Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Psalmi

Psalmi, 51


51:1 Ai mila de mine, Dumnezeule, in bunatatea Ta! Dupa indurarea Ta cea mare, sterge faradelegile mele!

INTRODUCERE - Psalmul 51 este un psalm de penitenta (vezi p. 624). A fost compus de David "dupa pacatul sau grozav [cu Bat-Seba], in chinul remuscarii si a scarbei de sine" (Ed 165). El este o marturisire a "pocaintei sale, cand i s-a dat solia de mustrare de la Dumnezeu", menit "sa fie cantat in adunarile publice ale poporului sau,... pentru ca altii sa ia o lectie din trista istorie a caderii sale" (PP 724,725). Psalmul este o rugaciune de iertare si de sfintire prin Duhul Sfant. Impletita cu cererea sunt multumiri pentru indurarea si fagaduintele lui Dumnezeu legate de viitor. Poate ca nici un alt pasaj din VT nu zugraveste un tablou mai clar al pacatosului sincer cait, care se increde in puterea lui Dumnezeu de a ierta si a reface, asa cum face acest portret al experientei nelegiuirii lui David. Psalmul ar trebui sa fie studiat in lumina textelor din 2 Samuel 12,1-13 si Psalm 32.

Psalmul 51 a fost unul dintre psalmi preferati ai lui John Bunyan. Chiar inainte de executarea ei (1554), lady Jane Gray a recitat cuvintele acestui psalm, ingenuncheata fiind pe esafod.

Cu privire la preambul, vezi p. 616, 627.

1. Ai mila. Cu inima infranta din cauza pacatului sau greu impotriva lui Urie si a Bat-Sebei, zdrobit sub povara vinovatiei, David striga la Dumnezeu pentru indurare. In acest strigat nu exista nici scuza, nici aparare, nici incercarea de indreptatire, nici nemultumire impotriva dreptatii legii care il condamna. Cu adevarat umilit, David nu se invinovateste decat pe sine.

51:2 Spala-ma cu desavarsire de nelegiuirea mea, si curata-ma de pacatul meu!

Bunatatea. [Iubirea induratoare, KJV]. Vezi Nota suplimentara la Psalm 36. Cand nu avem simtamantul pacatului, vorbim despre dreptate. Cand simtim nevoia de Mantuitor, vorbim despre iubire.

Mare. [Multimea, KJV]. David se poate increde cu totul in nemarginita indurare a lui Dumnezeu.

Sterge. Indeparteaza din cartea in care e pastrat raportul faptelor omului (vezi Exod 32.32.33; Isaia 43,25; 44,22; Fapte 3,19).

51:3 Caci imi cunosc bine faradelegile, si pacatul meu sta necurmat inaintea mea.

Spala-ma cu desavarsire. Literal, "inmulteste a ma spala" (vezi Ieremia 4,14; Zaharia 13,1). Cuvantul ebraic este folosit pentru spalarea unei haine (Genesa 49,11; Exod 19,10).

Nelegiuirea. [Nedreptatea, KJV]. Vezi la Psalm 32,1.2 cat priveste cuvintele variate pentru pacat folosite in versetul acesta si in cele urmatoare. Sunt aminte aspecte diferite ale pacatului.

51:4 Impotriva Ta, numai impotriva Ta, am pacatuit si am facut ce este rau inaintea Ta; asa ca vei fi drept in hotararea Ta, si fara vina in judecata Ta.

Impotriva Ta, numai impotriva Ta. David nu vrea sa spuna ca nu facuse rau lui Urie si Bat-Sebei, ci ca toate pacatele, in esenta, sunt pacate impotriva lui Dumnezeu. Cand a fost acuzat de Natan, David a declarat: "Am pacatuit impotriva Domnului" (2 Samuel 12,13). Si Iosif a recunoscut ca, daca ar fi cedat in fata ispitei, pacatul sau ar fi fost impotriva lui Dumnezeu: "Cum as putea sa fac un rau atat de mare si sa pacatuiesc impotriva lui Dumnezeu?" (Genesa 39,9).

Rau inaintea Ta. Compara 2 Samuel 11,27; 12,9.

Vei fi drept. [Sa poti fi indreptatit, KJV]. Cand Dumnezeu condamna, El este in afara oricarei suspiciuni de nedreptate (vezi Romani 3,4).

51:5 Iata ca sunt nascut in nelegiuire, si in pacat m-a zamislit mama mea.

Sunt nascut in nelegiuire. [Am luat forma in nedreptate, KJV]. David recunostea ca urmasii mostenesc de la parintii lor o fire cu porniri rele (vezi Iov 14,4; Psalm 58,3; PP 61, 306; MH 372, 373; GC 533). El n-a cautat sa-si scuze pacatul, ci a cautat sa accentueze marea lui nevoie de a primi indurarea lui Dumnezeu din cauza inclinatiei innascute de a face rau (PP 64).

51:6 Dar Tu ceri ca adevarul sa fie in adancul inimii: fa dar sa patrunda intelepciunea inauntrul meu!

In adancul inimii. Compara cu Psalm 15,2.

In launtrul meu. David tanjeste sa aiba acea intelepciune care il va calauzi pe o cale curata.

51:7 Curata-ma cu isop, si voi fi curat; spala-ma, si voi fi mai alb decat zapada.

Curateste-ma. Ebr. chata', forma simpla a ceea ce inseamna "a pacatui", in sensul de a nu-si atinge tinta . Forma folosita aici inseamna "a face ispasire".

Isop. Sub legea levitica, isopul era folosit la ceremoniile de curatire (vezi Exod 12,22; cf. Levitic 14,4; Numeri 19,18). David recunostea ca doar remediul cu puterea cea mai mare de curatire era in stare sa-l curete de manjitura pacatului lui.

Spala-ma. Vezi v. 2; cf. Isaia 1,16.18. David a inteles insemnatatea spirituala a legii ceremoniale. Crestinul ar trebui sa-si insuseasca aceasta rugaciune a lui David atunci cand pacatul l-a facut sa dea gres in atingerea tintei (vezi COL 206; PK 320).

51:8 Fa-ma sa aud veselie si bucurie, si oasele, pe care le-ai zdrobit Tu, se vor bucura.

S-aud veselie. David tanjea dupa glasul dulce al iertarii lui Dumnezeu (vezi la Psalm 32,1.2). Aceasta era dorinta lui cea mai mare. Oasele. Compara Psalm 6,2.

51:9 Intoarce-Ti privirea de la pacatele mele, sterge toate nelegiuirile mele!

Intoarce-ti privire. Compara cu Psalm 13,1. David isi innoieste rugaciunea de iertare cu staruinta innoita si cu lacrimi. Sterge. Vezi la v. 1.

51:10 Zideste in mine o inima curata, Dumnezeule, pune in mine un duh nou si statornic!

Zideste. [Creeaza, KJV]. Ebr. bara' (vezi la Genesa 1,1). Dumnezeu nu numai ca ii curata inima, El pune in copilul Sau iertat o inima noua (vezi Ezechiel 36,26). "Cuvintele: va voi da o inima noua, inseamna: ‚va voi da o minte noua'. O schimbare a inimii este intotdeauna insotita de o convingere clara a datoriei crestine" (E.G.White, RH 18 dec. 1913). Rugaciunea de iertare ar trebui totdeauna sa fie insotita de rugaciunea de innoire si sfintire a inimii (vezi Ieremia 24,7; 11,19; Romani 12,2; Efeseni 2,10; 4,24).

Un duh... statornic. Rugaciunea lui David era sa aiba un duh hotarat in credinta lui si prin urmare statornic in ascultarea lui. Psalmistul doreste o natura sufleteasca si morala cu totul noua. "David intelegea corect conceptul iertarii", atunci cand s-a rugat astfel (MB 167). Aceasta ar trebui sa fie cererea fiecarui om (PP 460).

51:11 Nu ma lepada de la Fata Ta, si nu lua de la mine Duhul Tau cel Sfant.

Nu ma lepada. Adevarata fericire se afla doar in prezenta lui Dumnezeu (vezi Psalm 13,1; 16,11; 30,7; cf. Genesa 4,14). Duhul Tau cel Sfant. Cu toate ca-si dadea seama ca pacatele sale intristasera pe Duhul Sfant, David se roaga sa nu fie lipsit de calauzirea Lui (vezi Isaia 63,10). Compara cu Efeseni 4,30.

51:12 Da-mi iarasi bucuria mantuirii Tale, si sprijineste-ma cu un duh de bunavointa!

Da-mi iarasi. David doreste sa recapete acea bucurie pe care o gustase inainte de marele sau pacat. Duh de bunavointa. David se roaga sa fie pastrat intr-o dispozitie a mintii dispusa sa asculte de Dumnezeu si sa-I slujeasca.

51:13 Atunci voi invata caile Tale pe cei ce le calca, si pacatosii se vor intoarce la Tine.

Atunci voi invata. David trece de la rugaminte la fagaduinta. El fagaduieste sa-i invete pe altii despre grozavia pacatului, ca sa se abata de la caile lor rele si sa gaseasca indurare si iertare.

Caile Tale. Vezi Psalm 18,21.

Se vor intoarce. Din exemplul lui David oamenii urmau sa invete ca Dumnezeu acorda indurare acelora care-si parasesc pacatele, indiferent cat de adanc au decazut. Michelangelo a plasat textul acesta pe portretul pe care i l-a facut lui Savonarola.

51:14 Dumnezeule, Dumnezeul mantuirii mele! Izbaveste-ma de vina sangelui varsat, si limba mea va lauda indurarea Ta.

Vina sangelui. Pe cat se pare, o referire specifica la uciderea lui Urie (vezi 2 Samuel 11,14-17). David se roaga sa nu fie condamnat.

Dumnezeul mantuirii mele. Vezi Psalm 18,46; 25,5; 27,9. David recunoaste ca mantuirea se poate afla doar in Dumnezeu.

51:15 Doamne, deschide-mi buzele, si gura mea va vesti lauda Ta.

Deschide-mi buzele. Iertarea de pacat si despovararea constiintei deschid gura pacatosilor si fac sa se reverse lauda din belsug. (vezi Psalm 40,3).

51:16 Daca ai fi voit jertfe, Ti-as fi adus: dar Tie nu-Ti plac arderile de tot.

Nu-Ti plac arderile de tot. Vezi la Psalm 40,6-8; cf. Isaia 1,11-17. Legea lui Moise poruncea moartea ca pedeapsa pentru ucidere (Exod 21,12); n-ar fi fost de ajuns simple jertfe.

51:17 Jertfele placute lui Dumnezeu sunt un duh zdrobit: Dumnezeule, Tu nu dispretuiesti o inima zdrobita si mahnita.

Jertfele placute lui Dumnezeu. Adica jertfele pe care le aproba Dumnezeu.

Un duh zdrobit. Bucuria iertarii nu exclude intristarea si durerea pentru pacatul (vezi PK 78).

51:18 In indurarea Ta, varsa-Ti binefacerile asupra Sionului, si zideste zidurile Ierusalimului!

Asupra Sionului. David se roaga ca mania lui Dumnezeu sa nu se abata asupra Sionului (vezi la Psalm 48,2), cetatea inimii sale, din cauza pacatului sau. E o caracteristica a psalmistului sa includa pe poporul sau in rugaciunea sa (vezi Psalm 25,22; 28,9). David a adaugat probabil v.rsetele 18 si 19 pentru a transforma aceasta rugaciune strict personala de penitenta intr-una potrivita pentru serviciul public de inchinare (vezi PP 725).

Zideste zidurile. David se roaga ca sa nu intervina nimic care sa impiedice continuarea intaririi zidurilor cetatii sfinte (vezi 2 Samuel 5,9; 1 Regi 3,1; 9,15.16). Simbolic, expresia s-ar putea referi la favoarea si binecuvantarea lui Dumnezeu.

51:19 Atunci vei primi jertfe neprihanite, arderi de tot si jertfe intregi; atunci se vor aduce pe altarul Tau vitei.

Jertfe neprihanite. [De dreptate, KJV]. Opusul jertfelor prezentate in v. 16, jertfele placute lui Dumnezeu sunt jertfe neprihanirii (vezi Psalm 4,5), aduse intr-un spirit drept si dintr-un motiv drept.

Arderi de tot. Formele exterioare ale religiei isi au locul lor. Hristos a fost Cel care a instituit legea ceremoniala (vezi PP 366, 367). Diferitele servicii descrise in legea aceasta aveau o mare valoare educativa. Pacatul oamenilor consta din a face din aceste forme exterioare suma totala a religiei. David recunoste insemnatatea si valoarea ceremoniilor inchinarii publice, cand sunt semnele exterioare ale duhului sincer al inchinatorului. Ar trebui sa avem grija ca partile cele mai formale ale inchinarii public sa pastreze spiritul inchinarii umile. Nu e nimic rau daca respectam anumite forme ale inchinarii, decat daca lipseste religia sincera care sa stea inapoia formelor.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE 1�

5T 343, 639

1-7�

Ed 165; PP 724

1-14�

SC 28

4�



5T 639

6�



1T 163; 2T 335

7�



COL 206; PK 320; PP 277; TM 95; 4T 122

8-14�

PP 725

10�



CG 418; DA 174; MB 167; ML 85; PP 460; SC 39; TM 328; 1T 158; 4T 122; 9T 23

10-13�

TM 95

12�



4T 122; 8T 103

12. 13�

6T 43

13�



EW 120

16.17�

PP 725

17�



COL 297; CS 153; DA 280; Ev 510; FE 370; GC 484; PK 436; SC 30; 1T 205, 537; 2T 147, 303; 5T 339 (vezi sub Psalm 34,18; Isaia 57,15)