Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Romani

Romani 12:2


12:2 Sa nu va potriviti chipului veacului acestuia, ci sa va prefaceti, prin innoirea mintii voastre, ca sa puteti deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea buna, placuta si desavarsita.

Potriviti. [,,Conformati”, KJV]. Gr. suschemotizo, ,,a se conforma pe sine la tiparul altuia”. Cuvantul e tradus prin ,,a se lua dupa”, ,,a se potrivi la” in 1 Petru 1,14.

Veacului. [,,Lumii”, KJV; ,,veacul”, Nitz.]. gr. aion, literal, ,,veac” (vezi Mat. 13,39; 24,3). Astfel ,,copii ai lumii” (Luca 16,8; 20,34) poate fi redat prin ,,fii ai veacului acestuia”. Crestinul nu trebuie sa continue de a se tine de moda lumii acesteia, asa cum era obiceiul lui de a o face cand traia potrivit firii pamantesti(Rom. 8,12). Dimpotriva, el trebuie sa sufere o completa transformare prin innoirea mintii sale.

Sa va prefaceti. Gr. metamorphoo, de la care vine cuvantul nostru ,,metamorfoza”. In Mat. 17,2, Marcu 9,2 este folosit pentru a descrie transformarea lui Hristos. In 2 Cor. 3,18 descrie transformarea credinciosilor dupa chipul lui Hristos. Pavel spune ca crestinul nu ar trebui sa copieze modele exterioare si efemere ale lumii acestei, ci sa fie complet transformat in natura lui cea mai intima. Sfintirea cuprinde atat o separare externa de toate obiceiurile nesfinte ale acestui veac, cat si o transformare launtrica a credinciosului insusi. In alta parte, in NT schimbarea aceasta este descrisa ca o renastere (Ioan 3,3), o inviere (Rom. 6,4.11.13), o creatiune din nou (2 Cor. 5,17; Gal. 6,15).

Innoirea mintii voastre. Inainte de convertire, puterea de ratiune a omului, facultatea de a discerne intre bine si rau, e sub stapanirea impulsurilor corporale. Mintea este descrisa ca ,,gandurile firii pamantesti” [mintea fireasca] (Col. 2,18). Dar la data convertirii mintea ajunge sub influenta Duhului lui Dumnezeu. Rezultatul este ca ,,noi avem gandul lui Hristos” (1 Cor. 2,13-16). ,,Cuvintele: ’va voi da o inima noua’ insemneaza, ’o minte noua va voi da’” (EGW RH 18 dec. 1913). Moartea vietii vechi in trup si inceputul unei vieti noi in Duhul (Rom. 6,3-13) e descrisa ca ,,spalarea nasterii din nou si… innoirea facuta de Duhul Sfant” (Tit 3,5). Aceasta schimbare innoitoare, care incepe cand credinciosul e convertit si nenascut, e o transformare continua, deoarece omul nostru ,,dinauntru se innoieste din zi in zi” (2 Cor. 4,16) ,,spre [in] cunostinta” (Col. 3,10). Si dupa cum omul dinauntru e transformat de puterea Duhului Sfant, tot asa viata din afara e schimbata progresiv. Sfintirea mintii se va da pe fata intr-un fel mai sfant de viata, pe masura ce caracterul lui Hristos e tot mai mult reprodus in credincios (vezi COL 69).

Deosebi. [,,Proba”, KJV; ,,Sa cercetati”, Nitz.]. gr. dakimozo. Cuvantul acesta lasa a se intelege punere la cercetare si la proba. El cuprinde dublul proces al hotararii care este voia lui Dumnezeu si apoi a aprobarii si a actionarii pe temeiul ei (cf. Rom. 2,18; Ef. 5,10; Fil. 1,10). Prin reinnoirea mintii lui, credinciosul e facut in stare sa cunoasca ce vrea Dumnezeu ca el sa faca. El este iluminat pentru a alege intre multele cai uluitoare de purtare care se ofera in acest veac rau. Intrucat el nu mai are

o minte fireasca, ci mintea [gandul] lui Hristos, e dispus sa faca voia lui Dumnezeu, si in felul acesta e in stare sa recunoasca si sa inteleaga adevarul (Ioan 7,17). Numai mintea care a fost innoita de Duhul Sfant poate interpreta corect Cuvantul lui Dumnezeu. Scripturile inspirate pot fi intelese numai prin iluminarea de la acelasi Duh prin care ele au fost date (vezi Ioan 16,13.14; 1 Cor. 2,10.11; GCW 297).

Cea buna. E cu putinta de a reda jumatatea a doua a acestui verset astfel: ,,ca sa puteti cerca si aproba care e voia lui Dumnezeu, ce e bineplacut si desavarsit”. Potrivit cu traducerea KJV, sunt descrise caracteristicile voiei lui Dumnezeu; potrivit cu cealalta redare, continutul voiei Sale. Deosebirea esentiala nu este de mare amploare.