Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Romani

Romani 11:26


11:26 Si atunci tot Israelul va fi mantuit, dupa cum este scris: Izbavitorul va veni din Sion, si va indeparta toate nelegiuirile de la Iacov.

Si atunci. [,,SI asa2, KJV]. Gr. kai hocitos, ,,si astfel”, ,,si in felul acesta”.

Tot Israelul. Ca Pavel nu invata mantuirea universala nici pentru neamuri, nici pentru iudei, a fost deja aratat (vezi vers. 25). In plus, pentru ce numai generatia iudeilor care traiesc in timpul sfarsitului sa fie asigurati de mantuire prin vreun fel de decret divin? Pavel exprimase nadejdea sa ca ,,unii din ei” (vers. 14) ar putea fi mantuiti. Pare evident din aceasta ca el credea ca multi urmau sa respinga toate eforturile de a-i mantui, si ca in acord cu aceasta, el niciodata nu si-a imaginat convertirea intregii natiuni.

Unii comentatori sustin ca ramasita credincioasa (vezi vers. 5) la care sunt adaugati acei iudei care primesc pe Hristos in cursul erei crestine constituie ,,tot Israelul” care va fi mantuit. Vederea aceasta este bazata pe observatia ca povara lui Pavel in cap. 11 este mantuirea semenilor sai israeliti. El trateaza mantuirea lor cu ceea a neamurilor. Cele doua grupe sunt diferentiate in decursul capitolului prin faptul ca la iudei se face referire la persoana a treia si la neamuri la persoana a doua. Mantuirea celor dintai e descrisa prin expresia ,,tot Israelul va fi mantuit”; aceea a celor din urma prin ,,va intra numarul deplin al neamurilor”.

Alti comentatori sustin ca ,,tot Israelul” reprezinta Israelul spiritual. Vederea aceasta este bazata pe credinta ca Pavel completeaza aici ilustratia sa cu maslinul. El aratase cum ramurile care reprezentau pe iudeii necredinciosi fusesera taiate si ramurile de maslin salbatic, reprezentand neamurile, fusesera altoite in tulpina. El aratase, de asemenea, cum ramurile taiate puteau fi reunite cu tulpina parinteasca. Prin altoirea acestor ramuri, pomul reprezentand Israelul spiritual care urma sa fie din nou intregit. ,,Tot Israelul” ar fi urmat sa reprezinte in felul acesta totalitatea celor mantuiti. Iudeii si neamuri, care impreuna constituie ,,tot” Israelul adevarat (Rom. 2,28.29; Gal. 6,15.16).

Cum este scris. Citatul este din Is. 59,20.21; 27,9, fiind mai in acord cu textul ebraic. In locul ,,de dragul Sionului” din LXX, citatul lui Pavel zice: ,,din Sion”. Modificarea se poate sa fi fost sugerata de pasaje ca Ps. 14,7; 50.2; 53,6; Is. 2,3; Mica 4,2.

Izbavitorul. [,,Eliberatorul”, KJV]. Textul ebraic la Is. 59,20 zice go’el, ,,rascumparator” (vezi Iov 19,25; cf. Deut. 25,5-10; Rut 3,12.13; 4,7-10).

Sion. Adica, Ierusalim (vezi ps. 48,2).

Nelegiuirile. Gr. arebeia, ,,nelegiuirea in gand si fapta”, ,, fara evlavie”. Prezicerea lui Isaia exprima nadejdea ca o redesteptare va trece printre randurile Israelului apostaziat si ca natiunea in cele din urma isi va fi implinit destinul ei divin. Pavel arata ca profetia isi va gasi implinirea nu cu natiunea iudeilor, ci cu iudeii individuali care accepta pe Isus ca Mesia si sunt altoiti in tulpina adevaratului Israel (vezi vers. 23).

Iacov. Adica Israel (vezi Num. 23,21; Ps. 78,5; Mica 3,8).