Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Apocalipsa

Apocalipsa 17:1


17:1 Apoi unul din cei sapte ingeri, care tineau cele sapte potire, a venit de a vorbit cu mine, si mi-a zis: Vino sa-ti arat judecata curvei celei mari, care sta pe ape mari.

Unul din cei sapte ingeri. Vezi comentariul de la cap. 1,11; vezi cap. 21,9. Identificarea acestui inger cu unul din cei sapte ingeri purtatori de plagi, din cap. 15 si 16, cuprinde in sine ideea ca informatia care urmeaza sa ii fie data lui Ioan este in legatura cu cele sapte plagi de pe urma. Legatura aceasta este confirmata de faptul ca subiectul acestui capitol, care este anuntat, – ,,judecata curvei celei mari” – are loc in timpul celei de-a saptea plagi (vezi cap. 16,19).

Potire. Vezi comentariul de la cap. 15,7; 16,1.

A vorbit cu mine. Cuvantul grecesc tradus ,,cu” (meta) poate implica o relatie personala intre Ioan si inger. Vezi comentariul de la cap. 1,2.10.

Vino. Sau ,,Iata!” Verbul este la modul imperativ. Vezi comentariul de la v. 3.

Sa-ti arat. Vezi comentariul de la cap. 1,2; 4,1.

Judecata. Gr. krima, ,,sentinta”, ,,decizie”, ,,verdict”, ,,decret”, aici data ,,curvei celei mari” de catre tribunalul ceresc, in urma comportamentului ei criminal (vezi comentariul de la v. 4–6; compara-l cu cel de la cap. 18,10). Observati ca ingerul nu ii arata lui Ioan executarea sentintei, caci ar fi folosit cuvantul krisis, cuvant care este tradus ,,judecata” in cap. 18,10. El doar ii vorbeste despre aceasta. Krisis poate insemna fie cercetarea unui caz, fie executarea sentintei. Vezi comentariul de la cap. 16,19; 18,5; 19,2; compara cu Isaia 23,11.

Capitolul 17 este format din doua parti: (1) viziunea simbolica pe care a avut-o Ioan, v 3–6, si (2) ceea ce i s-a spus (v. 7), ca explicatie a viziunii, asa cum se raporteaza in v. 8–18. Prima parte vorbeste despre crimele Babilonului, constituindu-se astfel acuzatia cerului, o declaratie cu privire la motivul pentru care a fost pronuntata sentinta divina asupra acestei cetati (vezi comentariul de la v. 6). Partea a doua prezinta sentinta in sine si mijloacele prin care va fi dusa la indeplinire. Viata criminala a Babilonului ajunge la apogeu in timpul plagii a sasea (vezi comentariul de la cap. 16,12–16), in timp ce sentinta data este executata in timpul celei de a saptea. Astfel, cap. 17 traseaza criza finala, cand Satana va depune eforturi uriase pentru a-i distruge pe copiii lui Dumnezeu (vezi cap. 12,17) si cand toate puterile pamantului se vor ridica impotriva lor (vezi GC 634). Dumnezeu ii ingaduie lui Satana si agentilor umani aliati cu el sa duca pana aproape la succes complotul lor de a-i nimici pe sfinti. Dar in clipa cand sunt gata sa dea lovitura, Dumnezeu intervine ca sa-si scape poporul. Ostile raului, oprite chiar in momentul cand incearca sa-i ucida pe sfinti, stau fara scuza la bara judecatii divine (vezi Daniel 12,1, compara cu EW 282–285; GC 635, 636; LS 117). Nu e greu de inteles mirarea care l-a cuprins pe Ioan in timp ce privea punctul culminant al marii drame a tainei faradelegii (vezi comentariul de la cap. 17,6).

Curvei. Gr. porne, ,,prostituata”, ,,desfranata”. Probabil ca porne vine dintr-un cuvant ce insemna ,,a vinde”, ,,a exporta pentru vanzare” lucruri, ca de pilda sclavi.

Profetii Vechiului Testament adesea compara Israelul apostat, care ,,a curvit” de multe ori cu zeii pagani (Ezechiel 23,30; compara cu Isaia 23,17; vezi comentariul de la Ezechiel 16,15), cu o femeie care comite adulter. In ce priveste comparatia Babilonul mistic cu o curva, vezi comentariul de la Apocalipsa 17,5 (compara cu v. 2, 4; cap. 19,2). Pentru alte pasaje vechi testamentare care exprima o idee sau un sens asemanator cu cel din Apocalipsa 17, vezi comentariul de la Isaia 47,1; Ieremia 25,12; 50,1; Ezechiel 26,13.

Sade pe ape mari. Adica exercita putere despotica asupra multor ,,noroade” si ,,gloate” (vezi

v. 15). Forma verbului din greaca prezinta ,,curva cea mare” ca avand putere in acel moment si continuand sa si-o exercite. Asa cum vechea cetate Babilon era asezata pe apele raului Eufrat (vezi comentariul de la Ieremia 50,12.38) si sedea simbolic ,,pe ape mari” sau popoare (Ieremia 51,12.13; compara cu Isaia 8,7.8; 14,6; Ieremia 50,23), tot asa Babilonul modern este reprezentat ca stand pe popoarele pamantului sau asuprindu-le (vezi comentariul de la Apocalipsa 16,12).