English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Proverbe

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Proverbe, 8


8:1 Nu striga intelepciunea, si nu-si inalta priceperea glasul?

Nu striga intelepciunea? Intelepciunea ia infatisarea unei femei care vorbeste cu glas tare tuturor oamenilor (vezi cap. 1,20-23). Dumnezeu a pus la indemana tuturor motivatii care sa-i conduca pe oameni sa cugete asupra cailor neprihanirii si sa caute priceperea (Proverbe 8,2; cf. 2 Petru 3,9).



8:2 Ea se aseaza sus pe inaltimi, afara pe drum, la raspantii,

Verset ce nu a fost comentat.

8:3 si striga langa porti, la intrarea cetatii, la intrarea portilor:

Verset ce nu a fost comentat.

8:4 Oamenilor, catre voi strig, si spre fiii oamenilor se indreapta glasul meu.

Oamenilor. In acest verset sunt folosite doua cuvinte diferite pentru "om": primul, 'ish, se refera la barbat si implica insusiri masculine precum forta si individualitate; al doilea, 'adam, este folosit pentru omenire in general, fiii lui Adam, si, adesea, si pentru fiice. Intelepciunea face apel atat la barbatii care au capatat deja un grad de intelepciune si experienta si care si-au dezvoltat o individualitate proprie, cat si la cei care isi ingaduie inca sa fie purtati de masa de oameni, fara sa le pese incotro merg.



8:5 Invatati-va minte, prostilor, si inteleptiti-va nebunilor!

Prostilor. Ebr. petha'im, un termen care include pe cei care nu si-au dedicat inca inima cunoasterii intelepciunii, care insa nu sunt supusi raului. Se afla inca in valea deciziei, pregatiti sa fie influentati de bine sau de rau. El include totodata pe cei care sunt usor de ademenit. Prin contrast, "nebunii" sunt cei care se opun in mod activ chemarii intelepciunii si de aceea sunt mai greu de castigat de partea caii vietii (vezi cap. 1,7).



8:6 Ascultati, caci am lucruri mari de spus, si buzele mi se deschid ca sa invete pe altii ce este drept.

Lucruri mari. Ebr. negidim, literal "lucruri marete". In alta parte, nagid este redat "conducator", "sef", "print" etc. Intelepciunea va vorbi lucruri care sunt adecvate unui conducator. Unul dintre punctele slabe ale timpurilor noastre este ca domnitorii si conducatori rostesc adesea cuvinte care nu slujesc adevarului nici pe departe (Ezechiel 22,25-28). Cand cei care ar trebui sa fie un exemplu de noblete decad si se alatura masei de oameni in ocupatii dezonorante, nivelul general al natiunii scade.



8:7 Caci gura mea vesteste adevarul, si buzele mele urasc minciuna!

Verset ce nu a fost comentat.

8:8 Toate cuvintele gurii mele sunt drepte, n-au nimic neadevarat nici sucit in ele.

Nimic neadevarat. Cuvintele intelepciunii nu contin nimic falsificat. In aceste zile, cand stiinta detine un loc mult mai onorat decat bunatatea, cand se cauta mai cunostinte decat intelepciune, cei care sunt apreciati ca oameni intelepti adesea rostesc cuvinte care sunt departe de adevar. Si aceasta din cauza faptului ca filosofia lor de baza, conceptia lor de viata sunt determinate de teorii false despre bine si rau. "Frica de Domnul este inceputul intelepciunii", iar cei care nu doresc sa creada intr-un Dumnezeu personal si intr-un standard absolut de vietuire nu sunt intelepti (Psalm 14,1; 1 Timotei 6,20.21; 2 Petru 3,3-5).



8:9 Toate sunt lamurite pentru cel priceput, si drepte pentru cei ce au gasit stiinta.

Toate... lamurite. Cel mai umil crestin, care accepta relevatia lui Dumnezeu in Cuvantul Sau, are un fundament pentru credinta care este la fel de stabil ca si tronul lui Dumnezeu. Se poate considera pe buna dreptate ca el a acumulat o intelegere mai buna a naturii reale a universului decat cel mai intelept dintre necredinciosi (vezi Psalm 25,14; 1 Corinteni 2,14; PK 31).



8:10 Primiti mai degraba invataturile mele decat argintul, si mai degraba stiinta decat aurul scump.

Verset ce nu a fost comentat.

8:11 Caci intelepciunea pretuieste mai mult decat margaritarele, si nici un lucru de pret nu se poate asemui cu ea.

Decat margaritarele. Compara cu cap. 3,14.15.



8:12 Eu, Intelepciunea, am ca locuinta mintea, si pot nascoci cele mai chibzuite planuri.

Cele mai chibzuite planuri. [Nascociri pline de duh, KJV]. Ebr. mezimmoth. In toate aparitiile anterioare (cap. 1,4; 2,11; 3,21; 5,2), acest cuvant a fost tradus prin "chibzuinta". Nu exista nici un motiv valabil ca sa nu se adopte si aici aceeasi definitie. Mezimmah vine din radacina zamam, care inseamna "a analiza, "a intentiona", "a proiecta". Versetul acesta incepe cu o portiune lunga in care intelepciunea scoate in relief valoarea sa inalta.

8:13 Frica de Domnul este urarea raului; trufia si mandria, purtarea rea si gura mincinoasa, iata ce urasc eu.

Trufia. Atunci cand este inteleasa relatia adevarata dintre vesnicul, prea-inaltul si sfantul Dumnezeu si inima muritoare pacatoasa, nu exista loc pentru trufie.



8:14 De la mine vine sfatul si izbanda, eu sunt priceperea, a mea este puterea.

Verset ce nu a fost comentat.

8:15 Prin mine imparatesc imparatii si dau voievozii porunci drepte.

Imparatesc imparatii. Traducatorii timpurii au luat aceste cuvinte ca aplicandu-se la Hristos. Pare sa existe o tranzitie undeva, in acest capitol, de la personificarea intelepciunii, ca insusire abstracta, la Hristos, personificat fiind prin simbolul intelepciunii. Nu exista nici o confirmare a unei astfel de tranzitii printr-o citare directa din acest capitol in NT, desi in Apocalipsa 3,13 este o aluzie la traducerea LXX a textului din Proverbe 8,22, care ar tinde sa-i faca deopotriva pe vorbitorii din aceste pasaje. Este adevarat ca multe din atributele pe care vorbitorul din Proverbe 8 si le pune siesi in socoteala descriu totodata lucrarea si natura lui Hristos. Totusi, Inspiratia trebuie sa fie calauza care precizeaza ce portiuni ale pasajului pot fi considerate in mod hotarat ca se aplica si lui Hristos sau in mod exclusiv Lui (vezi TM 200, 1T 396, Ed 142; PP 34, DA 764; vezi la Deuteronom. 18,15). Afirmatia "prin mine carmuiesc dregatorii" este adevarata cu privire si la Hristos si la intelepciune. Biblia arata clar ca nimeni decat Dumnezeu are puterea si ca timpul cat un conducator detine autoritatea este determinat de o providenta care guverneaza totul (Daniel 2,20.21; 4.17; Romani 13,1; PK 535).



8:16 Prin mine carmuiesc dregatorii, si mai marii, toti judecatorii pamantului.

Verset ce nu a fost comentat.

8:17 Eu iubesc pe cei ce ma iubesc, si cei ce ma cauta cu tot dinadinsul ma gasesc.

Cei ce ma iubesc. Hristos a spus ca El si Tatal Sau ii vor iubi pe aceia care Il iubesc pe El (Ioan 14,21). Problema transformarii aparente a iubirii unui Dumnezeu neschimbator in ura fata de aceia care Il leapada sau care Il urasc e tratata in capitolele anterioare (Proverbe 1,26-31; 6,16-19).

Ma cauta cu tot dinadinsul. [Ma cauta de la inceput, KJV]. Aceasta inseamna a cauta atat de sarguincios incat omul se trezeste devreme dimineata pentru a cerceta cu staruinta. Din cauza ca treburile lumii acesteia distrag atentia si inima omului este inselatoare, i se cere acestuia sa fie deosebit de perseverent pentru a mentine legatura mantuitoare cu intelepciunea adevarata si cu Dumnezeu.



8:18 Cu mine este bogatia si slava, avutiile trainice si dreptatea.

Bogatia si slava. Intelepciunea sustine ca are trei rasplatiri bogate de impartasit cu aceia care o cauta. Bogatiile pe care le ofera intelepciunea sunt bogatii care dureaza. Ele includ comorile nepieritoare care sunt stranse numai in cer (Matei 6,19-21). Viata multora dintre oamenii generosi cu renume mondial a demonstrat ca bogatia acumulata si folosita bine poate fi trainica si satisfacatoare chiar aici, pe pamant, dar pentru multi prosperitatea materiala devine o cursa (vezi 1 Timotei 6,9.17.18).

Onoarea este aproape la fel mult pretuita de omenire cum este bogatia. Dar onoarea omeneasca este o rasplatire intangibila si aparenta pentru individ. Intelepciunea ofera onoare cu Dumnezeu (vezi 1 Samuel 2,30).

Dreptatea. Un premiu nepretuit, ceresc. Puterea Mantuitorului este fagaduita tuturor acelora care cauta bunatatea. Puterea aceasta face posibil ca o fiinta omeneasca pacatoasa sa urmeze sfatul cel bun al intelepciunii. Dreptatea este o rasplata launtrica manifestata printr-o conduita pe masura (1 Corinteni 1,30).



8:19 Rodul meu este mai bun decat aurul cel mai curat, si venitul meu intrece argintul cel mai ales.

Rodul meu. Legea naturala ca cine se aseamana se aduna se aplica si in domeniul spiritual. Daca un om seamana intelepciune, va culege consecintele bune ale intelepciunii (Proverbe 8,8; Galateni 6,7.8). Ori de cate ori sufletul e consacrat, viata emana bunatate.



8:20 Eu umblu pe calea nevinovatiei, pe mijlocul cararilor neprihanirii,

In mijlocul cararilor. Intelepciunea il conduce pe om pe mijlocul drumului vietii, evitand extremele. Omul nu se poate abate nici la dreapta, nici la stanga fara ca glasul acesteia sa nu spuna: "Iata drumul" (Proverbe 4,27; Isaia 30,21). Cand glasul acela este ascultat, comoara care asteapta in cer devine mai palpabila si mostenirea ei mai sigura cu fiecare zi care trece.

Pasajul acesta este la fel de clar cand e aplicat la Hristos. Hristos a mers inaintea noastra si a marcat pentru noi calea neprihanirii si a judecatii. In zilele dinainte de cruce, El a vorbit prin patriarhi si profeti (1 Petru 1,11). Tot simbolismul legii rituale mozaice arata catre venirea Acelui care avea sa-l curete pe pacatos de pacatosenia lui.

Chiar daca n-ar fi de castigat viata vesnica, tot ar fi partea intelepciunii de a umbla pe calea dreptatii. Nu toti oamenii au multa bogatie din cele lumesti, dar toti oamenii buni pot sa aiba adevarate comori de pace si multumire, care in fond sunt castigul cel mai mare (1 Timotei 6,6).



8:21 ca sa dau o adevarata mostenire celor ce ma iubesc, si sa le umplu vistieriile.

Verset ce nu a fost comentat.

8:22 Domnul m-a facut cea dintai dintre lucrarile Lui, inaintea celor mai vechi lucrari ale Lui.

Domnul m-a facut. [Domnul m-a posedat, KJV]. Semnificatia v. 22 la 31 a fost cauza multor discutii in decursul veacurilor. LXX are urmatoarea introducere la subiect: "De va voi spune voua cele ce se fac in toate zilele, voi pomeni cele din veac sa le numeri" [lucrurile din vechime].

In pasajul acesta este o paralela evidenta la lucrarea celei de a doua Persoane a Dumnezeirii (vezi PP 34). Totusi, pasajul este alegoric si trebuie sa manifeste o deosebita atentie pentru a nu forta nota, punand in seama ei mai mult decat a avut scriitorul in minte. Traducerile derivate trebuie sa fie intotdeauna in armonie cu analogia Scripturii.

Unii au cautat sa gaseasca aici suport pentru parerea ca a fost candva un timp cand Hristos nu a existat si ca El a fost creat sau nascut de catre Tatal ca inceput al lucrarii Lui de aducere la fiinta a unui univers organizat si locuit. Nu sunt indreptatite concluzii dogmatice din pasaje simbolice, parabolice. Rezultatele unui astfel de procedeu care duc pe o cale gresita pot fi demonstrate in interpretarea populara a parabolei cu omul bogat si saracul Lazar (Luca 16,19-31). Confirmarea crezurilor doctrinare ar trebui sa fie cautata totdeauna in afirmatiile literale ale Bibliei. In ce priveste afirmatiile literale asupra subiectului in discutie, vezi Mica 5,2; Ioan 1,1; 8,54; cf. DA

24. Compara si cu urmatoarele: "In Hristos este viata, originala, neimprumutata, nederivata"(DA 530). "Domnul Isus Hristos, divinul Fiu al lui Dumnezeu, a existat din vesnicie, ca Persoana distincta si totusi una cu Tatal" (E. G. White, RH 5 aprilie 1906). "Hristos este Fiul pre-existent, de sine existent al lui Dumnezeu... El ne asigura ca n-a existat nici un moment cand sa nu fi fost in stransa comuniune cu Dumnezeul cel Vesnic" (Ev 615; vezi si DA 19, 24, 25).

In lumina acestor afirmatii, varianta traducerilor moderne care se abat de la ebraica pentru a urma LXX si zic "creat" in loc de "posedat" (de pilda RSV), pot duce la concluzii neintemeiate.

Desi este indubitabil o referire la Hristos, El este prezentat in simbolul intelepciunii. In ce priveste o alta ilustrare a unei astfel de aplicatii duble, vezi Ezechiel 28, unde "imparatul Tirului" este prezentat si ca simbol pentru Satana.



8:23 Eu am fost asezata din vesnicie, inainte de orice inceput, inainte de a fi pamantul.

Asezata. Ebr. nasak, un cuvant care are mai multe intelesuri: (1) "a varsa", ca jertfele de bautura (1 Cronici 11,18); (2) "a inlatura" [a flutura, KJV] (Isaia 25,7); (3) "a aseza", "a instala", cum este evident aici.



8:24 Am fost nascuta cand inca nu erau adancuri, nici izvoare incarcate cu ape;

Nascuta. Ebr. chil "a se zvarcoli" si "a tremura"; in cateva cazuri, "a naste [ca pe un copil]". Chil este folosit in Psalm 90,2 pentru formarea pamantului (Genesa 1,6-8). Aici este folosit cu sens metaforic cu referire la intelepciune.



8:25 am fost nascuta inainte de intarirea muntilor, inainte de a fi dealurile,

Verset ce nu a fost comentat.

8:26 cand nu era inca nici pamantul, nici campiile, nici cea dintai farama din pulberea lumii.

Verset ce nu a fost comentat.

8:27 Cand a intocmit Domnul cerurile, eu eram de fata; cand a tras o zare pe fata adancului,

Eram de fata. Indiferent daca intocmirea cerurilor este privita ca referindu-se fie la separarea apelor de deasupra de cele dedesubt pentru a forma firmamentul (Genesa 1,6-8), fie la crearea cerului instelat (Ioan 1,3; Coloseni 1,16.17), intelepciunea a fost de fata.

Zare. Literal "cerc".



8:28 cand a pironit norii sus, si cand au tasnit cu putere izvoarele adancului,

Norii. Iov a fost provocat sa explice echilibrarea norilor (Iov 37,16). Prin informatiile acumulate de stiinta, oamenii inteleg acum partial cum sunt mentinute sus numaratele milioane de tone de ploaie si ce anume face sa cada ploaia. Intelepciunea divina a fost aceea care a stabilit conditiile care guverneaza succesiunea ploii si a zapezii.



8:29 cand a pus un hotar marii, ca apele sa nu treaca peste porunca Lui, cand a pus temeliile pamantului,

Verset ce nu a fost comentat.

8:30 eu eram mesterul Lui, la lucru langa el, si in toate zilele eram desfatarea Lui, jucand neincetat inaintea Lui,

La lucru langa El. Ebr. 'amon. Exista multa nesiguranta cu privire la semnificatia exacta a acestui cuvant. Traditia iudaica ii atribuie definitia de "martor", "supraveghetor". Altii propun sensul de "copil rasfatat", "preferat", "copil [de tata]".



8:31 jucand pe rotocolul pamantului Sau, si gasindu-mi placerea in fiii oamenilor.

Fiii oamenilor. Omul a fost opera suprema a Creatorului (PP 44). Desi Dumnezeu iubeste animalele si are grija de ele, ea a fost doar o parte a mediului inconjurator al lui Adam si al Evei. Animalele pot fi inteligente, dar nu pot cunoaste intelepciunea, care este temerea de Domnul. Dumnezeu nu-Si putea gasi chipul reflectat decat in om. De aceea, Dumnezeu Si-a manifestat desfatarea si interesul in mod special fata de el (vezi Evrei 2,7.8).

Desfatarile intelepciunii apartin si fiilor oamenilor. Omul este privilegiat sa patrunda gandurile lui Dumnezeu. El poate gasi slava Creatorului scrisa pe fiecare frunza si lucind in fiecare stea. Prin asocierea cu Facatorul sau si prin invatatura data de ingerii sfinti in Eden (vezi PP 50), Adam a crescut ca sa inteleaga tot mai mult din intelepciunea nemarginita a lui Dumnezeu. Chiar si astazi, cand mintile sunt intunecate de pacat si puterile de intelegere sunt slabite, se poate obtina multa satisfactie din studierea cu respect a gandurilor lui Dumnezeu, asa cum sunt exprimate in natura si in revelatie. Placerile pamantesti nu pot aduce sub nici o forma pacea launtrica oferita de intelepciunea cereasca (vezi Ed 21, 27).



8:32 Si acum, fiilor, ascultati-ma, caci ferice de cei ce pazesc caile mele!

Fiilor. LXX zice "fiul [meu]". Versiunea aceasta nu are restul versetului acestuia, nici v. 33.

Avand in vedere binecuvantarile intelepciunii, ar fi o nebunie ca omul sa-si astupa urechile la chemarea intelepciunii. Compara cu afirmatia lui Hristos in care a respins incercarea de a preamari pe mama Sa si a afirmat ca binecuvantarea sau fericirea vine din ascultarea de Cuvantul lui Dumnezeu (Luca 11,28).



8:33 Ascultati invatatura, ca sa va faceti intelepti, si nu lepadati sfatul meu.

Ascultati invatatura. Biblia este plina de invataturi. Toate legile, poruncile si cerintele reprezinta o adaptare a intelepciunii divine la nevoile oamenilor. Ascultarea de o astfel de invatatura asigura viata aici si in veacul viitor. Prin urmare, aceia care privesc legea divina ca o ingradire a libertatii de actiune a omului se invinuiesc singuri de nebunie.



8:34 Ferice de omul care m-asculta, care vegheaza zilnic la portile mele, si pazeste pragul usii mele.

Vegheaza zilnic. Multe imagini sunt sugerate de acest verset. Unii ii vad elevi sarguinciosi care asteapta ca profesorul lor stimat sa reia instruirea lor, altii ii vad pe leviti pazind portile Templului, iar altora le vine in minte un indragostit care asteapta ore indelungate cu speranta ca va prinde o privire a iubitei lui. Toti accentueaza necesitatea unui efort cumpanit de a incepe fiecare zi sub indrumarea intelepciunii divine. Omul are nevoie stringenta de aceasta intelepciune (Iacov 1,5).



8:35 Caci cel ce ma gaseste, gaseste viata, si capata bunavointa Domnului.

Viata. Viata vesnica este rasplata celui care studiaza sarguincios intelepciunea, iar moartea vesnica este pedeapsa pentru neizbanda (vezi 1 Ioan 5,11.12). Cautarea incununata de succes a intelepciunii inseamna supunerea eului pentru locuirea launtrica a Duhului Sfant (vezi Ioan 16,13). O asemenea supunere face posibil ca Dumnezeu sa lucreze asupra noastra si pentru noi minunile harului Sau. A da aceste aceleasi binecuvantari celui nesupus ar fi tot atat de primejdios cu a da un brici ascutit unui copil.



8:36 Dar cel ce pacatuieste impotriva mea isi vatama sufletul sau; toti cei ce ma urasc pe mine, iubesc moartea.

Iubesc moartea. Deoarece rezultatul vietii este consecinta atitudinii luate fata de cunostinta mantuitoare, lepadarea intelepciunii este condamnarea sufletului la moarte vesnica. Chemarea intelepciunii este auzita de fiecare om de mai multe ori in cursul vietii, si o mare parte din suferinta celor vor ramane nepocaiti pana la sfarsit va fi remuscarea cand isi vor da seama ca ei insisi au ales nimicirea care urmeaza sa vina curand asupra lor (vezi DA 764; GC 668).

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

7ML 331

8�

Ed 69

13�

PK 34

14�

TM 200

17�

CG 491; CT 330; 1T 397

18�

Ed 142; 3T 540; 6T 258

22.23.29.30�

PP 34

31�

CH 455; PK 211; 5T 195

36�

DA 764


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: