Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Psalmi

Psalmi, 110


110:1 Domnul a zis Domnului meu: Sezi la dreapta Mea, pana voi pune pe vrajmasii Tai sub picioarele Tale.

INTRODECERE. - Psalmul 110 a fost scris de David (vezi Matei 22,41-45; Marcu 12,35-37; Luca 20,41-43). Psalmul acesta isi ocupa locul printre cele mai maiestuoase cantari din literatura ebraica. A fost numit "perla psalmilor mesianici". Hristos este prezentat nu numai ca Imparat si Carmuitor al acestei lumi, ci si ca Preot vesnic, prin juramantul solemn al lui Dumnezeu. Compara cu Zaharia 6,13, unde se face referire la Mesia atat ca Preot, cat si ca Imparat.

Paralelele ugaritice (vezi p. 618) sunt numeroase in Psalm 110. S-a calculat ca aproape 46% din vocabularul psalmilor gaseste paralele in ugaritica. In Psalm 110 procentajul este 71%. Acelasi procentaj ridicat se gaseste in Psalmii 29 si 93.

Cu privire la preambul, vezi p. 616, 627.

1. Domnul a zis Domnului meu. Inlocuind cuvintele ebraice pentru "Domnul", avemurmatoarele: "Yahweh a spus lui 'adoni" (vezi vol. I p. 25). Potrivit cu afirmatia lui Isus, conversatia a avut loc intre Dumnezeu Tatal si Dumnezeu Fiul. Hristos este intronat in locul cel mai important din univers, la dreapta Tatalui Sau (vezi Efeseni 1,20-23; cf. 1 Corinteni 15,24-28).

Sub picioarele Tale. Vezi la Psalm 99,5.



110:2 Domnul va intinde din Sion toiagul de carmuire al puterii Tale, zicand: Stapaneste in mijlocul vrajmasilor Tai!

Toiagul de carmuire al puterii Tale. Un simbol obisnuit al autoritatii si puterii (vezi Ieremia 48,17).



110:3 Poporul Tau este plin de inflacarare, cand Iti aduni ostirea; cu podoabe sfinte, ca din sanul zorilor, vine tineretul Tau la Tine, ca roua.

Poporul Tau este plin de inflacarare. [Este binevoitor, KJV]. Literal, "jertfele voluntare ale poporului". Cand imparatul isi inspecteaza ostirea pentru marea zi cand vrajmasii Sionului vor fi biruiti, se va auzi un raspuns prompt. Poporul va asculta imediat de conducatorul lui.

Cu podoabe sfinte. [Frumuseti ale sfinteniei, KJV]. Multe manuscrise ebraice, precum si Symmachus si Ieronim, zic "munti ai sfinteniei". Daca varianta aceasta este corecta, ea descrie muntii Sionului ca fiind punctul de adunare al ostirilor lui Israel.

Roua. Poate o imagine care indica imensitatea ostirii (vezi 2 Samuel 17,11.12) sau prospetimea si vigoarea (vezi Psalm 133,3; Osea 14,5).



110:4 Domnul a jurat, si nu-I va parea rau: Tu esti preot in veac, in felul lui Melhisedec.

Nu-I va parea rau. [Nu se va cai, KJV]. Acela care cunoaste sfarsitul de la inceput nu-Si schimba intentiile (vezi la 1 Samuel 15,11). Desi esecul omului ar putea face necesara o intrerupere temporara a planului lui Dumnezeu, totusi pana la urma toate lucrurile vor fi implinite potrivit scopului Sau initial.

Preot in veac. Se foloseste limbajul cel mai tare cu putinta pentru a arata ca Hristos este Preot vesnic. El este astfel pe temeiul unei fagaduinte a lui Dumnezeu confirmata printr-un juramant (vezi Evrei 7.21). Aceasta aseaza hotararea mai presus de orice semn de intrebare.

In felul lui Melhisedec. [Dupa randuiala, KJV]. In Hristos, regalitatea si preotia sunt unite, asa cum erau in Melhisedec, imparat al Salemului, preot al lui Dumnezeu (vezi Genesa 14,18; Evrei 5,6.10; 6,20; 7,1-3.11.15.17.24.28).



110:5 Domnul, de la dreapta Ta, zdrobeste pe imparati in ziua maniei Lui.

Zdrobeste pe imparati. Potentatii pamantesti nu vor avea succes in impotrivirea lor fata de lucrarea Domnului. Domnul face astfel incat cauza Lui sa triumfe asupra carmuitorilor pamantesti.



110:6 El face dreptate printre neamuri: totul este plin de trupuri moarte; El zdrobeste capete pe toata intinderea tarii.

Verset ce nu a fost comentat.

110:7 El bea din parau in timpul mersului: de aceea Isi inalta capul.

Bea din parau. O imagine care sugereaza probabil improspatarea in mijlocul unei lucrari grele. Ostirile obosite si conducatorii lor au salutat prilejul de a bea apa dintr-un "parau in cale" [KJV] (vezi la Judecatori 7,5).

Isi inalta capul. Se arata ca orice urma de oboseala s-a dus, iar conducatorul e gata sa mearga mai departe cu putere innoita pentru a savarsi lucrarea ce-i sta in fata (vezi Luca 21,28).