Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Psalmi

Psalmi 48:2


48:2 Frumoasa inaltime, bucuria intregului pamant, este muntele Sionului; in partea de miazanoapte este cetatea Marelui Imparat.

Frumoasa inaltime. [Frumoasa asezare, KJV]. Mai potrivit, "inaltime". Asezarea pe un loc inalt a Ierusalimului, deasupra tinuturilor dimprejur, este poate lucrul cel mai impresionant al topografiei lui. Cetatea se afla crestele cele mai inalte din tara. Pozitia lui inaltata facusera probabil pe navalitori sa se teama sa-l atace (vezi v. 4.5).

Bucuria intregului pamant. O expresie hiperbolica a poetului cu privire la respectul lui patriotic pentru capitala natiunii sale (vezi Psalm 50,2; Plangeri 2,15).

In partea de miazanoapte. Sensul exact al acestei expresii nu e cu totul clar, desi explicatia urmatoare pare rezonabila. La origine, muntele Sion reprezenta doar partea cetatii cucerite de la iebusiti (2 Cronici 5,2; cf. 2 Samuel 5,7). Muntele Moria se afla la nord de muntele Sion, si pe acest munte din nord au fost inaltate mai tarziu Templul si Palatul lui Solomon (2 Cronici 3,1; cf. 1 Regi 8,1). Din punct de vedere geografic, cele doua inaltimi alcatuiesc un singur lant. Dupa construirea Templului, intregul lant muntos a ajuns sa fie cunoscut sub numele de Sion (vezi Isaia 8,18; Ioel 3,17). Datorita prezentei sanctuarului si a palatului pe partea de nord a lantului in timpul lui Solomon, partea de nord a devenit zona cea mai importanta a cetatii. Prin urmare, prin expresia "partea de miazanoapte" psalmistul poate ca a incercat sa descrie figurat sediul conducerii civile si religioase si indeosebi locasul lui Dumnezeu, asa cum arata contextul psalmului. Interpretarea aceasta arunca lumina si asupra textului din Isaia 14,13, unde Satana este reprezentat ca aspirand sa stea "la capatul miazanoaptei". A ocupa o asemenea pozitie insemna a participa la sfaturile lui Dumnezeu si a avea acces la planurile divine. Aceasta era exact ambitia lui Lucifer (vezi PP 37).

Intrucat David a fost autorul Psalmului 48 (vezi introducerea la Psalm 48), orice importanta pe care el a dat-o inaltimii nordice Moria a fost o anticipare profetica, sau in caz contrar a compus psalmul acesta dupa ce fusesera terminate planurile detaliate ale Templului, inclusiv determinarea locului (2 Cronici 3,1).

Cetatea Marelui Imparat. Vezi la Psalmul 46,9. Isus citeaza expresia aceasta ca un titlu dat Ierusalimului (Matei 5,35).