Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Psalmi

Psalmi, 52


52:1 Pentru ce te falesti cu rautatea ta, asupritorule? Bunatatea lui Dumnezeu tine in veci.

INTRODUCERE. - Psalmul 52 demasca pe calomniator fara scrupule sau pe facatorul de rele, care se increde in bogatia sa si nu in dreptate. Psalmistul stie sigur ca un atare om va fi

dezradacinat, dar ca omul drept poate sa stea linistit sub ocrotirea lui Dumnezeu. Preambulul indica fundalul istoric al psalmului. Doeg, un barbat de seama din casa lui Saul, a jucat rolul de informator, descoperind lui Saul vizita lui David la preotul Ahimelec (vezi 1 Samuel 21,1-9). In masacrul care a urmat, Doeg a preluat conducerea (vezi 1 Samuel 22,11-19).

Cu privire la preambul vezi p. 616, 628.

Vezi harta urmatoare.

1. Pentru ce te falesti. Versetul 1 enunta tema psalmului: uneltirea pacatoasa a omului e zadarnica, deoarece bunatatea lui Dumnezeu e fara incetare la lucru ca sa-i ocroteasca pe copii Sai. Bunatatea. Ebr. chesed, "iubirea dumnezeiasca" (vezi Nota suplimentara la Psalm 36). Bunatatea si indurarea lui Dumnezeu sunt durabile. Dumnezeu. Ebr. 'El, un titlu care se considera ca Il indica pe Dumnezeu ca fiind Cel Puternic

(vezi vol. I, p. 171). Maiestatea lui Dumnezeu e pusa in contrast cu nimicnicia celui rau. In veci. [Continuu, KJV]. Literal, "toata ziua".

52:2 Limba ta nu nascoceste decat rautate, ca un brici ascutit, viclean ce esti!

Rautate. Versetele 2-4 descriu pe vorbitorul de rau. Raportul inselator al lui Doeg a atras dupa sine masacrarea preotilor (vezi 1 Samuel 22,9.10.18). Pedepsirea limbii rautacioase este un subiect obisnuit in Psalmi (vezi Psalm 12,3; 55,9; 78,36; 109,2).



52:3 Tu iubesti mai degraba raul decat binele, mai degraba minciuna decat adevarul.

Oprire. [Selah, KJV]. Aparitia acestui termen in cuprinsul unui gand condensat (ca si in v. 5) pare sa indice ca aici ar avea vreo legatura cu separarea ideilor (vezi p. 629).



52:4 Tu iubesti numai cuvinte nimicitoare, limba inselatoare!

Verset ce nu a fost comentat.

52:5 De aceea si Dumnezeu te va dobori pe vecie, te va apuca si te va ridica din cortul tau, si te va dezradacina din pamantul celor vii.

Te va dobori. Se face referire la vorbitorul de rau. Ideea nimicirii depline este scoasa in evidenta de alte trei expresii: "te va apuca", "te va ridica", "te va dezradacina".

Cortul Tau. [Lacasul, KJV]. Literal "cort".

Te va dezradacina. Asemenea unui copac scos din radacina si lasat sa moara, in contrast clar cu starea celui drept descrisa in v. 8.9.



52:6 Cei fara prihana vor vedea lucrul acesta, se vor teme, si vor rade de el, zicand:

Vor vedea. Vezi la Psalm 37,34.

Vor rade. Vezi la Psalm 2,4; cf. Apocalipsa 18,20; 19,1-3.



52:7 Iata omul, care nu lua ca ocrotitor pe Dumnezeu, ci se incredea in bogatiile lui cele mari, si se bizuia pe rautatea lui.

Omul. Ebr. geber, "om puternic", folosit aici pentru a mari contrastul cu caderea lui.

Nu lua ca ocrotitor. [Nu facea pe Dumnezeu taria ta, KJV]. Greseala lui Doeg venea din lipsa de dependenta de Dumnezeu.

Bogatiile. Fara indoiala ca Saul l-a rasplatit pe Doeg pentru actiunea lipsita de scrupule, cand s-a purtat cu viclenie fata de David (vezi PP 659). Este posibil ca Doeg sa fi fost bogat dinainte si de aceea inclinat sa depinda de bogatia sa si nu de Dumnezeu.

52:8 Dar eu sunt in Casa lui Dumnezeu ca un maslin verde, ma incred in bunatatea lui Dumnezeu, in veci de veci.

Maslin verde. Spre deosebire de cel rau (vezi v. 5), David infloreste ca un maslin si rodeste (vezi la Psalm 1,3; 92,12-14). Ma incred. Spre deosebire de Doeg, care se incredea in bogatiile sale, David facea din Dumnezeu temelia increderii sale. Bunatatea lui Dumnezeu. Pe cat se pare o aluzie la a doua jumatate a v. 1.



52:9 Te voi lauda totdeauna, pentru ca ai lucrat; si, in fata copiilor Tai, voi nadajdui in Numele Tau, caci este binevoitor.

Ai lucrat. David isi exprima credinta ca a primit raspuns la rugaciunea sa (vezi Psalm 54,7); el fusese izbavit de tradarea lui Doeg. Voi nadajdui in Numele Tau. Vezi Psalm 25,3.5; 27,14. David isi exprima deplina incredere in Dumnezeu si dependenta fata de El.

In fata copiilor Tai. [Sfinti, KJV]. Ebr. chasidim (vezi Nota suplimentara la Psalm 36). Pentru marea indurare aratata fata de el in aceasta situatie, David fagaduieste sa aduca laude in mod public (vezi Psalm 22,25; 35,18). Ocazia de impartasire a experientelor are un loc cu adevarat valoros printre "sfintii" lui Dumnezeu din zilele de pe urma.

Vezi harta urmatoare.