Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Romani

Romani 10:5


10:5 In adevar, Moise scrie ca omul care implineste neprihanirea, pe care o da Legea, va trai prin ea.

In adevar Moise. Pavel descrie acum contrastul dintre neprihanirea prin lege si neprihanirea prin credinta in vorbire scoasa din VT. Facand asa, el mai arata si ca nu e contradictie intre VT si NT la subiectul acesta.

Scrie. [,,Descrie”, KJV]. Gr. grapho. Literal, ,,a scrie”. Se pot cita dovezi textuale (cf. p. 10) pentru urmatoarea exprimare a vers. 5: ,,Moise scrie ca omul care implineste neprihanirea care se intemeiaza pe lege va trai prin ea”. Citatul este din Lev. 18,5; care zice: ,,Paziti deci legile mele, si judecatile Mele; pe care de le va face omul, viu va fi intr-insele” (cf, Gal. 3,12). Pavel citeaza aceste cuvinte cu implicatia bazata pe conceptiile iudaice ca neprihanirea prin lege cere implinirea perfecta a legii, ea trebuia sa fie tinuta pana la ultima litera. Nu exista har sau indurare. Tot ce cere legea trebuie sa fie facut sau altminteri nu e mantuire (vezi Gal. 3,10-13). Dar aceasta este o conditie care nu a fost niciodata implinita de omul cazut, asa cum Pavel a aratat clar in Rom. 1-3, si care nu poate fi nicidecum implinit de pacatosii nerenascuti (cap. 8,5-8). In consecinta, nu poate fi decat condamnare pentru cei care depind de propria lor implinire a legii pentru neprihanire inaintea lui Dumnezeu (cap. 3,20).

E lucru plin de insemnatate faptul ca in contextul lui Lev. 18,5, legea lui Dumnezeu e descrisa constand din legi si judecati care de fapt puteau sa fie tinute si prin tinerea carora poporul putea sa intre in viata, referirile la acelasi pasaj de catre Ezechiel (cap. 20,11.13.31) si de catre Neemia (cap. 9,13.29) arata de asemenea ca putea fi implinita conditia si fagaduinta putea fi obtinuta. Cu descoperirea mai mare a planului lui Dumnezeu in NT vedem ca afirmatia care sta la baza acestor pasaje din VT este ca crestinii ar trebui sa-si indrepte atentia spre Rascumparatorul care va veni si astfel sa capete iertare de pacate si har intaritor pentru ascultare (vezi Ez. 16,60; 20,11; 36,26). Toate acestea nu trebuie sa fie luate ca lasand sa se inteleaga ca neprihanirea poate fi obtinuta prin tinerea legii separat de credinta, dar fariseii si sub calauzirea lor, masa poporului iudeu cultivau aceasta parere gresita. Ei cereau neprihanire si viata ca o rasplatire a propriei lor tineri cu strictete a legii. Legatura lor cu Dumnezeu era pur legalista. Legamantul lor cu El era unul de fapte si nu de credinta si har. Dumnezeu cauta sa-i dusa la o experienta superioara, dar ei refuzau sa progreseze (vezi Ez. 16,60).

Tocmai pentru ca sa dea la iveala eroarea unei astfel de pozitii, Pavel citeaza Lev. 18,5. El foloseste chiar cuvintele lui Moise pentru a reaminti iudeilor legalisti ca neprihanirea e obtinuta numai de cei care asculta. Dar o asemenea ascultare omul nu e in stare sa o dea daca nu e ajutat. Comparati replica lui Isus la cautarea dupa ,,neprihanirea pe care o da legea”: ,,Fa asa si vei avea viata vesnica” (Luca 10,28).