Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Apocalipsa

Apocalipsa 16:12


16:12 Al saselea a varsat potirul lui peste raul cel mare, Eufrat. Si apa lui a secat, ca sa fie pregatita calea imparatilor, care au sa vina din Rasarit.

Al saselea. In general comentatorii adventisti prezinta una din urmatoarele doua interpretari ale v. 12–16. Conform primei interpretari, ,,raul cel mare, Eufrat” reprezinta Imperiul Otoman; secarea apelor raului, slabirea treptata a acestui imperiu; ,,imparatii de la Rasarit”, natiunile din Orient; iar Armaghedon reprezinta valea Meghido, in nordul Palestinei. In felul acesta, se considera ca slabirea Imperiului Otoman pregateste calea pentru ca natiunile orientale sa se intalneasca, in valea de la Meghido, cu cele apusene.

Conform celei de-a doua interpretari, Eufratul reprezinta oamenii peste care stapaneste Babilonul mistic; secarea apelor lui, retragerea sprijinului pe care acesti oameni il dau Babilonului; ,,imparatii de la Rasarit” ii simbolizeaza pe Hristos si cei care Il insotesc; iar Armaghedonul este ultima batalie a marii lupte dintre Hristos si Satana, data pe campul de lupta al acestui pamant. Astfel, se considera ca retragerea sprijinului omenesc oferit Babilonului mistic este indepartarea ultimei bariere din calea infrangerii si pedepsirii finale a acestuia.

Conform primei interpretari, batalia de la Armaghedon incepe cu un conflict in esenta politic si ajunge la apogeu o data cu aratarea Domnului Hristos si a ostilor ceresti. Conform celei de-a doua pareri, batalia de la Armaghedon incepe atunci cand puterile religioase si politice unite pornesc in atacul lor final contra ramasitei poporului lui Dumnezeu.

Desi aceste doua interpretari par sa se excluda reciproc, de fapt ele au multe lucruri in comun.

Adeptii ambelor opinii cu privire la Armaghedon sunt in general de acord in urmatoarele privinte:

1. 1. Ca aceasta este ultima batalie mare a istoriei pamantului si ca ea se afla inca in viitor.

2. 2. Ca acesta este ,,razboiul zilei celei mari a Dumnezeului Celui Atotputernic” (v. 14).

3. 3. Ca ,,raul cel mare, Eufrat” simbolizeaza fiintele umane.

n tara lor de bastina.