Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Psalmi

Psalmi, 58


58:1 Oare, tacand, faceti voi dreptate? Oare asa judecati voi fara partinire, fiii oamenilor?

INTRODUCERE. - Psalmul 58 este o dezaprobare a unor judecatori nedrepti si deci o mustrare pentru toti cei care se dedau la nedreptate si apasare. Puternic in imagini si stil, psalmul acuza nedreptatea, da sentinta de pedeapsa si se bucura de dreptate la judecata a lui Dumnezeu, Marele Judecator. In psalmul acesta e cat se poate de clar contrastul dintre judecatorii nedrepti ai pamantului si Dumnezeu, Judecatorul cel drept.

Cu privire la preambul, vezi p. 616, 628, 629.

1. Tacand. [O adunare, KJV]. Ebr.'elem, al carui inteles este obscur si pentru care s-au sugerat multe definitii. Traducerea RSV, "dumnezei", este de la 'elim. LXX si Vulgata considera 'elem un adverb intensiv, care scoate si mai mult in evidenta adverbul "oare" [Intr-adevar, KJV]. Nu se poate sti cu siguranta ce intentiona psalmistul sa spuna prin 'elem.

Intrebarile ironice retorice ale v. 1 introduc tema psalmului. Ele sunt adresate judecatorilor nedrepti din tara.



58:2 Dimpotriva! in inima, savarsiti nelegiuiri; in tara, puneti in cumpana silnicia mainilor voastre.

Puneti in cumpana. [Cantariti, KJV]. In loc sa cantareasca dreptatea, ei cantaresc silnicia. Afirmatia psalmului este facuta cu sarcasm. Mainilor. In contrast cu "inima". Nelegiuirea se naste in inima si e savarsita cu mainile.



58:3 Cei rai sunt stricati inca din pantecele mamei lor, mincinosii se ratacesc o data cu iesirea din pantecele mamei lor.

Se ratacesc. O inductie ca nelegiuitii au tendinta spre rau din frageda copilarie.



58:4 Au o otrava ca otrava unui sarpe, ca otrava unei aspide surzi, care isi astupa urechea,

Au o otrava. [Otrava lor, KJV]. Cuvintele pline de rautate pe care le rostesc (vezi Psalm 140,3; Romani 3,13).

Aspide surde. Nelegiuirea lor incapatanata este comparata cu incapatanarea unei naparci sau aspide, care refuza sa se supuna imblanzitorului de serpi. In realitate sarpele nu e surd, ci pare sa fie asa datorita dificultatii de a-l imblanzi. Expresia "surd ca o naparca" e poate socotit ca deriva din aceasta cunoscuta referire la imblanzirea sarpelui (Eclesiastul 10,11; vezi Ieremia 8,17). Parerea gresita general accepta ca naparca e surda si ca serpii raspund numai la gesturile imblanzitorului de serpi a fost combatuta in mod corespunzator.



58:5 care n-aude glasul vrajitorilor, glasul fermecatorului celui mai iscusit.

Vrajitorilor. Imblanzitorii de serpi au fost totdeauna ceva obisnuit in Rasarit si sunt renumiti in special in India. Ei isi castiga existenta atat prin demonstrarea puterii lor asupra serpilor prin demonstratii publice si prin scoaterea lor din ascunzatoare, unde pandesc ca o primejdie pentru calatori.



58:6 Dumnezeule, zdrobeste-le dintii din gura! Smulge, Doamne, maselele acestor pui de lei!

Zdrobeste-le dintii. Poetul trece de la imaginea unui sarpe si a imblanzitorului de serpi la

imaginea puilor de lei ai caror dinti trebuie sa fie zdrobiti ca sa nu-si mai faca rau (vezi Psalm 3,7).

Versetele 6-9 contin o imprecatie puternica, adaugand metafora peste metafora (vezi p. 624).

Ele arata ca Dumnezeu va anihila intentiile judecatorilor nedrepti. Intrucat nelegiuitii nu pot fi

corectati, psalmistul se roaga ca ei sa fie lasati fara putere.



58:7 Sa se risipeasca intocmai ca niste ape care se scurg! Sagetile, pe care le-arunca ei, sa fie niste sageti tocite!

Sa se risipeasca ca niste ape care se scurg. Psalmistul se roaga ca vrajmasii sai sa piara, asa cum apele umflate ale unui torent se pierd in nisipurile pustiului sau dispar cu totul in timpul verii secetoase (vezi 2 Samuel 14,14; Iov 6,15-17).



58:8 Sa piara, ca un melc, care se topeste umbland; sa nu vada soarele, ca starpitura unei femei!

Care se topeste. Se face referire poate la credinta populara ca treptat melcul se topeste, asa cum da impresie urma pe care o lasa pe unde trece. Altii gandesc ca expresia se refera la retragerea in cochilie a melcului in sezonul uscat.

Starpitura. Compara Iov 3,16.



58:9 Inainte ca oalele voastre sa simta focul de spin verde sau uscat, il va lua vartejul.

Inainte ca oalele voastre. Tabloul nu e cu totul clar. Unii gandesc ca e al nomazilor din pustie care fac un foc in aer liber si o pala de vant stinge focul inainte ca oalele in care se pregateste mancarea sa fi fost incalzite. Forta ilustratiei urmareste sa exprime dorinta psalmistului ca nimicirea nelegiuitilor sa aiba loc curand.



58:10 Cel fara prihana se va bucura la vederea razbunarii; isi va scalda picioarele in sangele celor rai.

Se va bucura. Compara cu Deuteronom 32,41-43.

Isi va scalda picioarele. Poate o referire la o practica considerata ca obisnuita in razboaiele vremii. De pilda, in literatura ugaritica (vezi p. 618) se spune ca zeita razboiului Anath "isi spala mainile in sangele razboinicilor".



58:11 Si atunci oamenii vor zice: Da, este o rasplata pentru cel fara prihana! Da, este un Dumnezeu care judeca pe pamant!

Oamenii. Fiecare om sau oamenii, in general, vor recunoaste adevarul ca Dumnezeu intervine in treburile omenesti, rasplatind dreptatea si pedepsind pacatul. O rasplata. Literal, "roada" (vezi Proverbe 1,31; Isaia 3,10; 1 Timotei 4,8).

Judeca pe pamant. [Judeca pamantul, KJV]. Cu toate ca uneori se pare ca Dumnezeu ingaduie ca raul si nedreptatea sa existe pe pamant fara a fi stanjenite, este sigur ca El priveste asupra tuturor faptelor rele ale oamenilor pacatosi, ca El tine o socoteala stricta si ca la vremea cuvenita va interveni. In toate timpurile a existat un hotar peste care oamenilor nelegiuiti nu le-a fost ingaduit sa treaca. Invatatura aceasta e strans legata cu aceea pe care imparatul Nebucadnetar a castigat-o in timpul celor sapte ani ai nebuniei lui.