Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Psalmi

Psalmi 36:1


36:1 Nelegiuirea celui rau zice inimii mele: Nu este frica de Dumnezeu inaintea ochilor lui.

INTRODUCERE - In Psalmul 36 psalmistul celebreaza bunatatea iubitoare a lui Dumnezeu in contrast cu stricaciunea celor nelegiuiti. Versetele 1-4 sunt o descriere generala a nelegiuirii omenesti, v. 5-9 dau expresie frumusetii atributelor lui Dumnezeu, iar v. 10-12 constituie o rugaciune a credintei ca Dumnezeu Isi va manifestate bunatatea fata de toti cei cu inima curata. Limbajul psalmului este extraordinar de frumos.

Versetele 1-4 sunt un tablou succint al omului nelegiuit. Declinul moral trece prin trei stadii:

(1) pacat cu sfidarea constiintei; (2) pacatul fara mustrare de constiinta; si (3) pacat inspirat de o constiinta total stricata (Moulton). Pacatul inimii (v. 1-2) este urmat de pacatul limbii (v. 3) si apoi de pacatul mainii (v. 4) - o analiza critica a starii de nelegiuire.

Cu privire la preambul vezi p. 616. Observa ca psalmistul e numit "robul Lui" in Psalm 35,27; vezi si preambulul la Psalmul 18.

1. Zice. Ebr. ne'um, "o rostire". Cuvantul apare de 361 de ori si este folosit in alta parte exclusiv cu privire la rostirea divina, in general in expresia "zice Domnul" (Genesa 22,16; etc). In versetul de fata e o folosire cu totul neobisnuita a cuvantului. Nelegiuirea este personificata si prezentata ca repetand o rostire divina. Pacatul ajunge sa vorbeasca pacatosului, ca si cum ar fi glasul lui Dumnezeu.

Inimii mele. Cateva manuscrise ebraice, LXX si Siriaca redau: "inimii lui". Varianta aceasta pare sa fie mai in potrivita in context. Cea dintai propozitie spune atunci literal "rostirea incalcarii [sau "incalcarea zice"] nelegiuitului in mijlocul inimii lui".

Frica. Ebr. pachad, "tremurare", "spaima". Acesta nu este cuvantul pentru "frica", care apare in general in expresia "frica de Domnul" (vezi Psalm 19,9). Pachad nu este "frica" in sensul de "respect" sau de "adorare", ci in sensul de "spaima", ca "teama de dusman" (Psalm 64,1) sau "teama de vreun rau" (Proverbe 1,33). Pavel citeaza a doua propozitie din Psalmul 36,1 in sprijinul tezei sale privind ticalosia celui nelegiuit (Romani 3,18).