English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Psalmi

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Psalmi, 50


50:1 Dumnezeu, da, Dumnezeu, Domnul, vorbeste, si cheama pamantul, de la rasaritul soarelui pana la asfintitul lui.

INTRODUCERE - Afirmatia binecunoscuta a lui Samuel facuta lui Saul, "ascultarea face mai mult decat jertfele, si pazirea cuvantului Sau face mai mult decat grasimea berbecilor" (1 Samuel 15,22) poate fi considerata tema Psalmului 50. Psalmul este didactic prin natura si de o foarte mare valoare contemporana. Avand ca fundal maret descrierea judecatii, care poate fi aplicata la judecata de pe urma (v. 1-6; cf. GC 642), psalmul isi desfasura mesajul ca o mustrare pentru inchinatorul care respecta ceremonia religioasa, dar nu are inima sincera si purtarea curata. Psalmul are doua parti: condamnarea relelor formalismului rece in inchinare (v. 7-15) si condamnarea fatarniciei (v. 16-21). O scurta concluzie (v. 22.23) sintetizeaza mesajul poemului.

Cu privire la autorul psalmului, vezi DA 434.

Cu privire la preambul, vezi p. 617, 627.

1. Dumnezeu, Domnul. Ebr. 'El 'Elohim Yahweh. O combinatie remarcabila a numelor lui Dumnezeu (vezi vol. I, p. 170-173; cf. Iosua 22,22).

Pamantul. Ca martor al lucrarilor solemne, toate popoarele sunt chemate sa participe la judecata pacatelor mari ale lui Israel.

De la rasaritul. Expresiile acestui verset evidentiaza caracterul universal. Toata lumea este invitata (vezi Psalm 113,3; Isaia 59,19). Scena descrisa aici va gasi o implinire unica la a doua venire a lui Hristos (Matei 24,30; GC 300; 642, PP 339).

Versetele 1-6 constituie o introducere remarcabila a acestui psalm, de o lungime mai mare decat al oricarui alt psalm.

50:2 Din Sion, care este intruparea frumusetii desavarsite, de acolo straluceste Dumnezeu.

Din Sion. Vezi la Psalm 48,2.

50:3 Dumnezeul nostru vine si nu tace. Inaintea Lui merge un foc mistuitor, si imprejurul Lui o furtuna puternica.

Vine. [Va veni, KJV]. Adica la judecata, intr-un prim sens pentru a dojeni pe locuitorii pamantului, asa cum arata cuprinsul psalmului. Intr-un sens unic, cuvintele sunt si o prezicere a judecatii de la sfarsitul lumii (vezi Matei 25,31; Fapte 17,31; 2 Timotei 4,1; vezi la v. 1).

Nu tace. [Nu va tacea, KJV]. Dumnezeu va da o sentinta cu privire la purtarea omului.

In foc. Imaginile pot fi deduse din manifestarea lui Dumnezeu pe muntele Sinai (vezi Exod 19,16.18).

50:4 El striga spre ceruri sus, si spre pamant, ca sa judece pe poporul Sau:

Verset ce nu a fost comentat.

50:5 Strangeti-Mi pe credinciosii Mei, care au facut legamant cu Mine prin jertfa!

Strangeti. La a doua venire a lui Hristos ingerii vor primi insarcinarea de a-i aduna pe cei rascumparati (vezi Matei 24,31). Credinciosii Mei. [Sfintii Mei, KJV]. Ebr. chasidim (vezi nota suplimentara la Psalm 36). "In mijlocul furtunii judecatii divine, copiii lui Dumnezeu nu vor avea motiv sa se teama" (PP 341).

Jertfa. Ebr. zebach, o jertfa a unui animal ucis (Genesa 31,54; 46,1; Levitic 3,1; etc.). Vechiul legamant sinaitic a fost ratificat prin sacrificarea de boi si prin stropirea cu sange (Exod 24,5-8; cf. Genesa 15,9-18). Noul legamant a fost ratificat prin sangele lui Hristos (Evrei 9,18-23; PP 371). La venirea lui Hristos sfintii adunati vor fi aceia care au acceptat legamantul sigilat prin jertfa lui Hristos.

Intrucat cuvantul "jertfa" are si sensul de renuntarea la un lucru de dorit, cuvintele din Psalmul 50,5 au fost uneori folosite pentru a incuraja spiritul de sacrificiu si oferirea de daruri in bani. Dar psalmistul nu vorbeste aici de daruri financiare. Daca textul e folosit pentru a face un apel pentru daruri, trebuie facut clar faptul ca traducerea e adaptata pentru a defini un adevar de altfel evident.

50:6 Atunci cerurile vor vesti dreptatea Lui, caci Dumnezeu este cel ce judeca.

Dreptatea Lui. Textul acesta va primi o implinire finala si unica cu ocazia celei de a doua veniri a lui Hristos, cand "se arata pe cer o mana tinand cele doua table de piatra prinse laolalta... Legea sfanta, dreptatea lui Dumnezeu, ... e descoperita acum oamenilor ca standard pentru judecata" (GC 639).

Dumnezeu este cel ce judeca. Judecata omului a fost adesea gresita, atunci cand criminali au fost achitati sau martiri sfinti au fost osanditi ca criminali de cea mai joasa speta. Dar in marea zi finala, "Dumnezeu este Cel ce judeca" (vezi GC 650), si toti vor fi judecati dupa dreptate.

Oprire. [Selah, KJV]. Vezi p. 629.

50:7 Asculta, poporul Meu, si voi vorbi; asculta, Israele, si te voi instiinta. Eu sunt Dumnezeu, Dumnezeul tau.

Asculta. Dumnezeu Se adreseaza direct lui Israel. In aceasta sectiune, psalmistul se ocupa mai ales de datoria omului fata de Dumnezeu si de relele formalismului rece in religie (vezi Isaia 1,11-15).

Te voi instiinta. [Voi marturisi, KJV]. Judecatorul este si reclamant.

Dumnezeu, Dumnezeul tau. Dumnezeul care a ocrotit pe poporul Sau are dreptul sa enunte principiile inchinarii adevarate, pe care se intemeiaza carmuirea Lui.

50:8 Nu pentru jertfele tale te mustru: caci arderile tale de tot sunt necurmat inaintea Mea.

Pentru jertfele Tale. Argumentarea incepe intr-un mod negativ. Dumnezeu nu-l acuza pe Israel de neglijarea formelor si ceremoniilor religiei. Pacatul lor consta din faptul ca nu-si dadeau seama ca actul nu avea nici o valoare daca semnificatia ui nu era recunoscut si daca nu era savarsit in spiritul recunostintei si al ascultarii (vezi 1 Samuel 15,22; Isaia 1,12-17; Mica 6,6-8). Despre jertfele publice si individuale mentionate aici si in versetele urmatoare, vezi vol. I, p. 698-710.

50:9 Nu voi lua tauri din casa ta, nici tapi din staulele tale.

Taur. Vezi Exod 29,11.36; Levitic 4,4.

50:10 Caci ale Mele sunt toate dobitoacele padurilor, toate fiarele muntilor cu miile lor.

A Mea. Intrucat toate fapturile sunt ale lui Dumnezeu, pentru ce sa aiba El nevoie de daruri din partea creaturilor Sale, oamenii?

50:11 Eu cunosc toate pasarile de pe munti, si tot ce se misca pe camp este al Meu.

Verset ce nu a fost comentat.

50:12 Daca Mi-ar fi foame, nu ti-as spune tie, caci a mea este lumea si tot ce cuprinde ea.

Daca Mi-ar fi foame. Dumnezeu n-a instituit sistemul jertfelor pentru ca sa-Si asigure hrana din carnea taurilor si sangele tapilor. A Mea este lumea. Vezi Psalm 24,1; 89,11.

50:13 Oare mananc Eu carnea taurilor? Oare beau Eu sangele tapilor?

Verset ce nu a fost comentat.

50:14 Adu ca jertfa lui Dumnezeu multumiri, si implineste-ti juruintele facute Celui Preainalt.

Jertfa. Ebr. zebach, "jertfa" (vezi la v. 5). Nu simpla sacrificare de animale, asa cum inteleg de obicei oamenii termenul de "jertfa", era bine primita de Dumnezeu, ci numai jertfa care venea din inima, care era plina de recunostinta si multumire. Argumentarea continua pe un ton pozitiv.

Juruintele. Vezi Psalm 22,25; 116,14; cf. Levitic 7,16. Numai viata plina de pocainta, iubire, recunostinta, ascultare si devotiune poate fi bine primita inaintea lui Dumnezeu.

50:15 Cheama-Ma in ziua necazului, si Eu te voi izbavi, iar tu Ma vei proslavi!

Cheama-Ma. Cererea, ca si lauda, este o parte a adevaratei religii. Noi ar trebui sa-L chemam pe Dumnezeu dintr-o inima sincera. Adevarata slujire de Dumnezeu e de natura spirituala, din inima (vezi Ioan 4,24).

Izbavi. Vezi Psalm 46,1.

Proslavi. Noi nu putem sa-L onoram mai bine pe Dumnezeu decat increzandu-ne in El chiar si cand nu intelegem purtarea Sa cu noi.

50:16 Dumnezeu zice insa celui rau: Ce tot insiri tu legile Mele, si ai in gura legamantul Meu,

Celui rau. Dumnezeu continua sa vorbeasca, indreptandu-Si atentia acum spre cel rau. Versetele 16-21 se ocupa mai ales de datoria omului fata de semenii sai. In timp ce v. 7-15 se ocupa de formalism rece in chestiuni legate de religie, v. 16-21 se ocupa de fatarnici, de aceia care ii invata pe altii Legea si care, de fapt, o calca in propria lor viata. Ce tot insiri. [Ce ai tu de a face, KJV]. Compara Romani 2,17-24. Ai in gura legamantul Meu. Neascultarea ii facea nepotriviti chiar si de a rosti cuvintele legamantului cu propriile lor buze (vezi la v. 5).

50:17 cand tu urasti mustrarile, si arunci cuvintele Mele inapoia ta?

Mustrarile. [Instructiunea, KJV]. Ebr. musar, "disciplina" (vezi la Proverbe 1,2). Cei rai urasc disciplina.

Inapoia ta. Fatarnicul a aratat cat de mult dispretuia cuvintele lui Dumnezeu aruncandu-le inapoia sa.

50:18 Daca vezi un hot, te unesti cu el, si te insotesti cu preacurvarii.

Daca vezi. Ori de cate ori a avut ocazia sa aiba beneficii de pe urma hotiei, a fost gata sa se asocieze.

50:19 Dai drumul gurii la rau, si limba ta urzeste viclesuguri.

Verset ce nu a fost comentat.

50:20 Stai si vorbesti impotriva fratelui tau, clevetesti pe fiul mamei tale.

Impotriva fratelui tau. Minciuna si vorbirea de rau par cu atat mai respingatoare atunci cand faradelegea e savarsita impotriva rudei celei mai apropiate.

50:21 Iata ce ai facut, si Eu am tacut. Ti-ai inchipuit ca Eu sunt ca tine. Dar te voi mustra, si iti voi pune totul sub ochi!

Eu am tacut. Dumnezeu a rabdat prostia nelegiuitului pana cand a venit timpul sa intervina prin judecata.

Cu Tine. Fatarnicul a gandit ca Dumnezeu era ca el si ca este satisfacut de formalism rece in religie si de evlavia de forma, ca o masca pentru pacatul personal. Dar Dumnezeu considera principiul, dreptatea, sinceritatea ca premise obligatorii ale inchinarii spirituale. Pacatosul tinde mereu sa si-L inchipuie pe Dumnezeu in termenii propriilor sale scopuri pacatoase.

Iti voi pune totul sub ochi. Dumnezeu dezvaluie acum in vederea cercetarii amanuntite a pacatosului natura si dimensiunile vinovatiei lui inaintea scaunului de judecata, inainte de a stabili pedeapsa.

50:22 Luati seama dar, voi care uitati pe Dumnezeu, ca nu cumva sa va sfasii, si sa nu fie nimeni sa va scape.

Luati seama dar. Versetele 22 si 23 reprezinta incheierea poemului, repetand pe scurt invatatura din v. 7-21. Dumnezeu vorbeste, afirmand ca El cere inima si mintea omului ca unica jertfa ce poate fi acceptata. Aici este avertizare pentru nelegiuit si incurajare pentru cel evlavios.

Uitati pe Dumnezeu. Cu toate ca, dupa cele declarate formal, este angajat in adorarea lui Dumnezeu.

Nimeni sa va scape. Va veni un timp cand chiar si Mantuitorul va inceta sa-l ocroteasca pe pacatos, iar acesta va secera ce a semanat (vezi Isaia 13,9; Tefania 1,14-18; Apocalipsa 6,15-17; 20:9; 5T 120).

50:23 Cine aduce multumiri, ca jertfa, acela Ma proslaveste, si celui ce vegheaza asupra caii lui, aceluia ii voi arata mantuirea lui Dumnezeu.

Ma proslaveste. Vezi la v. 15. Partea aceasta din verset se adreseaza formalistilor din v. 7

15. Multumirea din inima este un element fundamental in religia adevarata. E surprinzator cat de putina importanta acordam spiritului de recunostinta si exprimarii ei in viata de crestin. Inclinam sa privim binefacerile lui Dumnezeu ca pe ceva de la sine inteles.

Caii. [Purtarii, KJV]. Vezi la Psalm 37,14.

Mantuirea lui Dumnezeu. Aceluia care Ii slujeste lui Dumnezeu cu o inima sincera si se poarta astfel in acord cu vointa divina Dumnezeu ii va descoperi mantuirea Sa.

Psalmul are o aplicatie permanent. Noi putem sa participam la toate ceremoniile bisericii, sa fim participanti constanti la serviciul de inchinare, sa dam cu mana larga pentru a ajuta pe saraci, sa participam activ la lucrarea misionara si totusi sa fim osanditi, daca nu-L slujim lui Dumnezeu in duh sau daca cultivam pacatul in inima.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1-6Ed 181

2-4�

GC 300

3, 4�

GC 642; PP 339

3-5�

2T 198

5�



CH 302, 558; EW 47, 57, 121

5.6�

PP 341

6�



COL 179; GC 639, 650

10�



CS 303; PP 525; TM 177; 1T 536; 2T 652; 3T 390, 549

10-12�

ChS 168; DA 434; TM 198

12�



3T 390

14.15�

DA 129

15�



COL 172; PK 631; TM 380; 5T 195

16-19�

1T 338

21�



Ed 144; MB 43

23�



COL 298; ML 33, 91, 153; PP 289; SC 109; 5T 319; 6T 62

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: