English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Apocalipsa

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Apocalipsa, 16


16:1 Si am auzit un glas tare, care venea din Templu, si care zicea celor sapte ingeri: Duceti-va, si varsati pe pamant cele sapte potire ale maniei lui Dumnezeu!

Verset ce nu a fost comentat.

16:2 Cel dintai s-a dus si a varsat potirul lui pe pamant. Si o rana rea si dureroasa a lovit pe oamenii, care aveau semnul fiarei si care se inchinau icoanei ei.

Verset ce nu a fost comentat.

16:3 Al doilea a varsat potirul lui in mare. Si marea s-a facut sange, ca sangele unui om mort. Si a murit orice faptura vie, chiar si tot ce era in mare.

Verset ce nu a fost comentat.

16:4 Al treilea a varsat potirul lui in rauri si in izvoarele apelor. Si apele s-au facut sange.

In rauri si in izvoarele apelor. In vremurile biblice ,,raurile si izvoarele apelor” erau folosite in principal pentru necesitatile zilnice de apa potabila, imbaiere si irigare. In timp ce a doua plaga va avea ca rezultat, fara indoiala, o mare neplacere si probabil intreruperea calatoriilor (vezi comentariul de la v. 3), efectele celei de-a treia plagi vor fi imediate si serioase. Compara cu prima plaga cazuta asupra Egiptului (vezi comentariul de la Exodul 7,17.19). Asemeni primei si celei de-a doua plagi, nici cea de-a treia nu va fi universala (vezi GC 628).



16:5 Si am auzit pe ingerul apelor zicand: Drept esti Tu, Doamne, care esti si care erai! Tu esti Sfant, pentru ca ai judecat in felul acesta.

Am auzit. Vezi comentariul de la cap. 1,2.10.

Ingerul apelor. Adica un inger care are stapanire asupra apelor. Compara cu ingerii din cap. 7,1 si 14,18, care au putere asupra ,,vanturilor” si asupra ,,focului”. Aici poate fi foarte bine vorba despre acel inger care este desemnat sa arunce a treia plaga asupra raurilor si a izvoarelor apelor”.

Drept esti Tu. Se pare ca grozavia celei de-a treia plagi atrage o declaratie prin care Dumnezeu este aparat pentru ca a permis-o. Cu toate acestea, El este drept in demonstrarea ,,maniei” Sale (vezi cap. 15,3.4; 16,1).

Doamne. Dovezile textuale atesta omiterea acestui cuvant.

Care esti si care erai. Vezi comentariul de la cap. 1,4.

Tu esti Sfant. [,,Vei fi”, KJV]. Dovezile textuale atesta exprimarea ,,O, Sfinte” sau ,,Cel Sfant”. Asa apare in toate manuscrisele grecesti vechi, cu exceptia unuia cunoscut acum si cu exceptia manuscrisului Textus Receptus, dupa care a fost tradusa in cea mai mare parte KJV. Caracterul neschimbator al lui Dumnezeu apare in contrast puternic cu schimbarile devastatoare care au loc acum pe pamant.

In felul acesta. Literal: ,,(lucrurile) acestea”, adica primele trei plagi si probabil si cele care inca n-au cazut.



16:6 Fiindca acestia au varsat sangele sfintilor si al prorocilor, le-ai dat si Tu sa bea sange. Si sunt vrednici.

Au varsat. Aici se include fara indoiala si sangele nevarsat al sfintilor in viata, care au fost insemnati pentru a fi supusi martirajului (vezi comentariul de la cap. 17,6; 18,20). Condamnand poporul lui Dumnezeu la moarte, nelegiuitii au ajuns sa fie vinovati de sangele lor, ca si cum i-ar fi omorat deja (GC 628; compara cu Matei 23,35).

Sfintilor si al proorocilor. Vezi comentariul de la Faptele Apostolilor 9,13; Romani 1,7; Apocalipsa 18,20.

Le-ai dat. Se anunta ca plaga va fi o actiune directa din partea lui Dumnezeu (vezi comentariul de la v. 1; compara cu GC 36, 37).

Sunt vrednici. Pedeapsa este pe masura gravitatii crimei. Nelegiuitii merita pedeapsa care va cadea asupra lor; acesta nu este in nici un caz un gest arbitrar din partea lui Dumnezeu (vezi comentariul de la v. 1).



16:7 Si am auzit altarul zicand: Da, Doamne Dumnezeule, Atotputernice, adevarate si drepte sunt judecatile Tale!

Am auzit. Vezi comentariul de la cap. 1,2.10.

Altarul. Adica altarul tamaierii. Nu este mentionat nici un altar din cer, pe care sunt aduse arderi de tot (vezi cap. 8,3; 9,13; 14,18). In ce priveste functia altarului tamaierii in cortul din vechime, vezi comentariul de la Exodul 30,1.6.

Probabil ca nu altarul a vorbit, ci vreun inger care slujea la el sau care statea alaturi de el (vezi si cap. 14,18). Fara indoiala ca nu este o personificare.

Doamne Dumnezeule, Atotputernice. Vezi comentariul de la cap. 1,8.

Adevarate si drepte. Trimitand aceste judecati teribile asupra celor care au lepadat harul Sau, Dumnezeu este ,,adevarat” in sensul ca Se tine de cuvant – implineste ceea ce a fagaduit ca va face (cap. 14,9–11; etc.). El este ,,drept” in sensul ca dreptatea cere judecarea celor care au dispretuit Cerul. Vezi comentariul de la cap. 16,1.

Judecatile. Adica ,,actele de judecata”, insemnand plagile.



16:8 Al patrulea a varsat potirul lui peste soare. Si soarelui i s-a dat sa dogoreasca pe oameni cu focul lui.

Peste soare. Potrivit cu exprimarea din greceste, primele trei plagi sunt varsate ,,in” (eis) pamant, mare si izvoarele apelor. Urmatoarele trei sunt varsate ,,peste” (epi) soare, scaunul de domnie al fiarei si raul Eufrat. A saptea este varsata ,,in” (eis; totusi, dovezile textuale favorizeaza prepozitia ,,peste” [epi]) vazduh. Nu este foarte clar care este aici ideea sugerata in acest fel.

Sa dogoreasca pe oameni cu focul. Sau ,,sa arda pe oameni cu focul”. In mod normal soarele ii incalzeste pe oameni si le ofera o buna dispozitie, influenteaza cresterea plantelor, climatul si multe alte procese naturale necesare mentinerii vietii pe pamant. In timpul acestei plagi el ofera un exces de caldura si energie care tinde sa-i chinuiasca pe oameni si sa nimiceasca viata. Cu toate ca oamenii sufera direct din pricina intensitatii caldurii, rezultatele ei cele mai grave sunt cu siguranta o seceta si o foamete asa de aspre, cum lumea nu a mai cunoscut niciodata (vezi GC 628). Plaga literala este insotita de o foamete dupa Cuvantul lui Dumnezeu (vezi Amos 8,11.12). Pretutindeni pe pamant se manifesta o cautare infrigurata, dar zadarnica, dupa ceva care sa aline suferinta si lipsa cauzata de primele patru plagi si sa inlature nenorocirile viitoare (GC 629).

Aceasta foamete nu este motivata de un regret spiritual, ci de un regret in felul lumii (vezi comentariul de la 2 Corinteni 7,9–11). Este dorita eliberarea de chinul provocat de plagi, nu o adevarata stare de impacare cu Dumnezeu. In urma acestui lucru, Satana ii convinge pe locuitorii pamantului nu ca sunt pacatosi, ci ca au gresit tolerandu-l pe poporului ales al lui Dumnezeu (vezi EW 34; vezi comentariul de la Apocalipsa 16,14). Asemeni celor trei plagi precedente, nici aceasta nu este universala (GC 628).



16:9 Si oamenii au fost dogoriti de o arsita mare, si au hulit Numele Dumnezeului care are stapanire peste aceste urgii, si nu s-au pocait ca sa-I dea slava.

Au hulit. Gr. blasphemeo (vezi comentariul de la cap. 13,1). Aici a-L huli pe Dumnezeu inseamna a vorbi despre El intr-un mod necuviincios. In timpul plagii a patra oamenii incep sa-L invinovateasca pe Dumnezeu pentru chinul lor si sa-si dea seama, in cele din urma, ca de fapt lupta impotriva Lui (vezi comentariul de la cap. 16,1).

Numele Dumnezeului. Adica pe Dumnezeu Insusi. Numele tine locul persoanei care il poarta (vezi comentariul de la Matei 6,9; Faptele Apostolilor 3,16). Stapanire peste aceste urgii. Ei vad plagile ca pe o demonstratie a puterii divine (vezi comentariul de la v. 1).

Nu s-au pocait. In loc sa-si recunoasca vina, ei au inceput sa-i invinovateasca pentru starea lor nenorocita pe cei care au ramas sinceri si credinciosi lui Dumnezeu (vezi EW 34; GC 624). Intr-o perversitate cumplita ei refuza sa se supuna vointei Sale si demonstreaza ceea ce sunt cu adevarat

– slujitori devotati ai lui Satana (vezi comentariul de la v. 1). Refuzul lor de a se pocai dovedeste ca sunt cu totul si fara intoarcere impotriva lui Dumnezeu.

Sa-I dea slava. Adica sa recunoasca faptul ca El este ,,adevarat si drept” (vezi comentariul de la v. 7). Cei care sufera din pricina plagilor refuza sa admita ca sunt gresiti si ca Dumnezeu este drept, chiar in fata unor judecati cumplite, care i-ar face pe niste oameni onesti si smeriti sa-si indrepte caile (compara cu Isaia 26,9.10). Inimile lor se dovedesc a fi teribil de impietrite si insensibile atat fata de mila lui Dumnezeu cat si fata de asprimea Sa (vezi comentariul de la Exodul 4,21; Efeseni 4,30; Apocalipsa 16,1).



16:10 Al cincilea a varsat potirul lui peste scaunul de domnie al fiarei. Si imparatia fiarei a fost acoperita de intuneric. Oamenii isi muscau limbile de durere.

Scaunul de domnie. Gr. thronos, ,,tron” (vezi comentariul de la cap. 13,2). Se pare ca ,,scaunul de domnie al fiarei” este resedinta ei. ,,Fiara” de aici reprezinta in primul rand papalitatea in starea ei refacuta, nu atat in aspectul ei religios, cat in rolul pe care si l-a asumat, acela de a domina celelalte puteri mondiale.

Imparatia. Cu exceptia unei mici ramasite care rezista inca, Satana considera ca lumea ii este supusa, si, mai ales cu ajutorul papalitatii refacute, va cauta sa-si asigure un control absolut asupra intregului neam omenesc (vezi GC 571, 580, 656; 5T 472; 7T 182; vezi comentariul de la cap. 16,13.14; 17,8.12; vezi si cap. 19,19). Reiese deci ca in timpul acestei plagi intreaga lume este invaluita intr-o mantie de intuneric. Astfel, in timp ce oamenii bajbaie nepocaiti dupa lumina, intr-o lume intunecata spiritual (vezi cap. 16,8.9), Dumnezeu le trimite un intuneric real, simbol, al adancii nopti spirituale care va acoperi pamantul (vezi comentariul de la v. 13, 14).

Intuneric. Intreaga propozitie suna de fapt astfel: ,,imparatia ei s-a intunecat”, din limba greaca reiesind ca ea a ramas asa pentru o perioada de timp. Acesta este un intuneric real (vezi comentariul de la v. 1), cu frigul si mizeria care il insotesc. Lipsa luminii si a caldurii vor cu atat mai impresionante si mai dureroase cu cat vor urma dupa caldura intensa din timpul plagii a patra.



16:11 Si au hulit pe Dumnezeul cerului, din pricina durerilor lor si din pricina ranilor lor rele, si nu s-au pocait de faptele lor.

Hulit. Oamenii dovedesc din nou ura lor cumplita fata de Dumnezeu. Atitudinea pe care au manifestat-o in timpul celei de-a patra plagi (vezi comentariul de la v. 9) persista.

Dumnezeul cerului. Vezi comentariul de la cap. 11,13.

Durerilor lor. Adica efectele plagilor (v. 10).

Ranilor. Adica efectele primei plagi (v. 2). Dupa cat se pare, ranile produse de prima plaga nu ucid direct, cel putin nu in toate cazurile. Si dupa cat se pare, este de asemenea evident ca plagile cad succesiv si nu simultan, iar efectele lor persista (vezi comentariul de la v. 2).

Nu s-au pocait. Vezi comentariul de la v. 9.



16:12 Al saselea a varsat potirul lui peste raul cel mare, Eufrat. Si apa lui a secat, ca sa fie pregatita calea imparatilor, care au sa vina din Rasarit.

Al saselea. In general comentatorii adventisti prezinta una din urmatoarele doua interpretari ale v. 12–16. Conform primei interpretari, ,,raul cel mare, Eufrat” reprezinta Imperiul Otoman; secarea apelor raului, slabirea treptata a acestui imperiu; ,,imparatii de la Rasarit”, natiunile din Orient; iar Armaghedon reprezinta valea Meghido, in nordul Palestinei. In felul acesta, se considera ca slabirea Imperiului Otoman pregateste calea pentru ca natiunile orientale sa se intalneasca, in valea de la Meghido, cu cele apusene.

Conform celei de-a doua interpretari, Eufratul reprezinta oamenii peste care stapaneste Babilonul mistic; secarea apelor lui, retragerea sprijinului pe care acesti oameni il dau Babilonului; ,,imparatii de la Rasarit” ii simbolizeaza pe Hristos si cei care Il insotesc; iar Armaghedonul este ultima batalie a marii lupte dintre Hristos si Satana, data pe campul de lupta al acestui pamant. Astfel, se considera ca retragerea sprijinului omenesc oferit Babilonului mistic este indepartarea ultimei bariere din calea infrangerii si pedepsirii finale a acestuia.

Conform primei interpretari, batalia de la Armaghedon incepe cu un conflict in esenta politic si ajunge la apogeu o data cu aratarea Domnului Hristos si a ostilor ceresti. Conform celei de-a doua pareri, batalia de la Armaghedon incepe atunci cand puterile religioase si politice unite pornesc in atacul lor final contra ramasitei poporului lui Dumnezeu.

Desi aceste doua interpretari par sa se excluda reciproc, de fapt ele au multe lucruri in comun.

Adeptii ambelor opinii cu privire la Armaghedon sunt in general de acord in urmatoarele privinte:

1. 1. Ca aceasta este ultima batalie mare a istoriei pamantului si ca ea se afla inca in viitor.

2. 2. Ca acesta este ,,razboiul zilei celei mari a Dumnezeului Celui Atotputernic” (v. 14).

3. 3. Ca ,,raul cel mare, Eufrat” simbolizeaza fiintele umane.

n tara lor de bastina.



16:13 Apoi am vazut iesind din gura balaurului, si din gura fiarei, si din gura prorocului mincinos trei duhuri necurate, care semanau cu niste broaste.

Am vazut. Vezi comentariul de la cap. 1,1.

Iesind din gura. Gura este instrumentul vorbirii. Iesind din gura ,,balaurului”, a ,,fiarei” si a ,,proorocului mincinos”, aceste trei ,,duhuri necurate” reprezinta politica pe care aceasta intreita organizatie o proclama inaintea lumii, politica despre care se spune in cap. 17,2 ca este ,,vinul” Babilonului (vezi comentariul de la cap. 16,14; 17,2.6).

Balaurului. Vezi comentariul de la cap. 12,3; 13,1. Primul membru al acestei intreite organizatii religioase este in general identificat fie cu spiritismul, fie cu paganismul. Acesta de pe urma se concentreaza in deosebi in cultul duhurilor rele, deci in esenta seamana cu spiritismul modern, asa cum este acesta practicat in tarile crestine.

Fiarei. Vezi comentariul de la cap. 13,1; 17,3.8.

Proorocului mincinos. Se pare ca acesta trebuie identificat cu a doua fiara din cap. 13,11–17 (vezi comentariul de la v. 11), care o sprijina pe prima fiara din v. 1–10 si care, prin semnele pe care are puterea de a le savarsi in fata fiarei (v. 12–14), ii inseala pe oameni sa-i faca acesteia o ,,icoana”. Vezi si cap. 19,20; 20,10.

Trei duhuri necurate. Adeptii ambelor interpretari sunt de acord in identificarea ,,balaurului”, a ,,fiarei” si a ,,proorocul mincinos” cu spiritismul modern (GC 561, 562), sau paganismul, papalitatea si protestantismul apostaziat (vezi si cap. 13,4.14.15; 19,20; 20,10). Cele ,,trei duhuri necurate” simbolizeaza sau reprezinta acest trio al puterilor religioase, care impreuna formeaza ,,Babilonul cel mare” al zilelor din urma (cap. 16,13.14.18.19; vezi comentariul de la cap. 16,19; 17,5).



16:14 Acestea sunt duhuri de draci, care fac semne nemaipomenite, si care se duc la imparatii pamantului intreg, ca sa-i stranga pentru razboiul zilei celei mari a Dumnezeului Celui Atotputernic.

Duhuri de draci. Literal: ,,duhuri de demoni” sau ,,duhuri demonice”. In Evanghelii sintagma ,,duh necurat” este inlocuit uneori cu ,,draci” (vezi Marcu 1,27.34; 3,11.15; 6,7; etc.). Vezi Apocalipsa 18,2; compara cu 5T 472, 473.

Fac semne. Gr. semeia, adica minuni din punct de vedere al capacitatii lor de a autentifica pretentiile, sau de a atesta puterea si autoritatea persoanei care le savarseste (vezi Vol. V, p. 208). La aceste semne se face referire si in cap. 13,13.14; 19,20. Manifestarile supranaturale de diferite feluri constituie mijloacele prin care Satana, lucrand prin diferiti agenti umani, reuseste sa uneasca lumea in scopul sau de a-i nimici pe cei care constituie unica piedica in a stapani singur omenirea.

Imparatii pamantului. ,,Imparatii” sunt puterile politice ale pamantului, in contrast cu intreita organizatie religioasa din v. 13 (vezi comentariul de acolo), care invita natiunile pamantului sa se uneasca intr-o cruciada care are ca scop nimicirea poporului lui Dumnezeu (9T 16; GC 562, 624). Aceasta combinatie politico-religioasa universala (vezi comentariul de la cap. 17,3) aspira sa domneasca asupra lumii. Conform primei interpretari de mai sus, acesti ,,imparati” reprezinta natiunile din Apus, in contrast cu ,,imparatii ... din Rasarit” (cap. 16,12), natiunile din Orient. Conform celei de-a doua interpretari, sintagma ,,imparatii pamantului intreg” include atat natiunile din Rasarit cat si cele din Apus (vezi comentariul de la v. 12). Pentru mai multe informatii cu privire la identitatea ,,imparatilor pamantului” si la succesul temporar al acestei uneltiri, vezi cap. 17,2.12.14; vezi comentariul de la v. 12; compara cu 7T 182.

Sa-i stranga. Conform primei interpretari, aceasta strangere reprezinta pregatirile politice si militare din partea ,,imparatilor pamantului intreg”. Conform celei de-a doua interpretari, este vorba de eforturile depuse de intreita organizatie religioasa pentru a-si asigura unitatea puterilor politice ale pamantului, in scopul de a se lupta cu ramasita poporului lui Dumnezeu.

Razboiul. Adeptii ambelor interpretari sunt de acord ca diferitele aspecte ale aceleiasi razboi sunt descrise in cap. 14,14–20; 16,12–19; 17,14–17; 19,11–21; compara cu 6T 406. Conform primei interpretari, aceasta este in primul rand o batalie care va fi dusa in Valea Meghido, intre popoarele Rasaritului si ale Apusului (vezi comentariul de la cap. 16,12.13). Conform celei de-a doua interpretari, aceasta batalie este una in care natiunile pamantului se unesc pentru a-l distruge pe poporul lui Dumnezeu, fiind deci, in primul rand, un conflict religios.

Zilei celei mari. Adica ziua maniei lui Dumnezeu (vezi comentariul de la v. 1). Vezi comentariul de la Isaia 2,12. Dumnezeului Celui Atotputernic. Vezi comentariul de la cap. 1,8.



16:15 Iata, Eu vin ca un hot. Ferice de cel ce vegheaza si isi pazeste hainele, ca sa nu umble gol si sa i se vada rusinea!

Iata. Sau ,,Vezi!”. Eu vin ca un hot. Adica va veni ca un hot pentru cei nelegiuiti (vezi comentariul de la 1 Tesaloniceni 5,2.4; 2 Petru 3,10; compara cu Matei 24,43; Luca 21,35). Ferice. Vezi comentariul de la Matei 5,3. Cel ce vegheaza. Vezi comentariul de la Matei 24,42. Sfintii trebuie sa fie intr-o stare de alarma si veghe, ca nu cumva sa fie inselati (vezi mai sus, la ,,Eu vin ca un hot”). Isi pazeste hainele. Adica ramane statornic in credinta si in caracter si pe deplin credincios lui Dumnezeu. Vezi comentariul de la Matei 22,11. Ca sa nu umble gol. Adica sa-si piarda haina alba a caracterului ca rezultat al renuntarii la credinta. Vezi si cap. 17,16.

Sa i se vada rusinea. Adica sa se vada ca s-a lepadat de credinta. Desi la sfarsitul timpului de proba soarta este deja stabilita (vezi comentariul de la cap. 22,11), poporul lui Dumnezeu nu trebuie sa-si slabeasca vigilenta. Dimpotriva, pe masura ce Satana isi intensifica inselaciunile, ei trebuie sa fie si mai atenti.



16:16 Duhurile cele rele i-au strans in locul care pe evreieste se cheama Armaghedon.

I-au strans. Este vorba de cele trei duhuri necurate din v. 13, 14. In ce priveste procesul strangerii, vezi comentariul de la v. 14.

Adeptii ambelor interpretari sunt de acord ca strangerea are loc in timpul plagii a sasea, dar ca batalia este data in timpul celei de a saptea (vezi Smith, op. cit., p. 702; vezi comentariul de la Apocalipsa 16,12.17).

Cei stransi sunt imparatii pamantului din v. 14.

Conform primei interpretari, imparatii pamantului, sau fortele militare ale pamantului, sunt adunate in Valea Meghido, in nordul Palestinei (vezi comentariul de la v. 12, 14). Conform celei de-a doua interpretari, imparatii pamantului se unesc in idei si in scop (vezi comentariul de la cap. 17,13.17). Compara cu Psalmi 83,4.5.

Locul. Gr. topos, ,,loc”, care este folosit in mai multe sensuri: ca localizare geografica, un ,,loc” intr-o carte, un statut, sau figurat, ,,conditie” sau ,,situatie”, ca in Faptele Apostolilor 25,16 (,,putinta”) si in Evrei 12,17. Conform primei interpretari, care pune accentul pe implicatiile geografice, acest cuvant se refera la Valea Meghido, Campia Esdraelon, in nordul Palestinei (vezi comentariul de la Apocalipsa 16,12.14). Conform celei de-a doua interpretari, care pune accentul asupra semnificatiei simbolice a expresiilor din v. 12–16 (vezi comentariul de la v. 12), acest cuvant face referire la ,,conditia” sau dispozitia in care se aduna imparatii pamantului – intelegerea lor de a nimici poporul lui Dumnezeu (vezi comentariul de la cap. 16,14; 17,13).

Pe evreieste. Poate ca prin asta Ioan intentiona sa-si directioneze cititorii asupra unui studiu al Armaghedonului ca termen ebraic, pentru a revedea istoria ebraica si a intelege astfel acest nume criptic.

Armaghedon. Gr. Harmageddon, o transliterare din ebraica, dupa cum declara Ioan. Dovezile textuale favorizeaza termenul Harmagedon, dar pot fi citate dovezi textuale si pentru Armagedon, Armagedo, Mageddon si altele. Tinand cont de faptul ca, dupa cat se stie pana in prezent, nici un loc geografic nu a purtat vreodata acest nume, semnificatia acestui termen nu este usor lamurita. De asemenea, opiniile difera cu privire la care cuvant sau cuvinte ebraice sunt reprezentate de transliterarea greaca. Termenul Harmageddon provine din doua cuvinte ebraice, dintre care primul poate fi ’ir, ,,cetate”, desi e mult mai probabil har, ,,munte”. Dupa cum s-a observat deja, unele manuscrise antice omit cu totul prima silaba, ar- sau har.

In ce priveste a doua parte a numelui, - mageddon, au fost sugerate doua etimologii diferite: (1) Ca –mageddon vine de la ebraicul megiddo sau megiddon (1 Regi 9,15; Zaharia 12,11), vechea cetate Megiddo, de unde a venit numele importantei trecatori prin munti, in sud-vest, catre Valea Israelului, in nord si nord-est (2 Cronici 35,22), si catre Raul Chison (Judecatori 4,7.13; 5,19.21), care curge prin aceasta vale. (2) Ca -mageddon vine de la mo’ed, cuvantul ebraic folosit de obicei in Vechiul Testament pentru ,,intalnire” (Exodul 27,21; 28,43; 29,4.10.11.30.32; etc.), pentru o ,,sarbatoare” randuita (vezi comentariul de la Leviticul 23,2) si pentru ,,adunare” sau ,,loc de adunare” (Plangeri 1,15; 2,6). Prima etimologie leaga numele compus, Armaghedon, de geografia si istoria vechiului Megiddo, in timp ce a doua sugereaza o posibila legatura cu marea lupta dintre Hristos si Satana.

La Isaia 14,13, unde har-mo’ed este tradus ,,muntele adunarii” si desemneaza muntele pe care a fost asezat templul lui Solomon, la nord de Ierusalimul antic, se spune despre Lucifer ca a dorit sa ia locul lui Dumnezeu, in calitatea Sa de conducator suprem al lui Israel (vezi comentariul de acolo). Compara cu sintagma ,,cortul intalnirii” (Exodul 33,7; etc.).

Adeptii primei interpretari cu privire la Armaghedon considera ca acest cuvant vine de la ebraicul har-megiddo, ,,muntele lui Megiddo”, si interpreteaza numele asa cum este folosit in Apocalipsa 16,16, in termenii imprejurarilor geografice si ai evenimentelor istorice ale orasului antic Megiddo. Adeptii celui de-al doilea punct de vedere interpreteaza prima etimologie in mod figurat, adica evenimentele istoriei Vechiului Testament, asociate cu imprejurimile geografice ale cetatii antice Megiddo (vezi Judecatori 4,4 la 5,31, in special cap. 5,31; cap. 6,33 la 7,25; 1 Regi 18,36–40; Psalmi 83; compara cu 2 Cronici 35,20–24), dar fara a atribui o semnificatie geografica termenului Armaghedon din Apocalipsa 16,16 (vezi comentariul de la v. 12). Ei inteleg a doua etimologie, har-mo’ed, tot figurat, pe baza folosirii acestui cuvant in Isaia 14,13, in termenii marii lupte dintre Hristos si Satana (vezi Apocalipsa 12,7–9.17; 17,14; 19,11–21).



16:17 Al saptelea a varsat potirul lui in vazduh. Si din Templu, din scaunul de domnie, a iesit un glas tare, care zicea: S-a ispravit!

Al saptelea. In ce priveste semnificatia numarului sapte in Apocalipsa, vezi comentariul de la cap. 1,11. In vazduh. Dovezile textuale atesta exprimarea ,,peste vazduh” (vezi comentariul de la v. 8). Se pare ca efectele acestei plagi sunt universale. Din Templu. [,,Din Templul din cer”, KJV]. Dovezile textuale atesta exprimarea simpla: fie ,,templu” (ca in traducerea Cornilescu), fie ,,cer”. Din scaunul de domnie. Cu alte cuvinte, afirmatia din continuare constituie o declaratie oficiala a Stapanului universului (vezi comentariul de la cap. 4,2–5). Un glas tare. Este evident ca este glasul lui Dumnezeu. Vezi si cap. 1,10. Vezi GC 635, 636; 1T 353, 354.

S-a ispravit. Aceleasi cuvinte vor fi rostite a doua oara, la crearea noului pamant (cap. 21,6). Cuvinte asemanatoare – ,,S-a sfarsit” – au fost rostite de Domnul nostru pe cruce (Ioan 19,30), atunci cand Si-a incheiat menirea de a Se jertfi, asigurand astfel succesul Planului de mantuire. In contextul din Apocalipsa 16,17 aceasta declaratie dramatica marcheaza momentul cand descoperirea tainei faradelegii este completa, cand este demascat adevaratul caracter al organizatiei religioase si politice universale din v. 13, 14, 19 (vezi comentariul de acolo si de la v. 1).

Dumnezeu permite fortelor raului sa avanseze pana la punctul unui aparent succes in sinistrul lor plan de a distruge din radacina poporul lui Dumnezeu. Atunci cand va fi dat decretul de moarte (vezi comentariul de la v. 14), iar cei nelegiuiti se vor napusti cu strigate de biruinta pentru a-i nimici pe sfinti (GC 631, 635; EW 283, 285), se va auzi vocea lui Dumnezeu declarand: ,,S-a ispravit”. Aceasta declaratie pune capat timpului stramtorarii lui Iacov (vezi comentariul de la v. 15), ii elibereaza pe sfinti si aduce a saptea plaga (EW 36, 37, 282–285; GC 635, 636; 1T 353, 354).



16:18 Si au urmat fulgere, glasuri, tunete, si s-a facut un mare cutremur de pamant, asa de tare, cum, de cand este omul pe pamant, n-a fost un cutremur asa de mare.

Fulgere. Sau ,,fulgerari de lumina”. Glasuri. Sau ,,sunete”, ,,zgomote”. Vezi si cu cap. 4,5; 8,5; 11,19. Ceea ce rostesc ,,glasurile” poate fi asemanator cu declaratia din cap. 11,15 (vezi GC 640). Tunete. Sau ,,bubuit de tunet”.

Un mare cutremur de pamant. Este vorba despre un cutremur real, asa cum reiese din restul v. 18 (vezi comentariul de la v. 1; vezi v. 20, 21), dar insotit de un cutremur simbolic, care clatina Babilonul mistic (v. 19). Asa cum un cutremur real lasa o cetate in ruine, tot la fel un cutremur simbolic aduce ruina si pustiire asupra ,,Babilonului cel mare” (vezi comentariul de la cap. 17,16; 18,6–8.21). Intreita uniune din v. 13, 14 se prabuseste (compara cu Isaia 28,14–22).

Cum ... n-a fost. Atat la propriu cat si la figurat.



16:19 Cetatea cea mare a fost impartita in trei parti, si cetatile Neamurilor s-au prabusit. Si Dumnezeu Si-a adus aminte de Babilonul cel mare, ca sa-i dea potirul de vin al furiei maniei Lui.

Cetatea cea mare. Adica Babilonul mistic (vezi comentariul de la cap. 17,5.18; 18,10).

Impartita in trei parti. Babilonul mistic al zilelor din urma este format din papalitate, protestantismul apostaziat si spiritismul modern (vezi comentariul de la v. 13, 14). La glasul lui Dumnezeu (cap. 16,17; 17,17) aceasta intreita unire a organizatiilor religioase apostaziate isi pierde coeziunea, unitatea si puterea de a actiona. Compara cu Habacuc 3,3–16.

Cetatile neamurilor. Continuand simbolul unui cutremur de pamant care darama o cetatea reala, Ioan se refera acum la organizatiile politice ale pamantului – reprezentate in v. 13, 14 ca fiind ,,imparatii pamantului” – printr-un simbol similar. In ce priveste faptul ca o ,,cetate” poate reprezenta organizatiile religioase apostaziate de pe pamant, iar ,,cetatile” aliatii lor politici, vezi comentariul de la cap. 11,8; 17,18.

S-au prabusit. Fortele politice ale pamantului isi pierd si ele unitatea planurilor pentru care s-au adunat sub cea de-a sasea plaga (vezi comentariul de la v. 14, 16; cap. 17,13.17). Acestea cunosc o teribila trezire in momentul cand glasul lui Dumnezeu il elibereaza pe poporul Sau din mana dusmanilor (vezi GC 636, 637, 654). Acum cele trei parti care au alcatuit mai inainte organizatia universale religioasa si politica din cap. 16,13.14 incep sa se lupte intre ele, iar cei ,,zece imparati” din cap. 17,12–16 se razbuna asupra Babilonului mistic (vezi comentariul de la cap. 17,17). Pline de furie, ostirile pamantesti ridica impotriva conducatorilor lor armele cu care isi propusesera mai inainte sa ii ucida pe sfinti (vezi EW 290; GC 656). Peste tot este lupta si moarte; lumea este cu adevarat inundata de sange (vezi comentariul de la cap. 14,20).

Cand se arata Domnul Hristos, zanganitul armelor si zgomotul bataliei pamantesti sunt reduse la tacere de ostirile cerului coborand. ,,In lupta nebuneasca a patimilor crude si din cauza revarsarii grozave a maniei neamestecate a lui Dumnezeu, cad locuitorii nelegiuiti ai pamantului -preoti, conducatori si popor, bogati si saraci, mari si mici” (GC 657). Pentru o descriere mai amanuntita a acestei batalii, vezi comentariul de la cap. 17,14; 19,11–21; compara cu EW 282, 290; GC 656, 657. Compara cu descrierile foarte asemanatoare din Iosua 10,7–14; Judecatori 7,19–23; 1 Samuel 14,19.20; 2 Cronici 20,22–24; Isaia 19,2; 34,8–10; 51,21–23; 63,1–6; Ieremia 25,12–15.29–38; Ezechiel 38,14–23; Hagai 2,22; Zaharia 14,13.

Si-a adus aminte. Vezi comentariul de la cap. 18,5. De obicei in Biblie aceste cuvinte sunt folosite pentru sosirea ceasului cand judecata divina trebuie adusa la indeplinire (Psalmi 109,14; Ezechiel 21,23.24; compara cu Ieremia 31,34).

Babilonul cel mare. Vezi comentariul de la cap. 14,8; 17,1.5. Sa-i dea. Compara cu cea ce au spus profetii cu privire la Babilonul din vechime (Isaia 51,17.22; Ieremia 25,15.16).

Potirul. Un cuvant biblic obisnuit, denotand suferintele si judecatile aduse la indeplinire (vezi Psalmi 11,6; 75,8; Isaia 51,17.22.23; Ieremia 25,15–17.28; 49,12; Matei 26,39). In ce priveste natura potirului care ii este dat acum Babilonului mistic sa-l bea, vezi comentariul de la Apocalipsa 17,16; 18,5–8; vezi si comentariul de la cap. 14,10.

Vin. Vezi comentariul de la cap. 14,10; Vezi si cap. 17,2.

Furiei. [,,Ferocitatii”, KJV]. Vezi comentariul de la v. 1.

Maniei Lui. Vezi comentariul de la cap. 14:10; 16:1.



16:20 Toate ostroavele au fugit, si muntii nu s-au mai gasit.

Toate ostroavele. Aceste miscari ale pamantului sunt rezultatul cutremurului din v. 18. Vezi si cap. 6,14.

Muntii. Vezi si cap. 6,14.



16:21 O grindina mare, ale carei boabe cantareau aproape un talant, a cazut din cer peste oameni. Si oamenii au hulit pe Dumnezeu din pricina urgiei grindinii, pentru ca aceasta urgie era foarte mare.

O grindina mare. Sau ,,mari pietre de grindina”. In ce priveste grindina care a cazut in timpul plagilor din Egipt, vezi comentariul de la Exodul 9,18–32. In ce priveste grindina ca instrument al judecatii divine, vezi Iosua 10,11; Ezechiel 13,11.13, iar ca instrument al judecatii divine in ziua cea mare a maniei lui Dumnezeu, vezi Isaia 28,17.18; 30,30; Ezechiel 38,22; Apocalipsa 11,19.

Un talant. Probabil o greutate de 60 de pounds (aprox. 28 kg); (vezi Vol. I, p. 164).

Au hulit pe Dumnezeu. Cei asupra carora cad plagile Il hulesc pe Dumnezeu pentru a treia oara, dovedindu-se ca Il sfideaza complet, chiar in mijlocul celor mai severe pedepse divine (vezi comentariul de la v. 1, 9, 11).COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1 EW 64, 120, 124; TM 432; 5T 212

2 GC 445, 449

2–6GC 628

5 TM 432

8, 9 GC 628

9–11EW 282, 289

13, 14 EW 262; GC 561; 5T 451;

14 EW 87; GC 556, 624; ML 308

15 COL 319; DA 635

16 6T 406

17 FE 363; GC 613, 636; PP 509; 1T 184; 7T 235

18 GC 637; PP 110

19 FE 363

19–21GC 637

20, 21 PP 110

21 PP 509


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: