiat. Fiecare va fi judecat dupa metoda corespunzatoare cazului sau, iudeului dupa legea scrisa, fata de care a pacatuit, si cel dintre neamuri, dupa legea nescrisa a constiintei fata de care a pacatuit.

Fara lege. Aceasta expresie, evident, inseamna fara lege specific revelata sau scrisa, deoarece paganii nu sunt fara legea nescrisa a constiintei (vers. 14.15). Neamurile nu vor fi judecate dupa o lege pe care nu o au. Cu toate acestea, daca incalca legea nescrisa a constiintei vor fi pierduti la fel ca cei care au pacatuit impotriva unei lumini mai mari. Pavel a explicat deja ca pacatele neamurilor sunt de neiertat, deoarece au lepadat descoperirea lui Dumnezeu fata de ei in natura si in constiinta (cap. 1,19.20.32). Lipsa de lumina mai mare nu le da dreptul sa pacatuiasca fata de o lumina mai mica. Paganii care pacatuiesc vor fi pierduti, chiar daca nu au legea lui Dumnezeu sub forma scrisa. Ei au pacatuit fata de legea pe care o au, si pedeapsa urmeaza ca o consecinta inevitabila.

Avand lege. [,,in lege”, KJV]. Literal, ,,in lege”, adica in afara legii, sub autoritatea legii. In aceasta afirmare generala a principiului judecatii lui Dumnezeu, Pavel foloseste termenul ,,lege” fara articolul hotarat. In Epistola catre romani ,,legea” apare de vreo 35 de ori cu articol si cam de 40 de ori fara articol. Problema identificarii legii la care se face referire in fiecare pasaj a fost subiectul unor mari discutii timp de multi ani. Atat pare sigur, ca nici o decizie finala nu trebuie sa fie bazata numai pe prezenta sau pe absenta articolului, pentru a se determina daca e vorba de Cele zece porunci, legea ceremoniala sau o alta forma a legii. Totusi, pare sa se fi ajuns, in general, la acordul ca in absenta articolului, accentul este pus pe ,,lege”, in primul rand, ca principiu abstract si universal. Cand e prezent articolul, accentul este pe ,,lege” ca un cod special si concret.

In lipsa unei reguli precise si simple pentru determinarea identitatii cuvantului ,,lege” cu ajutorul folosirii sau nu a articolului hotarat, va fi poate lucrul cel mai intelept de a ne sprijini mai ales pe context pentru a indica identificarea particulara care trebuie facuta. In fiecare pasaj insemnat, unde apare termenul ,,lege” sau ,,legea”, se va face mentiunea cu privire la faptul prezentei sau absentei in versiunea greaca a articolului. Apoi va fi cercetat contextul pentru a determina daca referirea este la legea morala sau la cea ceremoniala, la lege ca principiu sau la alte aspecte ale acesteia.

In versetul acesta, intrucat articolul nu este prezent, pasajul poate fi inteles ca o afirmare de principiu ca cei care au pacatuit impotriva legii vor fi judecati dupa lege. Cei care au pacatuit fara lege vor pieri fara lege. Totusi, este evident din context ca Pavel face aluzie si la codul revelat sau scris, moral, impotriva caruia iudeii au pacatuit. Fundamental, acesta este legea morala a Celor zece porunci, dar Pavel se poate sa fi avut in minte si intregul sistemul vechi-testamental de invatatura, reguli si norme de purtare morala, bazat pe Cele zece porunci (vezi PP 464). Cei care fusesera privilegiati sa cunoasca legea aceasta si totusi pacatuisera impotriva unei exprimari atat de clare a voii lui Dumnezeu urmeaza sa primeasca o mai mare pedeapsa decat cei care fusesera luminati mai putin. Severitatea pedepsei corespunde masurii vinovatiei, si masura vinovatiei depinde de cantitatea oportunitatii. Ca sunt diferite grade de pedeapsa e clar aratat in Biblie (Mat 11,21-24; 12,41,42; Luca 12,47-38).

Judecati dupa lege. Paralela ,,vor pieri” sugereaza ca aceasta este o judecata de condamnare. Cuvantul ,,judecati” poate avea intelesul acesta acolo unde contextul arata explicit acest lucru (vezi Ioan 3,18; 2Tes 2,12; Evr 13,4, unde KJV traduce respectiv ,,condamnat”, ,,osandit”, ,,judecat”). Ambele categorii de pacatosi vor fi condamnate; ambele vor pieri. Dar judecata ,,dupa lege” e mentionata numai cu privire la cei care au legea.