Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Psalmi

Psalmi, 3


3:1 Doamne, ce multi sunt vrajmasii mei! Ce multime se scoala impotriva mea!

INTRODUCERE - Potrivit cu preambulul, psalmul 3 a fost compus de David cand a fugit de fiul lui, Absalom. "Istovit de durere si de oboseala fugii sale, el si cei care-l insoteau s-au oprit langa Iordan pentru a se odihni cateva ceasuri. S-a trezit de strigatele care il somau sa fuga imediat. In intuneric, trecerea raului adanc si repede a trebuit sa fie facuta de toata acea grupa de barbati, femei si copii mici, deoarece se apropiau de ei fortele fiului tradator." (Ed 164, 165). In ceasurile incercarii cele mai sumbre, David a cantat acest imn sublim de incredere in Dumnezeu in fata dusmanului (vezi PP 741, 742). Psalmul a fost numit "rugaciune de dimineata". Este strigatul sufletului in fata primejdiei, a necazului alinat de trecerea noptii. E strans inrudit cu psalmul 4, "rugaciunea de seara", care poate fi privit ca o continuare a lui. Sunt patru strofe: (1) pericolul prezent (v. 1.2); (2) rememorarea ajutorului dat in trecut (v. 3.4); 3) simtamantul sigurantei in mijlocul primejdiei prezente (v. 5.6); si (4) rugaciunea in vederea triumfului asupra dusmanilor (v. 7). O exclamatie de incredere alaturi de o rugaciune pentru poporul lui Dumnezeu incheie poemul

(v. 8). La mijlocul poemului are loc o schimbare brusca, dramatica, de la oboseala si descurajarea noptii la increderea si credinta triumfatoare a unei noi dimineti. Se spune ca hughenotii din armata lui Condé au cantat, in timpul razboaielor religioase, acest psalm la schimbarea garzii.

Cu privire la relatarea istorica, vezi 2 Samuel 15-17. Cu privire la preambul, vezi p. 616, 627. Vezi harta urmatoare.

1. Ce multi sunt. Absalom a avut multi adepti. Aproape intregul Israel se razvratise (vezi 2 Samuel 15-17; in special 15,6.13; vezi si PP 727-745).

Se scoala impotriva mea. Similara cu expresia folosita de Cusi care a adus vestea lui David despre esecul razvratirii lui Absalom. Vezi 2 Samuel 18,31.32.

3:2 Cat de multi zic despre mine: Nu mai este scapare pentru el la Dumnezeu!

Mine. [Sufletul meu, KJV]. Ebr. nephesh, aici cum se intampla deseori in psalmi, un idiom care tine loc de pronume personal. "Zic despre sufletul meu" [KJV] este echivalent cu "zic despre mine".

Nu mai este scapare pentru el. Atat de disperata este starea lui David, incat dusmanii arata ca situatia depaseste ajutorul lui Dumnezeu (vezi Psalm 71,10.11).

Oprire. [Selah, KJV]. Vezi p. 629. In acest psalm "selah" apare ca marcand separarea intre strofe.



3:3 Dar, Tu, Doamne, Tu esti scutul meu, Tu esti slava mea, si Tu imi inalti capul!

Meu. [Pentru mine, KJV]. Sau "de jur imprejurul meu". Dumnezeu il asigurase pe Avraam ca va fi scutul lui (Genesa 15,1; cf. Deuteronom 33,29; 2 Samuel22,3; Psalm 28,7; 119,114).

Tu imi inalti capul. [Ridicatorul capului meu, KJV]. Cand fugea de vrajmasi, David simtea apasarea umilirii sale (2 Samuel 15,30). Acum, Dumnezeu il ajuta sa-si inalte capul (vezi Psalm 27,6).



3:4 Eu strig cu glasul meu catre Domnul, si El imi raspunde din muntele Lui cel sfant.

Eu strig. [Am strigat, KJV]. Forma verbului ebraic tradus astfel exprima adesea actiuni repetate, obisnuite. Versetul poate fi astfel inteles ca ori de cate ori David striga la Dumnezeu, Acesta ii raspunde. "Rugaciunea schimba lucrurile."

Muntele Lui cel sfant. Sionul (vezi la Psalm 2,6). David mutase chivotul in cetatea sfanta si era firesc ca el sa priveasca fortareata aceea drept locuinta speciala al lui Dumnezeu. Ebr. har, "deal", este de preferat sa fie redat "munte". In literatura ugaritica (vezi p. 618), "muntele sfant" reprezinta adesea locuinta cereasca a divinitatii lor (vezi Isaia 14,13).



3:5 Ma culc, adorm, si ma destept iarasi, caci Domnul este sprijinul meu.

Ma culc. Pronumele "eu" [in romana, subinteles] este accentuat. David arata ca este in primejdie sa fie atacat in orice clipa in cursul noptii, haituit si blestemat de dusmanii lui. Cu toate acestea este in stare sa se culce in pace si sa doarma, atat de mare era increderea lui in Dumnezeu. Intrucat totul era in mainile lui Dumnezeu, el avea simtamantul deplinei ocrotiri. Somnul lui nu era urmarea fireasca a oboselii, a lenei sau a incumetarii. Era un act de credinta. Linistea sufleteasca il incuraja pentru lupta zilei urmatoare.

Domnul este sprijinul meu. Primul gand la desteptare este unul de recunoastere ca Dumnezeu onorase increderea pusa in El, tot asa cum ultimul lui gand la culcare fusese un gand de incredere deplina. Psalmistul este intarit pentru a face fata necesitatilor zilei. Ultimele ganduri seara sunt adesea primele ganduri dimineata. Observati trecerea dramatica si brusca de la deprimare la triumf. Asa este binecuvantarea serii si fagaduinta unei noi zile (vezi Plangeri 3,22.23)

3:6 Nu ma tem de zecile de mii de popoare, care ma impresoara din toate partile.

Zecile de mii. Avandu-L pe Dumnezeu ca ajutor, David nu era descurajat de avantajul numeric al dusmanilor lui (vezi Psalm 27,3; cf. Deuteronom 32,30).



3:7 Scoala-Te, Doamne! Scapa-ma, Dumnezeule! Caci Tu bati peste obraz pe toti vrajmasii mei, si zdrobesti dintii celor rai.

Scoala-Te. Dumnezeu e chemat sa vina in ajutorul psalmistului. Compara cu cuvantul de ordine al lui Israel cand pornea tabara (Numeri 10,35; cf. Psalm 68,1; 132,8).

Tu bati. [Tu ai batut, KJV]. Forma verbului ebraic de aici poate fi privita ca o certitudine perfecta sau ca un perfect profetic. In primul caz, evenimente care sunt asteptate cu incredere sunt imaginate si descrise ca deja implinite. In cazul al doilea, este descris un eveniment viitor ca si cum a avut deja loc. Psalmistul exprima increderea sa ca Dumnezeu va zdrobi pe dusmanii lui. Rezultatul este privit aici ca un fapt implinit.



3:8 La Domnul este scaparea: binecuvantarea Ta sa fie peste poporul Tau.

La Domnul. Psalmistul nu ridica nici o pretentie ca se poate salva singur. Dusmanului care zice batjocoritor: "Nu mai este scapare pentru el la Dumnezeu", David ii raspunde de fapt asa: "Numai la Dumnezeu este ajutorul meu oricand si oriunde".

Peste poporul Tau. In marinimia lui, David isi muta gandul de la sine si de la propria lui primejdie la starea poporului lui, a natiunii lui, nu numai la cei care ii ramasesera credinciosi, dar si la cei care se razvratisera. Ce sfarsit sublim pentru un imn al increderii!COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1-8 PP 742

4-8 �

Ed 165

8 �

PK 269