Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Psalmi

Psalmi, 81


81:1 Cantati cu veselie lui Dumnezeu, care este taria noastra! Inaltati strigate de bucurie Dumnezeului lui Iacov!

INTRODUCERE. - Psalmul 81 este un imn de sarbatoare compus se pare pentru a fi folosit folosire la una din marile sarbatori ebraice - probabil Pastele sau Sarbatoarea corturilor. Incepe cu o invitatie bucuroasa de a lua parte la inchinare in ziua de sarbatoare (v. 1-5) si apoi continua cu prezentarea insemnatatii sarbatorii trecand in revista legatura lui Dumnezeu cu poporul Sau si indemnandu-l sa umble pe caile Lui (v. 6-16). In prima parte a psalmului, vorbeste psalmistul; in a doua parte, Dumnezeu Se adreseaza poporului si cere ascultare in lumina binecuvantarilor din trecut, fagaduind binecuvantari ca rezultat al ascultarii. In ritualul sinagogii moderne, Psalmul 81 este cantat in Ziua Anului nou iudaic.

Cu privire la preambul, vezi p. 617, 629.

1. Cantati cu veselie. [Cantati tare, KJV]. Indicand ardoarea si sinceritate deosebite (vezi 2

Cronici 20,19; Psalm 33,3). Psalm 81,1-5 este o invitatie la inchinare. Taria. Vezi Psalm 27,1; 28,8.



81:2 Cantati o cantare, sunati din toba, din harfa cea placuta si din alauta!

Toba. Vezi p. 30.

Arfa. Vezi p. 34.

Alauta. Vezi p. 33.



81:3 Sunati din trambita la luna noua, la luna plina, in ziua sarbatorii noastre!

Trambita. Ebr. shophar, care se deosebeste de chasoserah, tradus de asemenea "trambita" (vezi p. 39, 40).

Luna noua. Vezi Levitic 23,24; Numeri 29,1.

Luna plina. [Timpul randuit, KJV]. Ebr. keseh, "luna plina".

Sarbatorii. Unii considera ca se face referire la Sarbatoarea corturilor (vezi 1 Regi 8,2.65; 12,32; Neemia. 8,14; 2 Cronici 5,3; 7,8). Intre Sarbatoarea trambitelor, din ziua intai a lunii Tisri, si Sarbatoarea corturilor care incepe in ziua a cincisprezecea a lunii Tisri, era Ziua Ispasirii, in ziua a zecea a lunii. Aceasta ordine a facut din Sarbatoarea corturilor sarbatoarea anuala principala. In acord cu unii comentatori, este vorba de Pasti prin expresia "sarbatorii noastre" ["Ziua sarbatorii noastre solemne", KJV], datorita pozitiei acordate Pastelui in calendarul ritual.



81:4 Caci aceasta este o lege pentru Israel, o porunca a Dumnezeului lui Iacov.

Pentru. Sarbatorile urmau fie tinute cu voie buna pentru ca ele fusesera randuite de Dumnezeu si pentru ca erau socotite un privilegiu special al poporului lui Dumnezeu (vezi Levitic 23,23-25).



81:5 El a randuit sarbatoarea aceasta pentru Iosif, cand a mers impotriva tarii Egiptului Atunci am auzit un glas, pe care nu l-am cunoscut:

Iosif. Poporul Israel reprezentata de Iosif, probabil datorita importantei lui din timpul locuirii in Egipt (vezi Psalm 80,1; cf. Genesa 49,26). El a fost de fapt "mantuitorul" poporului sau.

Impotriva tarii. [Prin tara, KJV]. Probabil referindu-se la timpul exodului si la plagi in special. Poate ca se face o referire aparte la plaga a zecea, care a produs eliberarea israelitilor.

Am auzit. Propozitia care incepe cu expresia aceasta ar trebui probabil sa fie legata de versetul urmator si astfel sa faca introducerea la cuvantarea lui Dumnezeu de mustrare care se afla in v. 6-16. Nu exista nici indicatie verbala de schimbare a vorbitorilor. O astfel de tranzitie brusca nu e ceva neobisnuit in ebraica.



81:6 I-am descarcat povara de pe umar, si mainile lui nu mai tin cosul.

Povara. Adesea sclavii egipteni isi purtau poverile pe umeri. Dumnezeu a indepartat povara sclaviei eliberandu-i pe evrei din Egipt (vezi Exod 1,11-14; 5,4-17). Cosul. [Oale, KJV]. Sau "din cosuri", referindu-se probabil la cosul in care sclavii purtau lutul care trebuia sa fie facut caramizi.



81:7 Ai strigat in necaz, si te-am izbavit; ti-am raspuns in locul tainic al tunetului, si te-am incercat la apele Meriba.

Ai strigat in necaz. Vezi Exod 2,23; 3,9; 14,10.

Locul tainic al tunetului. Probabil o referire la stalpul de nor (vezi Exod 14,24) sau la experienta de la Sinai (vezi Exod 19,17-19), unde Dumnezeu a facut legamant cu Israel.

Meriba. Vezi Exod 17,1-7; Numeri 20,13; cf. Psalm 78,20.

Oprire. [Selah, KJV].Vezi la p. 629.



81:8 Asculta, poporul Meu, si te voi sfatui, Israele, de M-ai asculta!

Poporul Meu. Cu toate ca este pornit spre razvratire, Israel este inca poporul lui Dumnezeu (vezi v. 11). Fericit gand: Dumnezeu nu renunta usor poporul Sau!



81:9 Nici un dumnezeu strain sa nu fie in mijlocul tau, si sa nu te inchini inaintea dumnezeilor straini!

Nici un Dumnezeu strain. O aluzie la porunca a doua a decalogului (vezi Exod 20,4-6; Deuteronom 5,8-10).



81:10 Eu sunt Domnul, Dumnezeul tau, care te-am scos din tara Egiptului; deschide-ti gura larg, si ti-o voi umple!

Eu sunt. Vezi Exod 20,2; cf. Deuteronom 5,6. Avand in vedere tendinta lui Israel de a uita, aducerea aminte era mereu necesara. Deschide-ti gura larg. Dumnezeu l-a rascumparat pe Israel din Egipt si dupa aceea i-a implinit toate nevoile, materiale si spirituale. O, bogatie a darurilor lui Dumnezeu (vezi Efeseni 3,20)!



81:11 Dar poporul Meu n-a ascultat glasul Meu, Israel nu M-a ascultat.

Poporul Meu. Vezi la v. 8. Cuvantarea principala e reluata de la v. 7.

N-a ascultat. Vezi Deuteronom 32,15.18; Psalm 78,10.41.56; cf. 2 Regi 17,14; 2 Cronici 36,15.16; Ezechiel 20,8; Osea 9,17.



81:12 Atunci i-am lasat in voia pornirilor inimii lor, si au urmat sfaturile lor.

I-am lasat. Duhul lui Dumnezeu nu se lupta pururi cu oamenii (vezi Genesa 6,3). Cand oamenii staruie sa se razvrateasca si sa-si impietreasca inima, Dumnezeu ii lasa in voia lor si sa sufere rezultatele alegerii lor. Guvernarea lui Dumnezeu este bazata pe alegerea morala libera; Dumnezeu nu forteaza vointa. El il avertizeaza pe om ca neascultarea aduce distrugere, dar nu impiedica alegerea contrara a omului (vezi PP 440, 441).



81:13 O! de M-ar asculta poporul Meu, de ar umbla Israel in caile Mele!

Poporul Meu. Vezi la v. 8. Cuvantarea trece de la Israelul din trecut la Israelul din prezent, aratand care ar fi fost urmarile credincioasei ascultari de poruncile lui Dumnezeu. Ar umbla. [Ar fi umblat, KJV]. Mai degraba, "ar umbla" (vezi Deuteronom 5,29; 32,29; Isaia 48,18; Luca 19,42).

"Din tot ce-i trist in grai s-a scris,

‚Ar fi putut fi' e cel mai trist!"

-JOHN GREENLEAF WHITTIER, "Maud Muller."



81:14 Intr-o clipa as infrunta pe vrajmasii lor, Mi-as intoarce mana impotriva potrivnicilor lor;

Intr-o clipa as infrunta. [Repede as fi infruntat, KJV]. Mai degraba: "as infrunta". Apelul este facut Israelulului din vremea psalmistului. Pocainta si ascultarea sunt pretul izbavirii de vrajmas.



81:15 cei ce urasc pe Domnul l-ar lingusi, si fericirea lui Israel ar dainui in veci.

L-ar lingusi. [S-ar fi supus, KJV]. Preferabil, "i s-ar supune".

Fericirea. [Timpul, KJV]. Adica ca natiune.



81:16 L-as hrani cu cel mai bun grau, si l-as satura cu miere din stanca.

L-as hrani. [I-ar fi hranit, KJV]. Mai degraba, "i-ar hrani". Astfel de schimbari bruste de la "eu" la "el" sunt frecvente in poezia ebraica (vezi Psalm 22,26). Cel mai bun. Literal, "gras" (vezi Deuteronom 32,14; Psalm 147,14). Cand Dumnezeu revarsa darurile Sale, alege ce e mai bun. Nu e nici o urma de zgarcenie legata de generozitatea Tatalui. Miere din stanca. Mierea cea mai buna si mai curata, depozitata de albine in fortaretele stancoase ale muntilor (vezi Deuteronom 32,13).

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1.28T 12

11.12�

PP 441; 3T 73

12�

3T 172