Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Apocalipsa

Apocalipsa 16:8


16:8 Al patrulea a varsat potirul lui peste soare. Si soarelui i s-a dat sa dogoreasca pe oameni cu focul lui.

Peste soare. Potrivit cu exprimarea din greceste, primele trei plagi sunt varsate ,,in” (eis) pamant, mare si izvoarele apelor. Urmatoarele trei sunt varsate ,,peste” (epi) soare, scaunul de domnie al fiarei si raul Eufrat. A saptea este varsata ,,in” (eis; totusi, dovezile textuale favorizeaza prepozitia ,,peste” [epi]) vazduh. Nu este foarte clar care este aici ideea sugerata in acest fel.

Sa dogoreasca pe oameni cu focul. Sau ,,sa arda pe oameni cu focul”. In mod normal soarele ii incalzeste pe oameni si le ofera o buna dispozitie, influenteaza cresterea plantelor, climatul si multe alte procese naturale necesare mentinerii vietii pe pamant. In timpul acestei plagi el ofera un exces de caldura si energie care tinde sa-i chinuiasca pe oameni si sa nimiceasca viata. Cu toate ca oamenii sufera direct din pricina intensitatii caldurii, rezultatele ei cele mai grave sunt cu siguranta o seceta si o foamete asa de aspre, cum lumea nu a mai cunoscut niciodata (vezi GC 628). Plaga literala este insotita de o foamete dupa Cuvantul lui Dumnezeu (vezi Amos 8,11.12). Pretutindeni pe pamant se manifesta o cautare infrigurata, dar zadarnica, dupa ceva care sa aline suferinta si lipsa cauzata de primele patru plagi si sa inlature nenorocirile viitoare (GC 629).

Aceasta foamete nu este motivata de un regret spiritual, ci de un regret in felul lumii (vezi comentariul de la 2 Corinteni 7,9–11). Este dorita eliberarea de chinul provocat de plagi, nu o adevarata stare de impacare cu Dumnezeu. In urma acestui lucru, Satana ii convinge pe locuitorii pamantului nu ca sunt pacatosi, ci ca au gresit tolerandu-l pe poporului ales al lui Dumnezeu (vezi EW 34; vezi comentariul de la Apocalipsa 16,14). Asemeni celor trei plagi precedente, nici aceasta nu este universala (GC 628).