Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Psalmi

Psalmi, 5


5:1 Pleaca-Ti urechea la cuvintele mele, Doamne! Asculta suspinele mele!

INTRODUCERE - Psalmul 5 este o rugaciune de dimineata, scris in aceeasi nota ca si Psalmul 4, o rugaciune de seara. Imprejurarile in care au fost scrisi cei doi psalmi au fost probabil asemanatoare. Dupa o noapte de somn linistit, psalmistul rosteste aceasta rugaciune inainte de a intra in casa lui Dumnezeu (v. 7). El e sigur ca Dumnezeu, care nu va ingadui oamenilor nelegiuiti sa aiba izbanda, ii va ajuta pe cei care se incred in El sa aiba bucurie deplina. Psalmul incepe cu o rugaciune catre Dumnezeu, apoi isi exprima increderea neclintita in Dumnezeu, solicita calauzirea lui Dumnezeu pentru momentele grele ale vietii si in final ii indeamna pe toti sa-si puna increderea in Dumnezeu.

Cu privire la preambul, vezi p. 616, 627, 629.

1. Suspinurile. [Meditatia, KJV]. Psalmistul se roaga ca Dumnezeu sa ia aminte nu numai la cuvintele sale, dar si la scopul lor, la dorintele ascunse si nerostite ale inimii. Cuvantul pentru "suspine" ["meditatie", KJV], hagig, se gaseste numai aici si in Psalm 39,3, unde e tradus "contemplare" [KJV; "foc launtric", trd. Cornilescu), pare sa insemne "gemet" sau "suspin". Prin hagig psalmistul ar putea sa se refere la ceea ce numea Pavel stenagmoi, "suspine" (Romani 8,26). "Rugaciunea este dorinta sincera a sufletului, nerostita sau exprimata".



5:2 Ia aminte la strigatele mele, Imparatul meu si Dumnezeul meu, caci catre Tine ma rog!

Imparatul meu si Dumnezeul meu. E vrednic de observat ca David, ca imparat, recunostea supunerea lui fata de Imparatul imparatilor, Dumnezeul sau. "Dumnezeu" este aici o traducere a lui 'Elohim (vezi vol I p. 170, 171). Psalmistul recunoaste atotputernicia lui Dumnezeu. Literatura ugaritica prezinta multe exemple in care 'el este intitulat "imparat".



5:3 Doamne, auzi-mi glasul, dimineata! Dimineata eu imi indrept rugaciunea spre Tine, si astept.

Dimineata. Psalmistul isi inalta in mod regulat glasul in rugaciune, dimineata dupa dimineata, dar in special cu ocazia aceasta, cand e asaltat de dusmanii sai (vezi Psalm 55,17; 59,16; 88,13). Nu exista obicei mai bun ca obiceiul rugaciunii de dimineata, cand - singur cu Dumnezeu - sufletul se pregateste sa-si aduca la indeplinire indatoririle si sa infrunte problemele unei zilei necunoscute.

"O clipa dimineata - o clipa nu mai mult

Mai buna-i ca o ora cand ziua a trecut."

E bine sa cultivam deprinderea de a aduce cele dintai roade ale starii noastre constiente ca o jertfa de dimineata lui Dumnezeu.

Indrept. Ebr. 'arak, literal "pus in randuiala". Cuvantul este folosit pentru asezarea lemnelor pe altar in Genesa 22,9 si pentru aranjarea pe masa a painilor punerii inainte (Exod 40,23). Rugaciunea psalmistului este un fel de jertfa de dimineata bine aranjata; ea nu e adusa la indeplinire in mod necugetat.

Astept. Psalmistul asteapta un semn al indurarii lui Dumnezeu ca raspuns la rugaciunea sa. Compara cu indemnul Mantuitorului: "vegheati si rugati-va" (Matei 26,41).



5:4 Caci Tu nu esti un Dumnezeu caruia sa-I placa raul; cel rau nu poate locui langa Tine.

Sa-I placa raul. Dumnezeu este prea sfant si prea curat pentru a avea vreun rol in savarsirea planurilor oamenilor nelegiuiti. Daca le-ar fi aratat vreo bunavointa, ar fi fost ca si cum le-ar fi ingaduit sa vina in locuinta Sa.

Locui. Ebr. gur, literal "salaslui". Raul e personificat, ca si cand ar putea sa locuiasca intr-o casa. Cei care pot sa locuiasca impreuna cu Dumnezeu sunt descrisi in Psalmul 15.



5:5 Nebunii nu pot sa stea in preajma ochilor Tai; Tu urasti pe cei ce fac faradelegea,

Nebunii. Ebr. holelim, "laudarosi", cei mandri, cei obraznici, pacatosii.

Nu pot sa stea. Dumnezeu nu va fi adeptul cauzei celor laudarosi (vezi Psalm 1,5). El uraste toate formele de nelegiuire; in psalmi "cei ce fac faradelegea" [lucratorii faradelegii, KJV] sunt continuu amintiti ca intruchipare concreta a principiului raului.



5:6 si pierzi pe cei mincinosi; Domnul uraste pe oamenii care varsa sange si inseala.

Mincinosii. Vezi Psalm 4,2.

Uraste. Dumnezeu considera intr-atat ca pacatul este o uraciune, incat nu poate trece cu vederea prezenta lui in pacatos. Aceia pe care Dumnezeu ii uraste sunt de fapt "oamenii care varsa sange si inseala". Pluralul "bloods" [KJV] se refera la varsarea de sange sau la crima (vezi Genesa 4,10). Dusmanii lui David sunt remarcati prin inselatoriile si crimele lor.



5:7 Dar eu, prin indurarea Ta cea mare, pot sa intru in casa Ta, si sa ma inchin cu frica in Templul Tau cel sfant.

Dar eu. Un contrast puternic. Spre deosebire de cei nelegiuiti, psalmistul simte o siguranta deplina cand intra in casa lui Dumnezeu. Este dreptul lui.

Prin indurarea Ta cea mare. [Multimea indurarii Tale, KJV]. Copilul lui Dumnezeu e tot atat de binevenit in casa lui Dumnezeu pe cat este de nepotrivita prezenta acolo a celor nelegiuiti. El e sigur de ospitalitatea lui Dumnezeu. Aceasta este o incredere veritabila de copil intr-un Parinte ceresc.

Frica. Expresia aceasta implica un profund respect la serviciul de inchinare.

Inchin. Literal, "ma plec pana la pamant". Inchinatorilor nu le era ingaduit sa intre in sanctuar, ci undeva aproape sau mai departe, se plecau cu fata la pamant in directia locasului lui Dumnezeu.

Templul. Ebr. hekal, un palat ca in Isaia 39,7; Daniel 1,4; sau un templu unde ar putea sa locuiasca Dumnezeu. Hekal este folosit pentru ca nume pentru cortul care a precedat cladirea Templului (1 Samuel 1,9; 3,3; 2 Samuel 22,7), precum si templul lui Solomon (2 Regi 18,16; 23,4; etc.). Asadar, folosirea cuvantului hekal in versetul acesta nu e un argument, asa cum sustin anumiti critici, ca psalmul e de origine post-davidica. Observati de asemenea ca in Psalm 27 sanctuarul este denumit si "templu" (hekal) si "cort" (ohel) (v. 6).

E de asemenea vrednic de notat ca expresiile paralele casa (bayith) si templul (hekal) care apar in versetul acesta, se intalnesc de repetate ori in literatura ugaritica (vezi p. 618) ca sinonime pentru locul in care locuieste o divinitate. Iata un exemplu tipic: "Atunci Anath s-a dus la casa ei (bt), zeita a purces la templul (hkl) ei".

In ritualul iudaic modern, Psalm 5,7 a fost ales sa fie recitat cand inchinatorul intra in sinagoga.



5:8 Doamne, calauzeste-ma pe calea placuta Tie, din pricina vrajmasilor mei! Netezeste calea Ta sub pasii mei.

Verset ce nu a fost comentat.

5:9 Caci nu este nimic adevarat in gura lor; inima le este plina de rautate, gatlejul le este un mormant deschis, si pe limba au vorbe lingusitoare.

Nimic adevarat. [Nu e credinciosie, KJV]. Ebr. nekonah, de la kun, care inseamna "a fi puternic intemeiat", "a fi vrednic de incredere". Vrajmasii sunt cu totul nedemni de incredere, ei sunt cu totul mincinosi si vicleni. Absalom se dusese la Hebron invocand un pretext total neadevarat (vezi 2 Samuel 15,7-10).

Rautate. [Nelegiuire, KJV]. Literal, "nimicire". In plus, gatlejurile lor, ca niste morminte deschise, sunt gata sa inghita fericirea altora. Pavel foloseste pasajul acesta pentru a caracteriza stricaciunea generala a omului (Romani 3,13). Mai departe, psalmistul se refera la un alt madular al trupului, limba, care este la fel de stricat (vezi Iacob 3,5-9). Descrierea aceasta pare potrivita pentru tradarea lui Absalom si a celor ce s-au razvratit impreuna cu el (vezi 2 Samuel 15,1-6).



5:10 Loveste-i ca pe niste vinovati, Dumnezeule! Fa-i sa cada prin insesi sfaturile lor. Prabuseste-i in mijlocul pacatelor lor fara numar! Caci se razvratesc impotriva Ta.

Loveste-i. [Nimiceste-i, KJV]. Ebr. 'asham, "a fi vinovat". In forma folosita aici, cuvantul 'asham inseamna "a considera vinovat". Psalmistul doreste ca Dumnezeu sa-i trateze pe vrajmasii sai ca pe niste vinovati, lucru care neindoios este adevarat. El cere ca ei "sa cada prin insesi sfaturile lor", adica insesi planurile lor sa fie mijloacele nimicirii lor (vezi Psalm 7,15.16; Proverbe 26,27; 28,10.). Ideea aceasta se intalneste deseori in Vechiul Testament. Pacatul ajunge la un moment dat propriul sau nimicitor.

5:11 Atunci toti cei ce se incred in Tine, se vor bucura, se vor inveseli totdeauna, caci Tu ii vei ocroti. Tu vei fi bucuria celor ce iubesc Numele Tau.

Se vor bucura. Vezi Psalm 2,12. Aceia care se incred in Dumnezeu au totdeauna prilej sa se bucure. Bucuria lor se manifesta prin strigate. Ei se bucura deoarece Dumnezeu ii apara. Psalmistul extinde propria sa bucurie pentru a-i cuprinde pe toti ce se incred in Dumnezeu.

Numele. Adesea sinonim cu "persoana".

Vei fi bucuria. Crestinul devotat si serios se va bucura de tot ce a descoperit Dumnezeu cu privire la Sine. El isi gaseste bucuria in Dumnezeu, in contemplarea insusirilor Lui si a dovezilor iubirii Lui, in comuniunea cu El si in slujire plina de iubire pentru El.



5:12 Caci Tu binecuvantezi pe cel neprihanit, Doamne, si-l inconjuri cu bunavointa Ta, cum l-ai inconjura cu un scut.

Si-l inconjura. Sau "incoronezi".

Scut. Ebr. sinnah, un scut mare despre care se spune ca acopere tot corpul (nu magen din Psalm 3,3). Asa cum scutul este pus in jurul ostasului in ziua luptei, tot asa Dumnezeu le ofera ocrotire deplina celor neprihaniti. La incheierea psalmului, psalmistul isi proclama increderea totala in ocrotirea deplina a lui Dumnezeu. The Bay Psalm Book parafrazeaza versetul acesta astfel: "Si-l va incorona ca si cu un scut, cu o acceptare plina de indurare".

Cu o rugaciune de dimineata ca aceasta, psalmistul este gata sa faca fata atacurilor vrajmasilor din timpul zilei. Spurgeon a remarcat bine: "Sa dam lui Dumnezeu diminetile zilelor noastre si dimineata vietii noastre. Rugaciunea ar trebui sa fie cheia zilei si lacatul noptii. Inchinarea ar trebui sa fie atat luceafarul de seara, cat si luceafarul de dimineata. Daca incepem ziua bine, ne vom da mai bine seama de prezenta lui Dumnezeu in cursul orelor ei si vom fi mai siguri ca vom ajunge la patul nostru seara linistiti si increzatori in inima noastra."

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE 3 �



ML 15, 1T 397

4.5 �

2T 351