Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Psalmi

Psalmi 118:24


118:24 Aceasta este ziua, pe care a facut-o Domnul: sa ne bucuram si sa ne inveselim in ea!

Ziua. Versetul acesta a fost interpretat de Athanasius, Adam Clarke, Albert Barnes si altii ca referindu-se la duminica ca zi de inchinare pentru biserica Noului Testament. Cineva ar putea sa intrebe, pe buna dreptate, cum este posibil ca pasajul acesta, fara nici o legatura contextuala cu vreo zi saptamanala de inchinare, poate fi aplicata zilei intai a saptamanii. Comentatorii acestia fac o astfel de aplicare legand v. 24 cu v. 22 si 23. Ei sustin ca intrucat Hristos este piatra unghiulara principala a bisericii Sale (vezi v. 22.23) si intreaga structura a crestinismului este zidita pe El, urmeaza de aici ca ziua invierii Lui este ziua cand El a fost facut "piatra" din "capul unghiului" si ca aceasta zi a invierii este ziua despre care vorbeste v. 24.

Alti comentatori resping interpretarea aceasta, afirmand ca nu vad nici un temei in context pentru o referire la o zi saptamanala de inchinare. In grupul acesta din urma se afla Augustin, Luther, Calvin si multi traducatori moderni. Ei cred ca Psalmul 118 a fost compus fie in legatura cu celebrarea Sarbatorii corturilor pe timpul lui Neemia (vezi Neemia 8,14-18) si deci aplica expresia "aceasta este ziua" la evenimentul acela, fie in legatura cu o zi oarecare de bucurie pe care psalmistul urma sa o celebreze.

Psalmul 118 este o cantare de lauda pentru adunare. Versetul 19 pare sa descrie o grupa de inchinatori care sta inaintea portilor Templului si striga cerand sa fie primita inauntru. Versetul 20 ofera raspunsul preotilor dinauntrul Templului. "Aceasta este poarta Domnului; cei drepti vor intra prin ea"(RSV). Cand procesiunea intra in curtile sfinte, oamenii striga si astazi: "Aceasta este ziua, etc." Atat v. 20 cat si 24 incep in limba ebraica cu pronumele demonstrativ zeh. In v. 20 textul atrage atentia asupra portii, o realitate prezenta. Versetul 24 arata catre ziua in care se intra pe poarta, de asemenea o realitate prezenta. In mod clar, duminica nu e nici macar pe departe indicata in textul acesta.