Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Psalmi

Psalmi, 11


11:1 La Domnul gasesc scapare! Cum puteti sa-mi spuneti: Fugi in muntii vostri, ca o pasare?

INTRODUCERE. -Fugar in pustia Zif, David a fost incurajat de o vizita neasteptata a lui Ionatan. Cei doi barbati au discutat si "au facut iarasi amandoi legamant inaintea Domnului" (1 Samuel 23,16-18). Dupa vizita, David a cantat Psalmul 11 (vezi PP 660, 661). Prin psalmul acesta, David si-a exprimat increderea neclintita in ocrotirea lui Dumnezeu intr-un timp cand viata lui era amenintata si era fortat sa duca o viata de fugar. Ca forma, psalmul prezinta un exemplu interesant de intrerupere. Tema principala este marturisirea increderii psalmistului in purtarea de grija a lui Dumnezeu. Aceasta este intrerupta de amenintarile celor lipsiti de credinta (Psalm 11,1-3). Ebraica acestui psalm scurt este vie, puternica si directa; asonanta este folosita din plin, sunetele vocalice dominante de la finele versurilor variind de la un vers la altul. Se spune ca Mary, Regina Scotiei, a recitat Psalm 11 pe cand era ingenuncheata pe esafod in asteptarea executiei. Tot astfel, in ceasul incercarii, el ar putea exprima increderea noastra in Dumnezeu.

Cu privire la preambul, vezi p. 616.

1. La Domnul gasesc scapare. ["In Domnul imi pun increderea", KJV]. Ebr. chasad, "caut scaparea". Psalmul incepe cu exprimarea deplinei increderi si se incheie (v. 7) in acelasi mod. Ideea este intrerupta in mijlocul versetului.

Cum puteti sa-mi spuneti? Cum puteti sa-mi dati sfatul acesta cand imi pun increderea in Dumnezeu? Sfatul continua pana la sfarsitul v. 3.

Fugi... ca o pasare. Probabil un proverb, folosit pentru a avertiza pe un om sa-si caute scaparea fugind. Cine poate gasi o mica pasare ce-si cauta scaparea in tufisuri si in crapaturile stancilor? Tabloul trebuie sa fi fost foarte impresionant pentru evrei, care fara indoiala isi aflasera uneori adapostul in pesteri. David traieste linistit pentru ca isi gaseste scaparea in Dumnezeu. Ideea este frecvent intalnita in Psalmi.



11:2 Caci iata ca cei rai incordeaza arcul, isi potrivesc sageata pe coarda, ca sa traga pe ascuns celor cu inima curata.

Pe ascuns. [In secret, KJV]. Literal, "in intuneric", deci, pe ascuns, inselator, cand victima nu e atenta.



11:3 Si cand se surpa temeliile, ce ar putea sa mai faca cel neprihanit?

Temeliile. Acestea pot fi considerate aici ca fiind principiile pe care se sprijina o conducere buna: respectul pentru adevar si dreptate. Daca acestea sunt distruse, ce mai poate face cel drept? Daca imparatul si sfetnicii lui dovedesc dispret pentru ceea ce ar trebui sa sustina, prabusirea e inevitabila. Cel drept, fara ajutor intr-un astfel de caz, isi poate gasi scaparea doar fugind. Dar psalmistul nu accepta un asemenea sfat. Versetele 4-6 sunt raspunsul lui.



11:4 Domnul este in Templul Lui cel sfant, Domnul Isi are scaunul de domnie in ceruri. Ochii Lui privesc, si pleoapele Lui cerceteaza pe fiii oamenilor.

In ceruri. Compara cu Habacuc 2,20. Intrucat Dumnezeu este in ceruri, psalmistul nu nu se teme de nimic. Cei persecutati au un Protector la care pot sa faca apel mereu. Psalmistul raspunde sfatuitorilor lui cu o convingere neechivoca. El Il cunoaste pe Dumnezeu sau.

Pleoapele Lui cerceteaza. Cu toate ca Dumnezeu este in cer, EL cerceteaza indeaproape faptele copiilor Lui de pe pamant. Cercetarea amanuntita a lui Dumnezeu nu ar trebui sa alarmeze: in iubirea si dreptatea Sa, EL patrunde in chiar miezul adevarului. Nu e nimic incompatibil in faptul ca Dumnezeu este in cer si totusi Se preocupa de fapturile Lui de pe pamant (vezi Isaia 57,15).



11:5 Domnul cearca pe cel neprihanit, dar uraste pe cel rau si pe cel ce iubeste silnicia.

Cearca pe cel neprihanit. Dumnezeu ii pune la proba pe toti oamenii, chiar si pe cel drept, dar atunci cand il accepta pe cel drept, purtarea Lui de grija este asigurata.

Uraste. Datorita naturii Lui, Dumnezeu gaseste ca raul merita urat. Existenta lui in oameni este ceva respingator. Ideea este exprimata in limbaj omenesc, in care pacatul si pacatosul sunt considerati identici (vezi Isaia 1,14; vezi la Psalm 2,4).



11:6 Peste cei rai ploua carbuni, foc si pucioasa: un vant dogoritor, iata paharul de care au ei parte.

Carbuni, foc si pucioasa. [Curse, KJV]. Ebr. pachim, "curse". Traducerea "carbuni de foc si pucioasa" (RSV) este obtinuta prin alterarea textului ebraic, redand pachame for pachim. Astfel de schimbari sunt simple ipoteze. In cazul acesta LXX sustine textul ebraic. S-ar putea sa fie o aluzie la Sodoma si Gomora (Genesa 19,24.28). Compara cu nimicirea nelegiuitilor la venirea lui Hristos (Luca 17,29.30).

Paharul. In mod figurat, Dumnezeu da celor nelegiuiti un pahar pe care trebuie sa-l bea. In Grecia antica, pedeapsa se aplica adesea, cerand victimei sa bea o bautura otravitoare. In Scriptura, paharul adesea reprezinta soarta celor nelegiuiti (vezi Psalm 75,8; Apocalipsa 14,10; 16,19).



11:7 Caci Domnul este drept, iubeste dreptatea, si cei neprihaniti privesc Fata Lui.

Iubeste dreptatea. Cei drepti n-au nici un motiv sa se teama; ei pot sa-si puna fara grija increderea in Dumnezeu. In felul acesta, David reia ideea inceputa in v. 1.

Cei neprihaniti privesc Fata Lui. Afirmatia aceasta e tradusa: "cei drepti vor privi Fata Lui" (vezi RSV). Cei evlaviosi vor fi primiti chiar in prezenta lui Dumnezeu (vezi la Psalm 4,6; de asemenea la 1 Ioan 3,2; Apocalipsa 22,4).

"Am sa-L vad, da, fata-n fata,

Sa ma satur de privit!

Sus cu Domnul, pe vecie,

Am sa-L vad necontenit!"

Aceasta incredere in partasia finala cu Dumnezeu in cer sustinea increderea psalmistului in purtarea de grija zilnica a lui Dumnezeu. COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1-5 PP 661

4 �

Ed 132; MH 438; 8T 285

6 �

GC 672; SR 428