Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Psalmi

Psalmi, 74


74:1 Pentru ce, Dumnezeule, ne lepezi pentru totdeauna? Pentru ce Te manii pe turma pasunii Tale?

INTRODUCERE. - Psalmul 74 a fost compus poate dupa capturarea Ierusalimului de catre Nebucadnetar. El descrie plastic chinul iudeilor, cu un accent deosebit asupra distrugerii Templului. Psalmul ar trebui comparat cu elegia pereche, Psalm 79, care pune evidentiaza masacrarea locuitorilor Ierusalimului. Poemul acesta elegiac consta din sapte strofe neregulate. Exista o asemanare izbitoare intre limbajul Psalmului 74 si cel al Plangerilor.

Se spune ca Psalmul 74 a fost unul din imnurile de lupta ale scotienilor adeopti ai presbiterianismului si ale cevenolezilor francezi. Exilatii valdenzi, dupa ingrozitoarea lor calatorie de iarna prin Alpi, au cantat Psalmul 74 cand au intrat in Geneva, " cetatea lor de scapare"; multimile care ii saluta repetand cantarea lor ca un ecou. In 1689, condusi de Henri Arnaud, 700 din acesti valdenzi si-au taiat drumul au putut sa se intoarca acasa cantand din nou acelasi psalm.

Cu privire la preambul vezi p. 617, 629. Daca psalmul este postexilic asa cum considera in general, " Asaf" ar trebui sa fie probabil inteles ca un nume de semintie aplicat si descendentilor acestuia.

1. Ne lepezi. Vezi Psalm 13,1; 43,2; 44,9; 79,5. Se pare ca Dumnezeu Se lepadase de poporul Sau (vezi Plangeri 5,20). Te manii. [ Mania Ta fumega, KJV]. Unii sugereaza foc; mania este adesea comparata cu focul (vezi Deuteronom 32,22; Psalm 18,7.8; cf. Plangeri 2,3).

Turma pasunii Tale. Compara cu Psalm 79,13; 95,7. Numind pe poporul lui Dumnezeu turma, psalmistul amplifica sensibilitatea apelului sau. Cat de ciudat, vrea el sa zica, e ca Dumnezeu sa lepede pe poporul Sau lipsit de aparare, care are cel mai mult nevoie de purtarea Lui de grija.



74:2 Adu-Ti aminte de poporul Tau, pe care l-ai castigat odinioara, pe care l-ai rascumparat ca semintie a mostenirii Tale! Adu-Ti aminte de muntele Sionului, unde Iti aveai locuinta;

L-ai castigat. Vezi Exod 15,6.

Semintie. [Toiagul, KJV]. Ebr. shebet, " toiag". Toiagul a ajuns sa insemne semintie, probabil din folosirea lui ca simbol al autoritatii, religioase sau laice.

Mostenirii. Vezi Psalm 28,9; cf. Deuteronom 32,8. Israel e numit "toiagul [semintia] mostenirii Tale" (vezi Ieremia 10,16).

L-ai rascumparat. Vezi limbajul din Exod 15,13.

Muntele Sionului. Vezi la Psalm 48,2.



74:3 indreapta-Ti pasii spre aceste locuri pustiite fara curmare! Vrajmasul a pustiit totul in locasul Tau cel sfant.

Indreapta-Ti pasii. [Ridica-Ti picioarele, KJV]. Psalmistul Il roaga fierbinte pe Dumnezeu sa vina degraba ca sa cerceteze daramaturile Muntelui Sion si sa intervina.

Locuri pustiite. Ruine atat de multe incat sa para a fi complete si definitive. Se parea ca ele nu vor mai fi niciodata refacute.

A pustiit. [A facut, KJV]. Babilonienii luasera cu ei tot ce fusese de valoare (vezi 2 Regi 25,13-17) si dadusera foc Templului (vezi Psalm 74,7).O descriere a profanarii este facuta in v. 4-8. Amanuntele acestea au menirea sa creioneze fundalul istoric al psalmului, asa cum e redat in introducere.

74:4 Potrivnicii Tai au mugit in mijlocul Templului Tau; si-au pus semnele lor drept semne.

Au mugit. Referirea este la zgomotul razboiului, jefuitorii invadatori fiind asemanati cu fiarele salbatice (vezi Isaia 5,29; Ieremia 2,15).

Semnele. Ei si-au asezat cu nerusinare steagurile de lupta in locul adevaratelor insemne ale lui Iehova. Locul sfant a ajuns sub stapanirea unei puteri straine (vezi Numeri 2,2). Steagurile pagane asezate in Templu marcau culmea dezonoarei pentru iudei.



74:5 Parca erau niste oameni, care ridica toporul intr-o padure deasa:

Ridica toporul. Soldatii vrajmasi sunt zugraviti ca ciopartind sculpturile in lemn ale Templului.



74:6 in curand au sfaramat toate podoabele sapate, cu lovituri de securi si ciocane.

In curand. [Dar, KJV]. Sau "si". Actiunile din v. 5.6 sunt continue si contemporane, nu contrastante, asa cum sugereaza KJV. Podoabele sapate. Vezi 1 Regi 6,29. Acestea au fost taiate, sfaramate, probabil din cauza stratului de aur de deasupra (vezi 1 Regi 6, 22.32.35).



74:7 Au pus foc sfantului Tau locas; au daramat si au pangarit locuinta Numelui Tau.

Au pus foc. Babilonienii au aprins Templul in mod faptic (vezi 2 Regi 25,9). Locuinta. Vezi Exod 20,24; Deuteronom 12,11. Pangarit. Templul a fost pangarit fiind transformat intr-o gramada de daramaturi (vezi Plangeri 2,2).



74:8 Ei ziceau in inima lor: Sa-i prapadim pe toti! Au ars toate locurile sfinte din tara.

Locuri sfinte. [Sinagogile, KJV]. Literal, "locurile de adunare". Traducerea "sinagoga" [KJV] apare aici fara indoiala pentru faptul ca nu s-a stiut ca sinagoga era o institutie tarzie (postexilica). Cuvantul iudeu pentru sinagoga este beth hakkeneseth.



74:9 Semnele noastre nu le mai vedem; nu mai este nici un proroc, si nu mai este nimeni printre noi, care sa stie pana cand

Semnele voastre. Vezi v. 4.

Nici un proroc. Compara Plangeri 2,9; Ezechiel 7,26.

Pana cand. Versetul acesta prezinta paharul amaraciunilor lui Israel ca fiind plin; este versetul cel mai trist din psalm.



74:10 Pana cand, Dumnezeule, va batjocori asupritorul, si va nesocoti vrajmasul fara curmare Numele Tau?

Va nesocoti...Numele Tau. [Va huli Numele Tau, KJV]. Compara cu un apel asemanator in v.

18.22. Se pare ca nenorocirile nu vor mai inceta. Acest apel la onoarea lui Dumnezeu este frecvent in VT (vezi Exod 32,12.13; Numeri 14,13-16; Deuteronom 9,28).



74:11 Pentru ce Iti tragi inapoi mana si dreapta Ta? Scoate-o din san si nimiceste-i!

Din san. Pentru ce nu intinde Dumnezeu mana Sa pentru a-l izbavi pe Israel? Pare ca El Isi tine mana in faldurile hainii Sale. Psalmistul manifesta nerabdare, deoarece gandeste ca Dumnezeu ar trebui sa-Si foloseasca puterea Sa nimicindu-i pe invadatori.



74:12 Totusi, Dumnezeu este Imparatul meu, care din vremuri stravechi da izbaviri in mijlocul acestei tari.

Totusi. Psalmistul se mangaie gandindu-se la izbavirile anterioare pe care le savarsise Dumnezeu pentru poporul Sau. Reamintirea trecutului da mangaiere pentru prezent si nadejde pentru viitor (vezi LS 196).

Imparatul meu. Vezi Psalm 44.4. Poetul e sigur ca, in ciuda aparentelor, Dumnezeu inca guverneaza.

Izbaviri. Adica, "fapte dumnezeiesti de salvare".

In mijlocul acestei tari. [In mijlocul pamantului, KJV]. Compara cu Exod 8,22.



74:13 Tu ai despartit marea cu puterea Ta, ai sfaramat capetele balaurilor din ape;

Tu. In ebraica pronumele este in pozitie initiala accentuata aici si in v. 14.15.17 (vezi Psalm 65, 9-11). Ai despartit marea. Cu ocazia trecerii marii Rosii (vezi Exod 14,21;cf. Psalm 77,16).

Balaurilor. Ebr. tanninim, "monstri marini", simbolizand probabil puterea egipteana (vezi Ezechiel 29,3). Aluzia pare sa fie la distrugerea ostirilor lui Faraon in marea Rosie (vezi Exod 14,27-30; 15,4).



74:14 ai zdrobit capul Leviatanului, l-ai dat sa-l manance fiarele din pustie.

Capul Leviatanului. Vezi la Isaia 27,1. Evident o alta aluzie la puterea Egiptului (vezi la v. 13).

Fiarele din pustie. Fiarele salbatice ale desertului (vezi Proverbe 30,25.26). Limbajul literal zugraveste pe monstrii apelor omorati, aruncati pe tarm si transformati in hrana pentru animalele salbatice.



74:15 Ai facut sa tasneasca izvoare in paraie, ai uscat rauri, care nu seaca.

Ai facut sa tasneasca. Ar putea fi vorba de ocazia cand Dumnezeu le-a data apa din stanca la porunca lui Moise (vezi Exod 17,6; Numeri 20,8; cf. Psalm 78,15.16), de trecerea marii Rosii (vezi Iosua 2,10) sau de trecerea Iordanului (vezi Iosua 3,13; 4,23; 5,1).

Ai uscat rauri, care nu seaca. O aluzie evidenta la trecerea Iordanului (vezi Iosua 3,13; 4,23; 5,1).



74:16 A Ta este ziua, a Ta este si noaptea; Tu ai asezat lumina si soarele.

A Ta. Poetul trece de la observarea minunilor lui Dumnezeu cu prilejul eliberarii poporului Sau la contemplarea puterii si slavei constante ale lui Dumnezeu in natura.

Lumina. Ebr. ma'or, "luminatorul", aici probabil soarele (vezi Genesa 1,15.16; cf. Psalm 136,7-9).



74:17 Tu ai statornicit toate hotarele pamantului, Tu ai randuit vara si iarna.

Hotarele. Hotarele naturale ale uscatului si ale marii (vezi Genesa 1,9; Iov 26,10; Ieremia 5,22).



74:18 Adu-Ti aminte, Doamne, ca vrajmasul Te batjocoreste, si un popor nechibzuit huleste Numele Tau!

Adu-ti aminte. Compara cu v. 2.

Te batjocoreste. Vezi Plangeri 1,7; 2,7.15.16; vezi la Psalm 74,10; cf. v. 22.

Numele. Vezi la Psalm 5,11; 7,17.



74:19 Nu lasa prada fiarelor sufletul turturelei Tale, si nu uita pe vecie viata nenorocitilor Tai!

Turturelei. Copiii lui Dumnezeu sunt in mod remarcabil comparati cu o turturea gingasa si blanda, iubita de Dumnezeu.



74:20 Ai in vedere legamantul! Caci locurile dosnice din tara sunt pline de barloguri de talhari.

Verset ce nu a fost comentat.

74:21 Sa nu se intoarca rusinat cel apasat, ci nenorocitul si saracul sa laude Numele Tau!

Verset ce nu a fost comentat.

74:22 Scoala-te, Dumnezeule, apara-Ti pricina! Adu-Ti aminte de ocarile, pe care Ti le arunca in fiecare zi cel fara minte!

Apara-Ti. Psalmistul isi da seama ca e vorba de cauza lui Dumnezeu si ca e in joc onoarea Acestuia. Tot ce li se face copiilor lui Dumnezeu e socotit ca Ii este facut Lui. E bine ca omul slab sa recunoasca interesul final al lui Dumnezeu, sa se adapteze ca instrument in mainile Lui si sa faca voia Lui.



74:23 Nu uita strigatele potrivnicilor Tai, zarva care creste necurmat a celor ce se ridica impotriva Ta!

Nu uita. Psalmistul isi incheie rugaciunea cerand pedepsirea meritata a vrajmasilor (cf. 2 Regi 19,28). Zarva. Referirea este desigur la vrajmasii care invadeaza Ierusalimul cu strigate puternice de razboi.

Acelor ce se ridica impotriva Ta. Cei care se ridica impotriva scopurilor lui Dumnezeu lucrand impotriva conducatorilor randuiti de El se inseala pe ei insisi crezand ca felul lor de purtare nu constituie subiectul preocuparii lui Dumnezeu (vezi Exod 16,8; 1 Samuel 8,7).

Creste. Mai de graba "se inalta". Psalmul pare sa se incheie aproape brusc, ca si cum psalmistul ar fi fost oprit in mijlocul descrierii pe care o facea privind ravagiile tot mai mari aduse tarii.