Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Psalmi

Psalmi, 7


7:1 Doamne, Dumnezeule, in Tine imi caut scaparea! Scapa-ma de toti prigonitorii mei si izbaveste-ma,

INTRODUCERE -S-a spus ca un moto potrivit pentru Psalmul 7 ar putea fi: "Nu va face ce e bine Judecatorul a tot pamantul?" Psalmistul se roaga sa fie ocrotit de atacul vrajmasilor sai, deplin incredintat ca legea de neschimbat a lui Dumnezeu ii mantuieste pe cei drept si ii pedepseste pe cei nelegiuiti. El nu-si recunoaste pacatul - daca a pacatuit, el a facut-o din nestiinta - in timp ce vrajmasii sai au pacatuit complotand impotriva lui. El se roaga sa fie eliberat, iar vrajmasii lui sa fie nimiciti. Incheie cu o speranta plina de incredere in raspunsul la rugaciunea sa ca aparare a guvernarii morale a lui Dumnezeu. Psalmul este cantat la sarbatoare iudaica Purim, deoarece celebreaza razbunarea asupra unui adversar (vezi Estera 9,13-32).

Cu privire la preambul, vezi p. 616, 628. Se pare, din continutul si din tonul psalmului, ca el fusese cantat avand in vedere ceva ce fusese spus sau facut pentru a rani cu cruzime sentimentele psalmistului si pentru a nimici pacea sufletului sau. Nu se stie cine era Cus. Talmudul spune ca Beniamitul Cus este Saul, evocand astfel vrajmasia dintre David si Saul. Totusi, pare putin probabil ca David, cel cu inima larga, care a compus distinsele randuri din 2 Samuel 1,17-27, sa fi folosit limbajul din Psalmul 7,14-16 cu referire la Saul. Poate ca beniamitul acesta apartinea semintiei lui Saul si era unul din cei care au luat parte activa impotriva lui David.

1. Imi caut scaparea. [Imi pun increderea, KJV]. Literal, "imi caut scaparea". Psalmul incepe cu o marturisire a increderii (vezi Psalm 11,1; 16,1; 31,1; 71,1). In acest adapost, mai sigur decat o pestera din munte, psalmistul se odihneste in bratele lui Dumnezeu, rugandu-se sa scape de urmatorii sai.



7:2 ca sa nu ma sfasie ca un leu, care inghite fara sa sara cineva in ajutor.

Ca sa nu ma sfasie. "El" [subinteles in romana] este probabil Cus Beniamitul (vezi introducerea la Psalmul 7).

Ca un leu. Furia oarba, fara motiv, a urmaritorilor psalmistului este comparata cu salbaticia instinctiva a unui leu. Pastorii si agricultorii din Israel erau obisnuiti cu atacurile fiarelor salbatice (vezi 1 Samuel 17,34-37).



7:3 Doamne, Dumnezeule, daca am facut un astfel de rau, daca este faradelege pe mainile mele,

Daca am facut un astfel de rau. Compara cu v. 3-5 cu juramantul cuprins din Iov 31. Psalmistul isi apara cu pasiune nevinovatia. Cuvintele lui sunt intrerupte de intensitatea emotiilor sale. Vrajmasul s-ar putea sa fi acuzat pe psalmist ca a luat in mod nedrept ceva de valoare ce nu-i apartinea (vezi v. 4). Se pare ca era vorba de acuzatie de vorbire de rau grosolana, defaimatoare (vezi 1 Samuel 24,12; 26,18).



7:4 daca am rasplatit cu rau pe cel ce traia in pace cu mine, si n-am izbavit pe cel ce ma asuprea fara temei,

Izbavit. Ebr. chalas, care dupa unii autori, in forma folosita aici, poate sa insemne si "a jefui", "a despuia". Daca acesta este intelesul lui urmarit, atunci aici este o referire la acuzatia vrajmasului (vezi 2 Samuel 22,20; Iov 36,15; Psalm 34,7; etc.) si prin urmare redarea din KJV (si trad. Cornilescu) este de preferat. Potrivit cu aceasta traducere, psalmistul obiecteaza ca in loc sa traga foloase de pe urma celui cu care "era in pace", facuse tocmai invers: salvase pe omul care era in lupta cu el (vezi 1 Samuel 24,4-7).



7:5 atunci: sa ma urmareasca vrajmasul si sa m-ajunga, sa-mi calce viata la pamant, si slava mea in pulbere sa mi-o arunce! (Oprire).

Sa ma urmareasca vrajmasul. Limbajul prin care psalmistul invoca blestemul asupra propriei persoane este limbajul unui om nevinovat tratat in modul cel mai crud. Acuzatul ar prefera sa fie anihilat decat sa traiasca sub povara unei condamnari atat de grele. Accentul este puternic: "sa ma urmareasca", "sa ma ajunga", "sa-mi calce viata la pamant" si "slava mea in pulbere sa mi-o arunce".

Oprire. [Selah, KJV]. vezi p. 629. Cuvantul ar putea sa fie deosebit de potrivit aici. O pauza de un fel oarecare ar putea sa apara aici intre abjurarea de mai sus si rugaciunea urmatoare.



7:6 Scoala-Te, Doamne, cu mania Ta! Scoala-Te impotriva urgiei potrivnicilor mei, trezeste-Te ca sa-mi ajuti, si randuieste o judecata!

Scoala-Te. Domnul este chemat sa-Si faca aparitia ca Judecator, gata sa pedepseasca pe aceia care il asupresc pe psalmist (vezi Psalm 3,7). El este invitat sa ocupe in mod public locul de judecator.

Protivnicilor. Ideea unui singur potrivnic este largita ca sa-i includa pe cei intovarasiti cu el sau poate pe toti vrajmasii lui David.

Judecata. David Il roaga pe Dumnezeu sa aduca asupra acestor vrajmasi pedeapsa pe care legea Lui vesnica cere sa fie adusa asupra tuturor celor care o incalca. Vorbind, ca sa zicem asa, ca de la om la om, David Ii cere lui Dumnezeu sa apere principiile carmuirii Lui morale (vezi Daniel 18,25). Cat de dispus este omul sa incerce sa-L zoreasca pe Cel Atotputernic sa-Si aduca la indeplinire planurile! Compara cu experienta lui Habacuc (cap. 1,1-2,4).



7:7 Sa Te inconjure adunarea popoarelor, si sezi mai sus decat ea, la inaltime!

Decat ei. [de dragul lor, KJV]. Aici KJV zice: "Astfel adunarea poporului Te va inconjura: de dragul lor, deci, intoarce-te in inaltime." Indreptatirea de catre Dumnezeu a legii Lui ar inspira incredere in El si poporul Lui s-ar aduna in jurul Lui pentru a-si exprima recunostinta si lauda.



7:8 Domnul judeca popoarele: fa-mi dreptate Doamne, dupa neprihanirea si nevinovatia mea!

Dupa neprihanirea mea. [Dupa dreptatea mea, KJV]. Lucrul acesta ar putea fi inteles ca referindu-se la cazul special in discutie. Cu toate ca intotdeauna ne-am putea simti nevrednici de mantuire, e potrivit ca atunci cand suntem acuzati pe nedrept sa ne rugam ca, potrivit cu voia lui Dumnezeu, sa fim dovediti nevinovati intr-un anumit caz si sa fim declarati nevinovati de invinuiri nedrepte. Cuvantul "nevinovatie" (ebr., tom, de la radacina tamam, "a fi deplin") este echivalent cu "neprihanirea" si de asemenea poate fi inteles ca referindu-se la acest caz particular.



7:9 Ah! pune odata capat rautatii celor rai, si intareste pe cel neprihanit, Tu, care cercetezi inimile si rarunchii, Dumnezeule drepte!

Rautatii. Cand un om vede cat de grav este pacatul intr-un caz anume, el doreste ca sa se sfarseasca cu toate pacatele. E potrivit sa ne rugam sa se sfarseasca cu raul. Inimile. Pe vremuri, expresia "inima" era folosita pentru a desemna sediul gandurilor.

Rarunchii. Ebr. kelayoth, "rinichi", pe vremuri folosit pentru a desemna sediul emotiilor, sugerand sentimentele, intentiile, scopurile cele mai ascunse ale sufletului. Expresia folosita aici cercetarea inimii si a rarunchilor - este adesea folosita pentru a descrie atotstiinta lui Dumnezeu (vezi Ieremia 11,20; Psalm 26,2; Apocalipsa 2,23).



7:10 Scutul meu este in Dumnezeu, care mantuieste pe cei cu inima curata.

Scutul. Ebr. magen, literal, "scut". Scutul psalmistului este increderea lui in Dumnezeu ca Unul care il indreptateste pe cel nevinovat.

In ugaritica (vezi p. 618, 619) radacina mgn este folosita in sensul de "a implora" sau "a ruga". Prin urmare, maginni, "scutul meu", ar trebui tradus "cererea mea staruitoare", astfel incat propozitia sa sune astfel: "cererea mea staruitoare e la Dumnezeu".



7:11 Dumnezeu este un judecator drept, un Dumnezeu care Se manie in orice vreme.

Dumnezeu este un Judecator drept. Versetele 11-16 descriu in mod plastic purtarea lui Dumnezeu cu cei nelegiuiti.

Orice vreme. [In fiecare zi, KJV]. Ca si cum ar dori sa corecteze impresia falsa ca Dumnezeu fusese indiferent fata de soarta lui si ca el Il chemase sa-l dezvinovateasca dupa ce Dumnezeu nu facuse lucrul acesta. Psalmistul afirma acum clar ca indignarea lui Dumnezeu fata de cei nelegiuiti e constanta. El vede dreptatea constanta a lui Dumnezeu in orice vreme, in ciuda unor aparente contrarii trecatoare. Crestinul ar trebui sa fie atent ca nu cumva un caz singular de nedreptate aparenta sa creeze o parere generala, care pune la indoiala scopurile intemeiate ale lui Dumnezeu.



7:12 Daca cel rau nu se intoarce la Dumnezeu, Dumnezeu isi ascute sabia, Isi incordeaza arcul, si-l ocheste,

Nu se intoarce. Legea ca pedeapsa vine inevitabil asupra pacatosului care nu se pocaieste este clarificata prin reprezentarea lui Dumnezeu ca un razboinic puternic care-si pregateste armele pentru pedepsirea celor nelegiuiti (vezi Deuteronom 32,41-43).



7:13 indrepta asupra lui sageti omoratoare si-i arunca sageti arzatoare!

Sageti omoratoare. [Unelte ale mortii, KJV]. Mijloace de pedepsire.

Sageti arzatoare. Ebr. doleqim, din radacina dalaq, "a se aprinde". De unde poate o aluzie la obiceiul de stravechi de a trimite sageti de foc asupra dusmanului pentru a le incendia tabara si a produce rani corporale mai mari. Nimicirea preconizata e sigura.



7:14 Iata ca cel rau pregateste raul, zamisleste faradelegea, si naste inselaciunea:

Pregateste. Adica omul nelegiuit poarta o povara de nedreptate. Verbul cuprinde in sine cele doua acte indicate de urmatoarele verbe: "zamisleste" si "naste". Savarsirea raului e descrisa prin metafora nasterii de copii (vezi Isaia 33,1; Iacov 1,15).



7:15 face o groapa, o sapa, si tot el cade in groapa pe care a facut-o.

Face o groapa. Putem sa ne inchipuim cum un om sapa o groapa, iar pamantul nisipos se prabuseste peste el, prinzandu-l astfel in cursa pe animalului salbatic pe care spera sa-l prinda.

Pacatul nauceste pe pacatos. Raul e asemenea un bumerang. Un exemplu impresionant din Vechiul Testament de aplicare a acestui principiu se gaseste in viata lui Haman (vezi Estera 5,7; Proverbe 26,27; Eclesiastul 10,8).



7:16 Faradelegea pe care a urzit-o, se intoarce asupra capului lui, si silnicia pe care a facut-o, se pogoara inapoi pe teasta capului lui.

Faradelegea. Adica raul pe care intentiona sa-l faca altora. Aceasta declaratie este o repetare in alta forma a ideii exprimate in v. 14.15 (vezi Psalm 9,15; 35,8; 37,15).

Teasta. Capul in sine sau crestetul capului. Ideea este ca ce a planificat omul nelegiuit pentru altii va veni asupra lui. Cele doua parti ale acestui verset sunt un exemplu de paralelism sinonimic. Cuvintele pentru "cap" si "teasta" apar de repetate ori ca paralele in literatura ugaritica (vezi p. 618.619).



7:17 Eu voi lauda pe Domnul pentru dreptatea Lui, si voi canta Numele Domnului, Numele Celui Preainalt.

Dreptatea Lui. Dreptatea divina se arata in reabilitarea si eliberarea de catre Dumnezeu a celui nevinovat. Numele. Aici, asa cum se intampla de obicei in Vechiul Testament, "numele" reprezinta persoana, uneori cu accent asupra naturii sau caracteristicii esentiale a persoanei. Prea inalt. Ebr. ?Elyon, "inaltat" (vezi vol. I, p. 173). David Il preamareste pe Iehova care, datorita dreptatii Lui aplicate, S-a aratat a fi mai presus de toate celelalte fiinte. O doxologie finala de acest fel este tipica pentru multi psalmi. E bine ca meditatia sa se incheie cu lauda.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE 9 �



GC 605; 3T 191