Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Apocalipsa

Apocalipsa 19:10


19:10 Si m-am aruncat la picioarele lui ca sa ma inchin lui Dar el mi-a zis: Fereste-te sa faci una ca aceasta! Eu sunt un impreuna slujitor cu tine si cu fratii tai, care pastreaza marturia lui Isus. Lui Dumnezeu inchina-te! (Caci marturia lui Isus este duhul prorociei.)

M-am aruncat. Un gest tipic oriental, de respect si inchinare. Este expresia unei profunde bucurii si recunostinte, deoarece ospatul nuntii este o sarbatorire a biruintei asupra fortelor celui rau, care au incercat sa impiedice chiar acest eveniment. Aceasta este prima ocazie in care Ioan raspunde astfel soliei ingerului, aratand profunzimea simtamantului care a fost starnit in el.

Fereste-te sa faci una ca aceasta. Compara cu Faptele Apostolilor 10,26. Impreuna slujitor. Literal, ,,impreuna rob”. Ce privilegiu este ca lucratorii devotati de pe pamant sa aiba parte de tovarasia ingerilor ceresti si sa fie conlucratori cu ei!

Cu fratii tai. Adica un impreuna slujitor al fratilor tai. Unii au considerat ca aceasta declaratie este dovada faptului ca vorbitorul trebuie sa fi fost un membru al neamului omenesc, ca Enoh, Ilie, Moise, sau unul dintre sfintii care au inviat impreuna cu Hristos, la invierea Sa. Totusi, in Scriptura nu se gaseste nici o dovada directa ca vreo fiinta umana inaltata la cer ar fi indeplinit candva rolul unui inger, pentru a le descoperi adevarul fratilor sai (vezi EW 231).

Marturia lui Isus. Vezi comentariul de la cap. 1,2; 12,17.

Duhul proorociei. In ce priveste cuvantul ,,proorocie”, compara cu ,,prooroc” din Matei 11,9. Duhul Sfant a fost trimis ca sa dea marturie cu privire la Isus (Ioan 15,26), iar marturia Lui este echivalenta cu cea a lui Isus in persoana. Duhul proorociei este unul din darurile Duhului (vezi comentariul de la 1 Corinteni 12,10; Efeseni 4,11). In ce priveste manifestarea acestui dar in mijlocul poporului lui Dumnezeu in zilele de pe urma, vezi Nota Suplimentara de la sfarsitul acestui capitol; vezi comentariul de la cap. 12,17.