Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Psalmi

Psalmi, 20


20:1 Sa te asculte Domnul in ziua necazului, sa te ocroteasca Numele Dumnezeului lui Iacov,

INTRODUCERE -Psalmii 20 si 21 sunt psalmi pereche, de tip liturgic, fara indoiala, primul de cantat pentru imparat, cand era gata sa plece la razboi; cel de-al doilea de cantat la reintoarcerea lui in triumf. Psalmul 20 sugereaza o aranjare de antifon pentru ritualul serviciului: v. 1-5 sa fie cantate de adunare, v. 6-8, de imparat sau de un levit, v. 9 de catre popor. Preambulul versiunii siriace spune ca el a fost compus cu prilejul razboiului cu sirienii si amonitii (2 Samuel 10). Cu privire la autorul psalmului, vezi PP 716.

Cu privire la preambul, vezi p. 616, 627.

1. Sa te asculte Domnul. Versetele 1-5 compun rugaciunea de mijlocire pentru imparat cand e pe punctul de a porni la lupta. Poate ca erau cantate in timp ce fumul jertfei se inalta spre cer.

Necazului. Ebr. sarah, "necaz", "stramtorare".

Numele. Numele real al lui Dumnezeu este reprezentat de literele ebraice YHWH, transliterate cu puncte vocalice Yahweh (vezi la Exod 6,3). Cuvantul se crede ca vine din radacina hayah, care inseamna "a fi" sau "a deveni". Pe temeiul intrebuintarii antice feniciene, forma Yahweh a fost inteleasa ca reprezentand o forma de verb care poate fi tradusa "Cel care face sa fie" sau "Sustinatorul". Numele Yahweh, deci, Il desemneaza pe Dumnezeu drept cauza primara a existentei. Numele sta pentru tot ce reprezinta Divinitatea. Vezi mai mult la Psalm 7,17.

Dumnezeul lui Iacov. Probabil o referire indirecta la experienta din Genesa 35,3.

20:2 sa-ti trimita ajutor din locasul Sau cel Sfant, si sa te sprijineasca din Sion!

Sprijineasca. [Intareasca, KJV]. Literal, "a sprijini", "a sustine".

Sion. Vezi Psalm 2,6.

20:3 Sa-Si aduca aminte de toate darurile tale de mancare, si sa primeasca arderile tale de tot! (Oprire.)

Darurile. Ebr. minchoth, in legea levitica referindu-se la darurile din cereale (vezi la Levitic 2,1). Intr-un sens mai general, minchah inseamna "dar" si e folosit cu privire la jertfa lui Abel (Genesa 4,3.4) si la darul de imbunare folosit de Iacov (Genesa 32,13).

Arderile de tot. Ebr. ?olah, o jertfa in care victima era arsa de tot. (vezi vol. I, p. 698; vezi la Levitic 1,3).

Oprire. [Selah, KJV]. Vezi p. 629.

20:4 Sa-ti dea ce-ti doreste inima, si sa-ti implineasca toate planurile tale!

Toate planurile tale. Poporul se roaga ca toate planurile imparatului si masurile pe care le ia el legate de razboi sa aiba succes.

20:5 Atunci noi ne vom bucura de biruinta ta, si vom flutura steagul in Numele Dumnezeului nostru. Domnul sa-ti asculte toate dorintele tale!

Numele. Vezi la Psalm 7,17.

Flutura steagul. Ca recunoastere a biruintei primite din mainile lui Dumnezeu. Aceasta incheie cererea generala a poporului.

20:6 Stiu de acum ca Domnul scapa pe unsul Sau, si-i va raspunde din ceruri, din locasul Lui cel Sfant, prin ajutorul atotputernic al dreptei Lui.

Stiu de acum. Versetele 6-8 constituie raspunsul imparatului sau poate al unui levit, singurul care vorbeste. Schimbarea pronumelui de la "te" si "ne" din v. 1-5 la "eu" este cel mai bine explicata in felul acesta. Ceea ce spera adunarea era acum un fapt implinit.

Unsul. Vezi la Psalm 2,2.

Din ceruri, din locasul Lui cel Sfant. Literal, "cerul sfinteniei Lui".

20:7 Unii se bizuiesc pe carele lor, altii pe caii lor; dar noi ne bizuim pe Numele Domnului, Dumnezeului nostru.

Carele. Care de razboi, pentru transportarea ostasilor la lupta si pentru procurarea de mijloace de lupta. Faraon se incredea in care (Exod 14,7). Vrajmasii din nord ai lui David erau deosebit de puternici din cauza ca foloseau care si calareti (vezi 1 Cronici 18,4; 19,18). Se pare ca trupele lui constau in intregime din infanterie. Mai tarziu, Solomon si-a dezvoltat o armata mare si permanenta de care si calareti (vezi 1 Regi 10,26-29). Niciodata n-a fost planul lui Dumnezeu ca poporul Lui sa se sprijine pe forta bratelor pentru castigarea biruintei (vezi Deuteronom 17,16).

Versetul acesta este o minunata marturisire credintei in dreptate si nu in putere.

20:8 Ei se indoaie si cad; dar noi ne ridicam si ramanem in picioare.

Ei se indoaie. Verbele din versetul acesta pot fi privite ca fiind perfect profetice, adica, prin anticipare, imparatul vede pe dusmanii lui biruiti si descrie evenimentul ca si cum ar fi avut deja loc. Versetul acesta este un caz de paralelism antitetic.

20:9 Scapa, Doamne, pe imparatul, si asculta-ne cand Te chemam!

Scapa Doamne. LXX traduce versetul acesta: "O, Doamne, scapa pe imparatul Tau: si asculta-ne in ziua cand Te chemam."

Traducerea LXX pare sa corespunda cu inceputul psalmului si exprima increderea deplina in Imparatul ceresc. Versetul acesta era probabil cantat de catre adunare ca raspuns la interventia solo din v 6-8.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE 5 �



6T 395

8 �

PP 510, 716