Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Apocalipsa

Apocalipsa 1:9


1:9 Eu, Ioan, fratele vostru, care sunt partas cu voi la necaz, la Imparatie si la rabdarea in Isus Hristos, ma aflam in ostrovul care se cheama Patmos, din pricina Cuvantului lui Dumnezeu si din pricina marturiei lui Isus Hristos.

Eu, Ioan. Vezi Introducerea, paternitatea. Partas ... la necaz. Dupa cat se pare Ioan nu era singurul care suferea persecutia atunci. Imparatie. Adica imparatia harului divin (vezi comentariul de la Matei 4,17). ,,[...] in Imparatia lui Dumnezeu trebuie sa intram prin multe necazuri” (Faptele Apostolilor 14,22).

Rabdarea. Literal, ,,ramanerea sub”. Aici cuvantul sugereaza exercitarea stapanirii de sine pentru a indura o situatie grea cand, prin lepadarea de credinta, ar putea fi obtinuta eliberarea de sub persecutie. In Hristos crestinii au puterea de a ,,ramane” ,,in Isus”. Vezi comentariul de la

Romani 2,7; Apocalipsa 14,12. In Isus. Rabdarea rezulta dintr-o legatura vitala cu El. Ma aflam. Sau ,,am ajuns sa ma aflu”, implicand ideea ca Patmosul nu era resedinta sa permanenta, ci ca imprejurarile l-au adus pe Ioan acolo.

Patmos. O mica insula din Marea Egee, cam la 50 de mile (80 km.) la sud-vest de Efes. In partea ei cea mai intinsa, insula masoara circa 10 mile (16 km.) de la nord la sud si circa 6 mile (9,6 km.) de la est la vest. Insula Patmos este stancoasa si lipsita de vegetatie. Coasta foarte fragmentata contine numeroase golfulete. Scriind in anul 70 d.Hr., Pliniu (Natural History iv. 12, 23) mentioneaza ca insula era folosita drept colonie pentru executarea pedepselor, fapt care explica declaratia lui Ioan cu privire ,,necaz”. Apostolul a fost dus in Insula Patmos ca un detinut roman (vezi capitolul Ioan si Insula Patmos). Dupa aproximativ doua secole mai tarziu, Victorinus din Petau (mort c. 303 d.Hr.) declara despre Apocalipsa: ,,Cand a spus aceste lucruri, Ioan se afla pe insula Patmos, condamnat la munca in mine (latinescul metallum), de catre Caesar Domitian” (Commentary on the Apocalypse la cap. 10,11; ANF, vol. 7, p. 353). Cuvantul latin metallum se poate referi fie la o cariera, fie la o mina, dar intrucat Patmos are cariere, dar nu exista nici o dovada sa fi avut mine, probabil ca aici se intentioneaza primul sens. Afirmatia lui Pliniu, cum ca Patmos era o colonie pentru executarea pedepselor, vine de la o persoana informata, contemporana cu Ioan, in timp ce declaratia lui Victorinus, desi probabila, trebuie vazuta ca o traditie./IND

Din pricina Cuvantului. Textul grecesc nu sprijina parerea ca aceste cuvinte inseamna ca Ioan se afla pe Patmos pentru a primi si a raporta viziunile primite acolo (vezi comentariul de la v. 2). In acest verset expresia ,,Cuvantul lui Dumnezeu” si ,,marturia lui (cu privire la) Isus” se refera la marturia sa inspirata cu privire la Evanghelie, pe care o daduse mai mult de o jumatate de secol. Acesta a fost singurul scop care a motivat viata lui Ioan. In zilele aspre ale persecutiei din vremea lui Domitian, marturia sa neinfricata a cauzat exilarea in Insula Patmos (vezi Introducerea, cadrul istoric)