Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Romani

Romani 12:6


12:6 Deoarece avem felurite daruri, dupa harul care ne-a fost dat: cine are darul prorociei, sa-l intrebuinteze dupa masura credintei lui.

Daruri. Gr. charismata, ,,daruri ale harului” (vezi Rom. 1,11; 5,15.16; 6,23; 11,29; 1 Cor. 7,7; 12,4.9.28). Acestea sunt calitati si puteri speciale date credinciosilor de Duhul Sfant pentru slujba bisericii. Adesea ele par a fi talente naturale pe care Duhul le ia in stapanire, sporindu-le puterea si sfintind intrebuintarea lor. Toate darurile de felul acesta sunt ,,daruri ale harului” acordate dupa voia si scopul lui Dumnezeu. Cei care le-au primit nu au motiv de ingamfare. Sursa tariei si influentei lor crescande nu e in ei insisi.

Felurite. Potrivit harului dat lui, Pavel fusese randuit apostol (vezi vers, 3). Potrivit harului dat lor, alti credinciosi fusesera randuiti sa fie profeti, invatatori, facatori de minuni, vindecatori de bolnavi etc. (1 Cor. 12,28). Prin harul lui Dumnezeu, membrii bisericii crestine erau inzestrati cu o larga diversitate de puteri spirituale pentru a face fata la multele nevoi ale confratilor lor credinciosi si pentru ducerea Evangheliei la fiecare natiune, limba si popor. Pavel dezvolta subiectul acesta mai amanuntit in 1 Cor. 12 (vezi comentariul acolo).

Proorociei. In Scriptura, termenul acesta se aplica la orice cuvant inspirat si nu e limitat la prevestirea de evenimente viitoare. Un profet poate vorbi despre trecut, prezent si viitor (vezi Ex. 7,1; Luca 1,76.77; Fapte 15,32; 1 Cor. 14,3.24.25).

Masura. [,,Proportia”, KJV]. Gr. analogia, un cuvant care apare numai aici in NT. In greaca clasica era folosit ca un termen matematic. El este sursa cuvantului nostru ,,analogie”. Intelesul expresiei ,,dupa masura credintei” este indicat de expresia paralela ,,potrivit cu masura de credinta pe care a impartit-o Dumnezeu fiecaruia”, din vers. 3. Daca mintea lui a fost innoita (vers. 2) si el a ajuns sa aiba simtiri cumpatate [,,judecata cumpatata”] (vers. 3), crestinul va aprecia bine capacitatile si puterile sale si le va folosi bine si smerit in slujba lui Dumnezeu, care l-a inzestrat cu darurile acestea pentru scopul acesta (vezi vers. 3).