Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Romani

Romani 10:18


10:18 Dar eu intreb: N-au auzit ei? Ba da; caci glasul lor a rasunat prin tot pamantul, si cuvintele lor au ajuns pana la marginile lumii.

Dar eu intreb. [,,dar eu zic”, KJV]. Iudeii ar fi putut sustine ca ei nu avusesera privilegiul de a auzi din care cauza nu acceptasera Evanghelia. Pavel procedeaza la combaterea acestei pretentii.

Nu au auzit ei? Sau: ,,E asa ca n-au auzit?”, sau ,,n-au izbutit ei sa auda?” Constructia greaca a acestei intrebari arata ca e asteptat un raspuns negativ si ca scuza nu poate fi admisa. ,,Ei” se refera la ,,nu toti” din vers. 16, care inseamna in mod deosebit iudeii necredinciosi.

Ba da. [,,Da, intr-adevar”, KJV]. Aceasta este o corectare emfatica a lui Pavel la sugestia ca ei nu auzisera solia. El afirma, dimpotriva, ca Evanghelia a mers pretutindeni in lume si face afirmatia aceasta pe temeiul cuvintelor din Ps. 19,4.

Glasul. [,,Sunetul”, KJV]. Gr. phthoggos, un cuvant onomatopeic (pronuntat, ,,phthongos” (cf. 1 Cor. 14,7). In VT versetul acesta zice: ,,linie de masurat” [KJV] in loc de ,,sunet” (vezi Ps. 19,7). Potrivit cu psalmistul ,,sunetul lor” este glasul naturii, marturie tacuta cu care ,,cerurile spun slava lui Dumnezeu si intinderea lor vesteste lucrarea mainilor Lui” (Ps. 19,1). Psalmistul compara descoperirea lui Dumnezeu in lucrarile Sale (Ps. 19,1-6) cu revelatia speciala de Sine prin cuvantul Sau (Ps. 19,7.11). Pavel vede in aceasta o reprezentare a predicarii mondiale a Evangheliei si foloseste cuvintele psalmistului pentru a descrie cum ,,glasul” predicatorilor cuvantului credintei ,,a rasunat prin tot pamantul”.

Lumii. Gr. oikoumene, ,,lumea locuita” (vezi Luca 2,1). La data scrierii acestei epistole, pare ca Evanghelia nu fusese literal predicata pretutindeni, deoarece evident ca nu fusese dusa in Spania (vezi Rom. 15,20.24.28. Totusi, solia credintei fusese deja raspandita atat de departe prin lumea intreaga incat Pavel este indreptatit de a face o astfel de afirmatie generala. De fapt, in timpul generatiei sale, Evanghelia fusese dusa ,,oricarei fapturi de sub cer” (Col. 1,23; cf. Ed. 96). Mai mult, solia a fost totdeauna dusa ,,mai intai iudeilor” (Fapte 9,20; 11,19; 13,5; 14,1; 17,1.2.10; 18,4.19; 28,17; Rom. 1,16), si probabil ca scopul primar al lui Pavel in capitolul acesta e sa arate ca nici un israelit nu se poate scuza pe temeiul ca nu auzise niciodata Evanghelia.