Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Psalmi

Psalmi, 60


60:1 Dumnezeule, ne-ai lepadat, ne-ai imprastiat, si Te-ai maniat: ridica-ne iarasi!

INTRODUCERE. - Potrivit preambulului, Psalmul 60 a fost scris de David in timpul razboaielor cu edomitii. Psalmul descrie umilirea israelitilor dupa o infrangere mai mare (v. 1-3), face apel la Dumnezeu pentru a implini fagaduintele Sale de biruinta (v. 4-8) si exprima incredere in biruinta finala asupra vrajmasilor lui Israel (v. 9-12). Psalmul are un stil foarte rapid, foloseste metafore vii si abunda in exprimari ale sperantei.

Cu privire la preambul, care este neobisnuit de amanuntita, vezi p. 616, 628.

1. Tu [in KJV, in romaneste subinteles]. Repetarea de opt ori a pronumelui acestuia la inceputul propozitiilor succesive din v. 1-4 [in KJV] (o figura de stil retorica, numita anafora) face exprimarea pasajului [in engl.] impresionant de puternica din punct de vedere retoric.

Ne-ai lepadat. Compara cu Psalm 43,2; 44,9-11.

Imprastiat. Sau "zdrobit". Cuvantul ebraic tradus in felul acesta sugereaza fie infrangerea unei ostiri ale carui randuri au fost zdrobite, fie sfaramarea unui zid cu ajutorul uneltelor de asalt (vezi Judecatori 21,15; 2 Samuel 5,20; 6,8).

Te-ai maniat. Psalmistul considera infrangerea ca o dovada a maniei lui Dumnezeu. Ridica-ne iarasi. [Intoarce-Te la noi, KJV]. Sau "intoarce-ne".



60:2 Ai cutremurat pamantul, l-ai despicat; drege-i sparturile, caci se clatina!

Ai cutremurat pamantul. Metafora unui cutremur e folosita pentru a zugravi panica aceea care cuprinde o tara cand e infranta. Sparturile. Psalmistul se roaga ca Dumnezeu sa umple sparturile sau crapaturile pricinuite de cutremur, adica sa repare devastarile facute de inamic.



60:3 Ai facut pe poporul Tau sa treaca prin lucruri grele, ne-ai adapat cu un vin de amortire.

Lucruri grele. Sau "lucruri severe", adica dezamagiri, infrangeri, incercari.

Vin de amortire. Literal, "vin de ameteala". Ca sa zicem asa, natiunea fusese facuta sa bea un vin imbatator care o ametise, ajungand asemenea unui om beat (vezi Psalm 75,8; Isaia 51,17, 22; Ieremia 25,15-17).



60:4 Ai dat celor ce se tem de Tine un steag, ca sa-l inalte spre biruinta adevarului.

Un steag. Ebr., nes, "un stindard", "o insigna", "un semnal", "un semn". In ciuda umilirii natiunii, psalmistul vede speranta in chemarea lui Israel de a se aduna sub steagul lui Dumnezeu. Adevarului. Poporul lui Dumnezeu este chemat sa sustina principiile adevarului si dreptatii, pentru ca lumea sa poata fi atrasa de religia lui Hristos.

Oprire. [Selah, KJV]. Vezi p.629.



60:5 Pentru ca preaiubitii Tai sa fie izbaviti, scapa-ne prin dreapta Ta, si asculta-ne!

Prea iubiti. Psalmistul pare sa vorbeasca despre natiunea Israel (vezi Deuteronom 33,12).

Dreapta Ta. Vezi Psalm 17,7; 44,3.

Asculta-ne. [Asculta-ma, KJV]. Textul propriu-zis ebraic zice: "raspunde-ne", pe care vechii invatati iudei l-au transformat in nota "raspunde-mi" sau "asculta-ma". Schimbarea aceasta are sprijinul multor versiuni vechi. Totusi nu pare sa existe motiv temeinic pentru departarea de la varianta textului ebraic.

Versetele 5-12 par sa fie Psalm 108, 6-13 cu mici modificari (vezi comentariile acolo).



60:6 Dumnezeu a zis in sfintenia Lui: Voi iesi biruitor, voi imparti Sihemul, si voi masura valea Sucot.

Dumnezeu a zis. Dumnezeu fagaduise lui Israel tara Canaan (vezi Genesa 12,7; 13,15; 17,8; Psalm 105,8-11). Cererea lui David este ca Dumnezeu sa implineasca toate punctele fagaduintei. In sfintenia Lui. Sfintenia lui Dumnezeu este adesea mentionata de scriitori biblici in legatura cu observatia ca se poate avea incredere in fagaduintele Lui (vezi Psalm 89,35; Amos 4,2). Voi imparti. Vezi Iosua 1,6; 136,7; 14,5; etc.

Sihemul. Numele acestei cetati este folosit aici pentru a desemna intreaga regiune de la rasarit de Iordan (printr-o figura de stil, o cetate principala reprezinta un intreg teritoriu). Sichemul a fost al doilea punct de oprire al lui Iacov cand s-a inapoiat din Mesopotamia (Genesa 33,18). Mai tarziu a devenit o cetate importanta, daca nu chiar cetatea principala a lui Efraim (vezi 1 Regi. 12,1). Mentionarea Sichemului in acest important catalog e plina de insemnatate. In apropiere de Sihem a fost citita legea, cand Israel a luat in stapanire Tara fagaduita (vezi Deuteronom 27,28; Iosua 8,33-35; vezi la Genesa 12,6).

Sucot. Un loc la rasarit de Iordan, unde Iacov si-a asezat tabara la intoarcerea din Mesopotamia (Genesa 33,16-17).



60:7 Al Meu este Galaadul, al Meu este Manase; Efraim este taria capului Meu, iar Iuda, toiagul Meu de carmuire:

Galaadul. Un tinut la rasarit de Iordan, acordat lui Gad si lui Manase (vezi Numeri 32,39.40;

Iosua 17,1; vezi la Psalm 22,12).

Efraim. Efraim si Iuda erau semintiile principale la apus de Iordan.

Tara capului Meu. Sau "intaritura capului meu", privit de unii cercetatori ca insemnand in mod

figurat un coif (vezi RSV). Efraim e descris ca fiind apararea principala a intregii tari. Dupa impartirea regatului, Efraim a fost semintia cea mai de seama a regatului de nord (vezi Deuteronom 33,17).

Iuda. Una din semintiile principale cat priveste pozitia, numarul si fagaduinta profetica (vezi Genesa 49, 8-12).

Toiagul de carmuire. De la ebr. chaqaq, "a decreta". Forma folosita aici inseamna "un legiuitor", prin urmare "un comandant [de trupe pe campul de lupte]", sau "sceptrul unui comandant [un simbol al autoritatii]". Lui Iuda i s-a incredintat carmuirea lui Israel (vezi 1 Samuel 16,1; 2 Samuel 2,4; 5,1-3; Psalm 78,68).



60:8 Moab este ligheanul in care Ma spal: peste Edom Imi arunc incaltamintea: tara Filistenilor striga de bucurie din pricina Mea!

Moab. Un tinut care se intindea la est de la marea Moarta pana la desert, la nord pana la raul Amon si la sud pana la Edom. Moab planuise sa nimiceasca pe Israel la data intrarii lui Israel in Canaan (vezi Numeri 22). Balaam a profetizat subjugarea lui Moab (vezi Numeri 24,17). David a implinit profetia (vezi 2 Samuel 8,2).

Ligheanul. O metafora care exprima un foarte mare dispret, asemuind Moabul cu un lighean in care cuceritorul isi spala picioarele.

Imi arunc incaltamintea. Comentatorii au sugerat urmatoarele sensuri pentru aceasta figura de stil cam obscura: (1) Edomul este un rob caruia stapanul ii arunca incaltamintea pentru a fi curatita sau pentru a avea grija de ea in vreun alt fel. (2) Edomul este un tinut luat in stapanire prin actul simbolic al scoaterii incaltamintei si aruncarii ei pe un camp (vezi la Rut. 4,7-8).

Tara filistenilor. [Filistia, KJV]. Filistenii erau dusmanii traditionali ai israelitilor. Teritoriile lor se intinde de-a lungul coastelor mediteraneene la vest de Iuda.

Striga de bucurie din pricina Mea. Sau "striga in triumf pentru mine" - o expresie evident ironica. In Psalm 108,9, unde versetul acesta pare sa se repete cu usoare modificari, expresia suna: "strig de bucurie asupra tarii Filistenilor". Unii modifica textul din Psalm 60,8 pentru a-l face sa fie in acord cu textul din Psalm 108,9 (vezi RSV). Ambele exprimari pot fi incadrate in context. Ca si alti dusmani ai lui Israel, Filistia nu trebuie sa triumfe, ci sa se triumfe asupra ei.



60:9 Cine ma va duce in cetatea intarita? Cine ma va duce la Edom?

Cetatea intarita. Foarte probabil o referire la Sela, capitala Edomului, probabil cetatea numita mai tarziu Petra, la care se poate ajunge printr-o trecatoare ingusta ai carei pereti stancosi sunt aproape verticali. Cetatea era sapata in stanca si practic inaccesibila pentru navalitori (vezi Obadia 1,3). David exprima nerabdarea de a captura aceasta fortareata.

Ma va duce la Edom? Versetul acesta e de fapt un strigat de razboi. Victoria sperata a fost realizata de Ioab si Abisai in timpul domniei lui David (vezi la 2 Samuel 8,12.13; vezi si la 1 Regi 11,15).



60:10 Oare nu Tu, Dumnezeule, care ne-ai lepadat, si nu mai iesi, Dumnezeule, cu ostirile noastre?

M-ai lepadat. [Ne lepezi, KJV]. Compara cu Psalm 43,2; 44,9-11.



60:11 Da-ne ajutor, ca sa scapam din necaz! Caci ajutorul omului este zadarnic.

Da-ne ajutor. Psalmistul recunoaste ca Dumnezeu este adevaratul lui izvor de ajutor.



60:12 Cu Dumnezeu vom face ispravi mari, si El va zdrobi pe vrajmasii nostri.

Vom face ispravi mari. Literal "vom dobandi tarie" (vezi Psalm 118,16). Cuvantul ebraic pentru "tarie" (chayil) contine ideea de putere sau de capacitate de a indeplini. Chayil este folosit pentru a descrie cinstea si eficienta unei femei (vezi Rut 3,11; vezi la Proverbe 31,10), totodata valoarea unui razboinic viteaz (Iosua 1,14; 1 Cronici 5,24).

Vrajmasii nostri. Desi inceput cu o umilire, psalmul se incheie intr-o nota de speranta si incredere (vezi Psalm 44,5). Lui David i s-a ingaduit sa vada raspunsul la rugaciunea sa. Inainte de sfarsitul domniei lui, Israel isi intinsese foarte mult hotarele. Fagaduintele date lui Avraam incepeau sa se implineasca (vezi Genesa 15,18; vezi la 1 Regi 4,21).

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE 12�

5T 487