Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Apocalipsa

Apocalipsa 3:14


3:14 Ingerului Bisericii din Laodicea scrie-i: Iata ce zice Cel ce este Amin, Martorul credincios si adevarat, inceputul zidirii lui Dumnezeu:

Ingerului. Vezi comentariul de la cap. 1,20.

Laodicea. [,,Laodiceenilor”. KJV]. Dovezile textuale atesta exprimarea ,,din Laodicea”. Numele acesta a fost definit ca insemnand ,,judecarea poporului”, sau ,,un popor judecat”. Ultima pare mai potrivita aici. Distanta in linie dreapta dintre Filadelfia si Laodicea este de 40 de mile (aprox. 64 km.) (vezi harta din fata p. 33, Vol VI). Cetatea a fost intemeiata de catre regele seleucid Antiochus al II-lea Theos (261–246 d.Hr.) si numita astfel in cinstea sotiei sale, Laodicea. Situata in valea raului Lycus, in vremea lui Ioan Laodicea era un prosper centru comercial, specializat in producerea produselor din lana. Era situat la cateva mile de Colose si Hierapolis, si destul de timpuriu gasim crestini in fiecare dintre aceste cetati (vezi Coloseni 4,13). In vremea cand a fost scrisa Apocalipsa, biserica Laodicea exista deja de 40 de ani. Apostolul Pavel a fost deosebit de interesat de aceasta comunitate si a le-a cerut colosenii sa faca un schimb de scrisori cu laodiceenii (Coloseni 4,16; vezi Vol. V, p. 183). Pentru mai multe cu privire la cetatea antica Laodicea, vezi capitolulCele Sapte Biserici din Apocalipsa.

Amin. Alaturarea acestui titlu la cuvintele ,,Martorul credincios si adevarat” Il identifica ca nume al lui Hristos (vezi cap. 1,5), Cel care este autorul epistolelor catre cele sapte Biserici. In ce priveste sensul cuvantului ,,amin”, vezi comentariul de la Deuteronom 7,9; Matei 5,18. Aplicarea acestui termen la Hristos poate fi comparata cu Isaia 65,16, unde, in ebraica, Domnul este numit ’Elohe ’amin, ,,Dumnezeul lui amin”. In pasajul de fata acest titlu poate fi inteles ca o declaratie ca Hristos este adevarul (vezi Ioan 14,6). Prin urmare, solia Sa catre biserica Laodicea trebuie acceptata fara indoieli.

Martorul credincios si adevarat. Vezi comentariul de la cap. 1,5.

Inceputul. Gr. arche, un cuvant care are atat sens pasiv cat si activ. Luat cu sensul pasiv, se refera la ceva realizat la inceput. Interpretat asa, ar insemna ca Hristos este prima fiinta creata. Dar cu siguranta ca aceasta nu ar putea fi o traducere buna, caci Hristos nu este o fiinta creata. Luat cu sensul activ, arche se refera la acel ceva ce initiaza o actiune, la o cauza primara, un prim motor. Inteles asa, acest cuvant Il declara pe Hristos drept Creator. Acesta este intelesul adevarat al pasajului de fata, caci despre acest rol al lui Hristos se fac referiri repetate in Noul Testament (vezi Vol. V, p. 917; vezi comentariul de la Ioan 1,3; Evrei 1,2). Afirmatia de o asemanare izbitoare, prezentata in Coloseni 1,15.16, fusese citita de biserica Laodicea cu multi ani inainte (compara cu Coloseni 4,16).