Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Psalmi

Psalmi, 12


12:1 Vino in ajutor, Doamne, caci se duc oamenii evlaviosi, pier credinciosii dintre fiii oamenilor.

INTRODUCERE. -Aproape in maniera lui Ilie, care se plangea ca "am ramas numai eu singur" (1 Regi 19,10), Psalmul 12 incepe cu descrierea starii de nelegiuire generala a societatii. Rugaciunea psalmistului pentru eliberare primeste un grabnic raspuns, si Dumnezeu intervine ca sa-L apere pe cel care Ii apartine. Cele opt versete ale psalmului alcatuiesc patru strofe regulate.

Cu privire la preambul, vezi p. 616, 629.

1. Vino in ajutor, Doamne. Sau "Mantuieste, Iehova". Raspunsul la rugaciunea psalmistului e dat in v. 5.

Se duc. Ca si Ilie, psalmistul gandeste ca in tara nu mai e nici un credincios in afara de el (vezi 1 Regi 19,10; cf. Mica 7,2). "Credincios" e echivalent in sens cu "evlavios". Pentru moment, degenerarea nationala pare aproape universala, iar psalmistul uita de "ramasita", de "turma cea mica" la care se refera in v. 5 si 7. Ar trebui sa ne ferim de a accentua exagerat ca cei evlaviosi formeaza intotdeauna o minoritate neinsemnata. Isus declara: "Mai am si alte oi care nu sunt din staulul acesta." (Ioan 10,16). El are multi credinciosi de care poate nu stim nimic. Compara cu declaratia lui Dumnezeu facuta lui Ilie (1 Regi 19,18).

Inima prefacuta. [Inima dubla, KJV]. Literal, "inima si inima". Ei gandesc una si spun alta. Nu se poate pune deloc incredere intr-o persoana care are o inima pentru ceea ce spune si alta pentru a-si ascunde scopurile.



12:2 Oamenii isi spun minciuni unii altora, pe buze au lucruri lingusitoare, vorbesc cu inima prefacuta.

Verset ce nu a fost comentat.

12:3 Nimiceasca Domnul toate buzele lingusitoare, limba care vorbeste cu trufie,

Cu trufie. Literal, "lucruri mari". Versetul 4 raporteaza aceste vorbiri trufase.



12:4 pe cei ce zic: Suntem tari cu limba noastra, caci buzele noastre sunt cu noi: cine ar putea sa fie stapan peste noi?

Limba. Ei folosesc vorbirea pentru a-si implini scopurile rele. Ei se inarmeaza cu minciuni si inselaciuni. In loc sa foloseasca violenta fatisa, ei se bizuiesc pe puterea lor de convingere si folosesc in scopuri josnice darul acela pe care Dumnezeu li l-a dat doar pentru a aduce binecuvantare omenirii. "Din toate darurile pe care le-am primit de la Dumnezeu, nici unul nu e capabil sa fie o binecuvantare mai mare ca acesta [darul vorbirii]." (COL 335). In darul acesta omul

ar trebui sa recunoasca una dintre cele mai mari raspunderi ale lui.

Cu noi. [Ale noastre, KJV]. Literal, "cu noi"; de partea noastra, forte la dispozitia noastra.

Stapan peste noi. Pentru a controla felul cum folosim vorbirea, astfel incat ca sa ne traga la raspundere pentru ceea ce spunem. Multi care isi asuma raspunderea pentru faptele lor, nu sunt dispusi sa-si asume vreo raspundere pentru cuvintele lor. Unii ca acestia ar trebui sa ia seama la invatatura Mantuitorului (Matei 12,35).



12:5 Pentru ca cei nenorociti sunt asupriti si pentru ca saracii gem, acum, zice Domnul, Ma scol, si aduc mantuire celor obijduiti.

Pentru ca. Dumnezeu incepe acum sa raspunda la rugaciunea psalmistului.

Ma scol. Cand vine timpul potrivit ca Dumnezeu sa intervina, dupa ce opresorii au avut timp suficient sa-si dea pe fata intentiile rele, Dumnezeu manifesta judecata Lui divina (vezi Exod 2,24). Expresia "Ma scol", spus cu privire la venirea la judecata a lui Dumnezeu pentru a interveni in favoarea copiilor Lui care sufera, este frecventa in Psalmi (vezi Psalm 3,7; 9,19; 10,12).



12:6 Cuvintele Domnului sunt cuvinte curate, un argint lamurit in cuptor de pamant, si curatit de sapte ori.

Cuvinte curate. Acesta este un proverb tipic. In contrast cu minciunile celor nelegiuiti amintite in v. 2-4, cuvintele lui Dumnezeu sunt rostite fara nici un amestec de minciuna.

Un argint. [Ca argint, KJV]. Ideea este ca cuvintele lui Dumnezeu sunt cu totul curate, ca si cum, asemenea argintului, au fost trecute prin foc de sapte ori. In comun cu folosirea lui in alte limbi orientale, cifra "sapte" este un simbol al desavarsirii, al plinatatii. O, de ar fi cuvintele oamenilor ca acelea ale Domnului si Invatatorului lor! (vezi Proverbe 10,20; 25,11).



12:7 Tu, Doamne, ii vei pazi, si-i vei apara de neamul acesta pe vecie.

Ii vei pazi. Cei amintiti in v. 5, cei persecutati de oameni inselatori. Dumnezeu va pazi si va scapa pe sfintii Lui (vezi Psalm 37).

Il vei apara. Literal, "ne va apara" sau "il vei apara", cele doua forme fiind identice in scrierea ebraica fara vocale. Daca psalmistul avea in minte singularul, el punea un accent distinct pe individ.

Neamul. Psalmistul se refera aici la neamul lingusitorilor, opresorilor, mincinosilor, care erau asa de numerosi incat sa dea impresia transmisa in v. 1.



12:8 Pretutindeni misuna cei rai, cand domneste ticalosia printre fiii oamenilor.

Ticalosia. [Oamenii cei mai ticalosi, KJV]. Facatorii de rele se inmultesc atunci cand cei care domnesc peste ei sunt coruptia. Coruptia trece de la conducatori la cei care sunt condusi de ei. In ciuda acestei incheieri realiste a poemului, nota generala a psalmului este de incredere ca Dumnezeu va apara pe cel nevinovat.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE 1 �



5T 80

6 �

Ed 244; GC 539; 1T 431