Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Psalmi

Psalmi, 83


83:1 Dumnezeule, nu tacea! Nu tacea, si nu Te odihni, Dumnezeule!

INTRODUCERE. - Psalmul 3 face un infocat apel la Dumnezeu pentru izbavirea lui Israel si pentru dainuirea natiunii sfinte. Se formase o conspiratie de natiuni impotriva lui Israel; poate ca se face o referire specifica la unirea lui Moab, Amon si Edom pe vremea lui Iosafat (vezi 2 Cronici 20; PK 200). Solia se aplica la orice perioada cand copiii lui Dumnezeu sunt asaltati de o coalitie a vrajmasilor si au nevoie de ajutorul lui Dumnezeu. Aceasta este unul dintre psalmii de imprecatie (vezi p. 624). Se spune ca Krüger a folosit deseori versurile lui in timpul razboiul burilor in mesajele lui catre Volksraad si in depesele trimise ofiterilor sai.

Cu privire la preambul vezi p. 617, 627.

1. Nu tacea. Vezi Psalm 28,1; cf. Isaia 62,7. Psalmistul stie ca daca poporul lui Dumnezeu trebuie sa fie izbavit din criza, Dumnezeu nu trebuie sa taca. Succesiunea impetuoasa a unor propozitii scurte reprezinta limbajul staruintei si a mijlocirii in timp de stramtorare.



83:2 Caci iata ca vrajmasii Tai se framanta, si cei ce Te urasc inalta capul.

Te urasc. Compara cu Psalm 81,15.



83:3 Fac planuri pline de viclesug impotriva poporului Tau, si se sfatuiesc impotriva celor ocrotiti de Tine.

Verset ce nu a fost comentat.

83:4 Veniti, zic ei, sa-i nimicim din mijlocul neamurilor, ca sa nu se mai pomeneasca numele lui Israel!

Sa-i nimicim. Versetul arata prezenta unui complot bine conceput din partea natiunilor inconjuratoare de a desfiinta pe Israel din mijlocul natiunilor, probabil cu intentia de a imparti tara intre ele (vezi 2 Cronici 20,11; Psalm 138,7).

Sa nu ne mai pomeneasca. Compara cu Deuteronom 32,26; Psalm 34,16; 109,13. A fost totdeauna dorinta lui Satana de a nimici biserica lui Dumnezeu. Pentru vrajmas, cuvintele "Hristos" si "crestin" sunt obiectul unui dispret suprem.



83:5 Se strang toti cu o inima, fac un legamant impotriva Ta:

Se strang toti cu o inima. [Se sfatuiesc impreuna cu un gand, KJV].Vezi Psalm 2.2.



83:6 corturile lui Edom si Ismaelitii, Moabul si Hagarenitii,

Corturile. Aici inseamna "locuitorii in corturi" (prin metonimie). Cuvantul descrie bine viata nomada a triburilor arabe.

Versetele 6-8 vorbesc despre natiunile care uneltesc. Intrucat nu e dovada istorica ca la o anumita data toate aceste natiuni s-au unit impotriva lui Israel, poate ca lucrul cel mai bun ar fi de a intelege ca lista popoarelor serveste scopului poeziei. Reuniunea unui astfel de formidabil sir de natiuni amplifica amploarea crizei, accentuand primejdia in care se afla Israel din cauza dusmanilor de la hotar. Israel, inconjurat de natiuni vrajmase, nu are la cine sa recurga decat la Dumnezeu. Uneori Dumnezeu lipseste pe oameni de tot ajutorul material pentru ca ei sa invete sa se sprijine pe El.

Agareniti. Un popor nomad care a trait la est de Galad si s-a lutat cu israelitii pe timpul lui Saul (vezi 1 Cronici 5.10.19-22). Israel i-a invins si le-a ocupat teritoriul.



83:7 Ghebal, Amon, Amalec, Filistenii cu locuitorii Tirului.

Ghebal. Probabil tinutul muntos de la nord de Edom (vezi Iosif Flavius, Antiquities, ii. 1. 2).

Amalec. Un popor care a locuit la sud de Palestina intre Idumeea si Egipt. Erau un popor vechi, dusmani inveterati ai lui Israel. Contrar poruncii lui Dumnezeu de a-i nimici in totul pe amaleciti, Saul l-a crutat pe Agag, imparatul lor (vezi 1 Samuel 15,8-23) si de aceea nu a mai fost lasat sa fie imparat.



83:8 Asiria se uneste si ea cu ei, si isi imprumuta bratul ei copiilor lui Lot. (Oprire).

Asiria. Asirienii, care ocupau partea centrala a vaii Tigrului (vezi la Genesa 10,22).

Copiilor lui Lot. Moab si Amos (vezi Genesa 19,37,38; Deuteronom 2,9.19). Aceste natiuni au facut uz de "bratul" altor natiuni pentru a-si implini plin de rautate de distrugere a Israelului.

Oprire. [Selah, KJV]. Vezi la p. 629.



83:9 Fa-le ca lui Madian, ca lui Sisera, ca lui Iabin la paraul Chison,

Madian. [Madianitilor, KJV]. Se face referire la biruinta lui Ghedeon asupra madianitilor (vezi Judecatori 7; 8), care a fost privita ca una dintre cele mai glorioase biruinte din istoria lui Israel (vezi Isaia 9,4; 10,26).

Sisera. Istoria infrangerii ostirilor lui Iabi si a mortii lui Sisera lucrate de Debora e povestita in Judecatori 4 si celebrata in frumoasa poezie din Judecatori 5.

Chison. Sau "Kison" (vezi la Judecatori 4,13).



83:10 care au fost nimiciti la En-Dor, si au ajuns un gunoi pentru ingrasarea pamantului.

Nimiciti la En-Dor. Vezi la 1 Samuel 28,7.

Gunoi. Trupurile lor au ingrasat pamantul (vezi 2 Regi 9,37).



83:11 Capeteniile lor fa-le ca lui Oreb si Zeeb, si tuturor domnilor lor ca lui Zebah si Talmuna!

Oreb si Zeeb. Au fost domnitori ai Madianului ucisi de efraimiti sub conducerea lui Ghedeon (vezi Judecatori 7.25).

Zebah. Zebah si Talmuna erau regi ai Madianului, ucisi de Ghedeon (vezi Judecatori 8,5.21). Macelarirea lui Madian trebuie sa fi fost deosebit de infioratoare, deoarece Isaia o mentioneaza impreuna cu nimicirea egiptenilor la Marea Rosie ca fiind caracteristica pentru nimicirea care avea sa vina asupra ostirilor lui Sanherib (Isaia 10,27).



83:12 Caci ei zic: Sa punem mana pe locuintele lui Dumnezeu!

Locuintele. [Casele, KJV]. Ebr. ne'oth, "locuinte" sau "pasuni". Natiunile vrajmase unelteau sa puna stapanire pe tara unde Dumnezeu locuia in mijlocul poporului Sau.



83:13 Dumnezeule, fa-i ca vartejul de praf, ca paiul luat de vant,

Vartejul. [O roata, KJV]. Ebr. galgal, in general "roata", cu toate ca galgal pare de asemenea ca a fost folosit pentru potirul uscat in forma de roata al unui maracine (vezi Isaia 17,13). Rugaciunea este ca vrajmasul sa fie alungat si nimic complet, asa cum vantul alunga azi ciulinii.

Paiul. Sau "pleava" (vezi Psalm 1,4). Lucrurile acestea descriu ce este foarte usor si lipsit de valoare (Iov 13,25, Maleahi 4.1), potrivite doar pentru distrugere.



83:14 Ca focul care arde padurea, si ca flacara, care aprinde muntii!

Ca flacara. Compara cu Isaia 9,18; 10,17.18; Zaharia 12,6.

Muntii. Adica vegetatia care creste pe munti.

83:15 Urmareste-i astfel cu furtuna Ta, si baga groaza in ei cu vijelia Ta!

Urmareste-i. Compara cu Psalm 35,4-6.



83:16 Acopera-le fata de rusine, ca sa caute Numele Tau, Doamne!

Acopera-le fata. Dezamagirea si confuzia se observa pe fata.

Sa caute Numele Tau. Vezi la Psalm 5,11; 7,17. Rugaciunea psalmistului nu e ca vrajmasii lui Israel sa fie facuti sa sufere ci ca, prin evenimentele pe care Dumnezeu le ingaduie sa vina asupra lor, sa fie condusi sa-L recunoasca si sa se intoarca la El ca Dumnezeu al lor. Psalmistul ar vrea ca umilirea lor sa duca la supunerea lor fata de voia lui Dumnezeu.



83:17 Sa fie rusinati si ingroziti pe vecie, sa le roseasca obrazul de rusine si sa piara!

Sa fie rusinati. Psalmistul se roaga ca vrajmasii lui Israel sa fie smeriti si adusi chiar pe pragul nimicirii, ca sa se intoarca la Dumnezeu in sinceritate si adevar (vezi Isaia 37,20). Ei. [in rom. subinteles]. Cu referire la natiunile care s-au unit.

Domnul. [Iehova, KJV]. Vezi la Exod 6,3.

Cel Prea Inalt. Psalmistul se roaga pentru nimicirea sau aproape nimicirea vrajmasilor lui Israel nu din spirit de razbunare personala, ci pentru a arata ca Iehova este Carmuitorul suprem al lumii. Scopul pedepsei este ca oamenii sa-L poata cunoaste pe Dumnezeu. In aceasta observatie remarcabila se incheie psalmul.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE 1-18PK 200



83:18 Ca sa stie ca numai Tu, al carui Nume este Domnul, Tu esti Cel Preainalt pe tot pamantul;

Verset ce nu a fost comentat.